Ελληνοποιήσεις δεν γίνονται μόνο στα αρνιά ενόψει Πάσχα, αλλά η μάστιγα έχει εξαπλωθεί και στα αβγά, πολλά εκ των οποίων πωλούνται για ελληνικά, ενώ είναι από Ρουμανία και Βουλγαρία!
Παρότι η μείωση του ζωικού κεφαλαίου αβγοπαραγωγής είναι εξαιρετικά σημαντική (από το 2009 ως το 2019 ήταν στο -40%), η ελληνική αγορά ποτέ δεν είχε έλλειψη αβγών, που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος τους ήταν από χώρες της ΕΕ και «βαφτίστηκαν» ελληνικά…
«Στα αβγά είναι κατά τη γνώμη μου ίσως και λίγο πιο σημαντικό γιατί θα πρέπει να έχουν το νου τους οι καταναλωτές από πού προμηθεύονται τα αβγά για να γίνονται οι ανάλογοι έλεγχοι στις εκτροφές προέλευσης. Κυρίως για τη σαλμονέλα. Τα αβγά που προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις έχουν και την ανάλογη σφράγιση πάνω σε κάθε αβγό και πάνω στη συσκευασία. … Συνήθως είναι κόκκινη η σφραγίδα. Το πρώτο μέρος του κωδικού δείχνει τον τρόπο εκτροφής, το 0 σημαίνει ότι πρόκειται για βιολογικά αβγά, το 1 είναι ελευθέρας βοσκής, το 2 είναι εκτροφής αχυρώνα και το 3 είναι από εκτροφή σε κλωβοστοιχίες. Το δεύτερο κομμάτι του κωδικού δείχνει τη χώρα προέλευσης, το αντίστοιχο ελληνικό δηλαδή θα είναι το λατινικό EL. Στη συνέχεια έχουμε τον κωδικό του νομού προέλευσης, της περιφερειακής ενότητας, για την Καβάλα συγκεκριμένα είναι ο αριθμός 55 και ακολουθεί ο κωδικός της συγκεκριμένης εκτροφής…», είπε στο ENA Channel η Προϊσταμένη της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Καβάλας, Θάλεια Αϊναλίδου.
Η τιμή στη λιανική που θα βρουν οι καταναλωτές τα αβγά έχουν ως εξής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ENA Channel:
- Κλουβιού: 30-35 λεπτά
- Αχυρώνα: 40 λεπτά
- Ελευθέρας βοσκής: 50 λεπτά
- Βιολογικά: 60 λεπτά
Δείτε επίσης:
- «Βουλιάζουν» λιμάνια και σταθμοί των ΚΤΕΛ: Όπου φύγει φύγει για τους εκδρομείς ενόψει Πάσχα
- Πάσχα με άρωμα… τσουρεκιού στη Θεσσαλονίκη: Πυρετώδεις προετοιμασίες σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία
Από τι προέρχονται τα αυγά απο εκείνες τις χώρες ; μήπως είναι απο αγελάδες και τα δικά μας από κότες; η μήπως οι εδώ φάρμες χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους στην εκτροφή πουλερικών για αυγοπαραγωγή; μόνο για να καθορίζει τις τιμές προς τα πάνω είναι αυτός ο διαχωρισμός σε Ελληνικά η Ξένα. Μάλιστά τις τροφές που ταΐζουμε εμείς τις δικές μας κότες τις εισάγουμε από αυτές τις χώρες.