Οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων πυρασφάλειας σε χώρους συνάθροισης κοινού συνεχίζονται από τα ειδικά κλιμάκια της Πυροσβεστικής.
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 118 έλεγχοι σε οικονομικούς φορείς και εγκαταστάσεις με χρήση «Συνάθροισης Κοινού» και διαπιστώθηκαν ελλείψεις και παρατηρήσεις σε 23 από αυτούς, ενώ σε 10 επιχειρήσεις-εγκαταστάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα που άγγιξαν τα 36.642,50 ευρώ.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι έκτακτοι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το β’ τρίμηνο του 2025, με επίκεντρο αυτών τα κέντρα διασκέδασης και νυχτερινά μαγαζιά διασκέδασης (night clubs), αποθήκες και βιομηχανίες-βιοτεχνίες αλλά και εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, ανάκτησης διαλεγμένων υλικών, συλλογή επικίνδυνων ή μη απορριμμάτων κτλ.
- Συγκεκριμένα οι έκτακτοι έλεγχοι γίνονται σε:
α. πολυσύχναστους χώρους, όπως εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφους, τουριστικά καταλύματα κλπ. χώρους μεγάλης συγκέντρωσης κοινού, ιδίως (με μεγαλύτερη συχνότητα) κατά την περίοδο των εορτών (Χριστουγέννων και Πάσχα) και κατά τη θερινή περίοδο.
β. χρήσεις που εντέλλονται από το αρμόδιο Τμήμα Προληπτικής Πυροπροστασίας του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων.
Σχετικά με τους τακτικούς ελέγχους, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδια στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, ο προγραμματισμός τους βασίζεται στην ανάλυση της επικινδυνότητας -δηλαδή, αξιολόγηση του κινδύνου- και κατηγοριοποιούνται σε τρία επίπεδα, (Υψηλό, Μεσαίο, Χαμηλό) ως προς την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και υγείας, της ανθρώπινης περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς.
«Τα επίπεδα επικινδυνότητας καθορίζουν αντίστοιχα και τη συχνότητα των τακτικών ελέγχων», σημειώνουν.
Το 2024
Όσον αφορά το 2024, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 9.192 έλεγχοι σε οικονομικούς φορείς- εγκαταστάσεις.
Ειδικότερα σε «χώρους συνάθροισης κοινού» έχουν διενεργηθεί 2.543 έλεγχοι, κατά τη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν ελλείψεις- παρατηρήσεις σε 595 από αυτούς, ενώ σε 215 επιχειρήσεις-εγκαταστάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα, συνολικού ύφους 248.522,50 ευρώ.
«Οι περισσότερες ελλείψεις εντοπίστηκαν σε πλημμελή λειτουργία και συντήρηση των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας καθώς και στη μη τήρηση προδιαγραφών στη δομική πυροπροστασία», επισημαίνουν αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής.
Τι ελέγχει η Πυροσβεστική
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής δύνανται να διεξάγουν κοινούς ελέγχους, σε περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα που εντάσσονται σε περισσότερα από ένα πεδία εποπτείας, ιδίως σε θέματα που άπτονται της πολεοδομικής νομοθεσίας σχετικά με την ορθή εφαρμογή ή την τήρηση στοιχείων παθητικής προστασίας ή άλλων σχετικών θεμάτων που επηρεάζουν το συνολικό επίπεδο προστασίας και πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα.
Η ανάγκη για τέτοιους ελέγχους προκύπτει είτε από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας εγκατάστασης είτε από το είδος του ελέγχου που απαιτείται.