The National Interest: Γιατί η Ελλάδα αγοράζει το ισραηλινό πυραυλικό σύστημα PULS

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί το σύστημα PULS εάν θέλει να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να αποτρέψει την αυξανόμενη πολεμική της Τουρκίας στο Αιγαίο ή κοντά στην Κύπρο»

Must Read

Το ισραηλινής κατασκευής PULS προσφέρει πολλά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα που το διακρίνουν από ανταγωνιστές όπως το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας των ΗΠΑ (HIMARS) ή παλαιότερα συστήματα της σοβιετικής εποχής.

  • Διαβάστε την ανάλυση του «The National Interest», ενός εκ των κορυφαίων αμερικανικών εντύπων διεθνών σχέσεων, που καλύπτει θέματα εξωτερικής πολιτικής, εθνικής ασφάλειας, τεχνολογίας και άλλα:

Μετά από φαινομενικά ατελείωτες προκλήσεις από το άλλο μέλος του ΝΑΤΟ -αλλά τακτικό ανταγωνιστή- την Τουρκία, ο ελληνικός στρατός αγόρασε 38 πυραυλικά συστήματα PULS που παράγονται από την ισραηλινή εταιρεία Elbit.

Τα συστήματα αυτά, σύμφωνα με τον ελληνικό στρατό, θα αναπτυχθούν σε στρατηγικά νησιά του Αιγαίου που είναι ικανά να χτυπήσουν βαθιά στο τουρκικό έδαφος, από τη Σμύρνη μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

Αυτό συνεχίζει το μπρος-πίσω που καθόρισε την τελευταία δεκαετία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και δεν φαίνεται να υποχωρεί, παρόλο που το ΝΑΤΟ υποβαθμίζει δημόσια τις ανησυχίες για τη διχόνοια στις τάξεις του.

Και, δεδομένου ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ – θέτει το ερώτημα υπέρ ποιας πλευράς είναι το ΝΑΤΟ υποχρεωμένο να παρέμβει εάν ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο – η Αθήνα δεν μπορεί να είναι καν σίγουρη ότι οι Βρυξέλλες θα την στηρίξουν.

Η Αθήνα λοιπόν παίρνει την κατάσταση στα χέρια της για να επιδείξει τη δική της οπτική αποτροπής.

Το σύστημα PULS

Το Precise and Universal Launching System (PULS) ενσωματώνει τις ιδιότητες που απαιτούνται για τον σύγχρονο πόλεμο: ακρίβεια, προσαρμοστικότητα και οικονομική απόδοση. Από την εμφάνισή του, το σύστημα PULS έχει συγκεντρώσει τη διεθνή προσοχή για την ευελιξία, την προηγμένη τεχνολογία και τη λειτουργική του αποτελεσματικότητα.

Η Elbit Systems, η εταιρεία που παράγει το σύστημα PULS, ιδρύθηκε το 1966 και έχει την έδρα της στη Χάιφα του Ισραήλ. Είναι μια κορυφαία παγκόσμια εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας, γνωστή για τις καινοτόμες λύσεις της σε τομείς αέρος, ξηράς, θάλασσας και στον κυβερνοχώρο.

Elbit Systems EPA/ROBERT GHEMENT

Η εξαγορά της Israel Military Industries (IMI) το 2018 ενίσχυσε την τεχνογνωσία της Elbit στο πυροβολικό πυραύλων, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη του PULS ως προηγμένης έκδοσης  του προηγούμενου συστήματος Lynx.

Το PULS εισήχθη στις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) το 2020 με το όνομα «Lahav» (σ.σ. σημαίνει φλόγα, ή αστραπή). Το σύστημα πυραύλων που τοποθετείται σε όχημα σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των σύγχρονων πεδίων μάχης, όπου η ταχεία απόκριση, η ακρίβεια και η διαλειτουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας.

Ο σχεδιασμός του αντανακλά τη στρατηγική έμφαση που δίνει το Ισραήλ στην τεχνολογική υπεροχή, καθοδηγούμενη από την ανάγκη αντιμετώπισης ποικίλων απειλών σε μια ασταθή περιοχή.

Ενσωματώνοντας συστήματα καθοδήγησης τελευταίας τεχνολογίας, αρθρωτό σχεδιασμό και συμβατότητα με υπάρχοντα στρατιωτικά οχήματα, η Elbit δημιούργησε ένα σύστημα που εξισορροπεί την ισχύ πυρός με την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.

Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης (MLRS) που εκτελεί χτυπήματα ακριβείας με ελάχιστη επιβάρυνση υλικοτεχνικής υποστήριξης, ευθυγραμμιζόμενο με τις ανάγκες τόσο των προηγμένων στρατών, όσο και αυτών με περιορισμένους πόρους.

Το σύστημα PULS διακρίνεται για την ικανότητά του να εκτοξεύει ένα ευρύ φάσμα πυρομαχικών, από μη κατευθυνόμενους πυραύλους έως πυρομαχικά ακριβείας, με βεληνεκές από επτά έως και 186 μίλια.

Ο εκτοξευτής πολλαπλών χρήσεων διαθέτει δύο εναλλάξιμους εκτοξευτές, ο καθένας προσαρμοσμένος σε συγκεκριμένους τύπους πυραύλων: το Accular 122mm (18 ρουκέτες, βεληνεκές 21 μιλίων), το Accular 160mm (10 ρουκέτες, εμβέλεια 25 μιλίων), το EXTRA (τέσσερις πύραυλοι, εμβέλεια 93 μιλίων) και το Predator Hawk (δύο πύραυλοι, βεληνεκές 186 μιλίων).

Επιπλέον, το PULS μπορεί να αναπτύξει προηγμένα πυρομαχικά όπως τα drone αυτοκτονίας. Αυτή η ευελιξία επιτρέπει σε μια ενιαία πλατφόρμα να εμπλέκεται σε διάφορους στόχους, από θέσεις πρώτης γραμμής έως στόχους υψηλής αξίας βαθιά πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Η αυτονομία και η ακρίβεια του συστήματος καθοδηγούνται από προηγμένα συστήματα ελέγχου πυροδότησης και πλοήγησης. Αυτά του δίνουν γρήγορη εκτέλεση της αποστολής – συνήθως σε λιγότερο από ένα λεπτό – και ακρίβεια εντός 32 ποδιών Circular Error Probable (CEP) για χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας.

Και σε αντίθεση με το συμβατικό πυροβολικό, το PULS δεν απαιτεί επανατοποθέτηση για να ρυθμίσει το εύρος βολής, καθώς μπορεί να εκτοξεύσει ποικίλα πυρομαχικά από μια σταθερή θέση.

Η συμβατότητά του με τροχοφόρα και ιχνηλάτες πλατφόρμες, όπως το φορτηγό Heavy Expanded Mobility Tactical Truck (HEMTT) που χρησιμοποιείται από την IDF ή το Tatra T815 για τον στρατό της Δανίας, μειώνει το κόστος συντήρησης και εκπαίδευσης αξιοποιώντας τα υπάρχοντα logistics.

Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται το σύστημα PULS κατά της Τουρκίας

Το PULS προσφέρει πολλά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα που το διακρίνουν από ανταγωνιστές όπως το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας των ΗΠΑ (HIMARS) ή παλαιότερα συστήματα της σοβιετικής εποχής.

Πρώτον, ο αρθρωτός σχεδιασμός του επιτρέπει μεγαλύτερη ισχύ πυρός και ευελιξία. Για παράδειγμα, το PULS μπορεί να μεταφέρει πυραύλους 300 χιλιοστών σε σύγκριση με τους έξι πυραύλους 227 χιλιοστών του HIMARS ή τέσσερις πυραύλους τακτικής έναντι ενός του HIMARS.

Δεύτερον, η ικανότητα ταχείας επαναφόρτωσής του εξασφαλίζει επιχειρησιακή ετοιμότητα, κρίσιμη κατά τη διάρκεια έντονων μαχών. Η ικανότητα επαναφόρτωσης επιτρέπει την τοποθέτηση νέων εκτοξευτήρων σε λιγότερο από δέκα λεπτά.

Και τέλος, η ακρίβεια του συστήματος μειώνει τις παράπλευρες απώλειες, καθιστώντας το κατάλληλο για αστικούς πολέμους και επιχειρήσεις που απαιτούν χειρουργικά χτυπήματα.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί το σύστημα PULS εάν θέλει να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να αποτρέψει την αυξανόμενη πολεμική της Τουρκίας στο Αιγαίο ή κοντά στην Κύπρο.

Η εχθρότητα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας πηγαίνει πίσω στην αρχαιότητα και το γεγονός ότι και τα δύο έθνη κατέληξαν στην ίδια πλευρά του Ψυχρού Πολέμου δεν έχει κάνει πολλά για να εμποδίσει τις δύο δυνάμεις να χτυπούν η μία την άλλη.

Η Ελλάδα λαμβάνει τα απαραίτητα αμυντικά μέτρα για να αποτρέψει την Τουρκία από μελλοντική επιθετικότητα, η οποία μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ – ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Επιτέλους σηκώσαμε λίγο το κεφάλι, επιτέλους φάνηκε να διεκδικούμε λίγη αξιοπρέπεια, επιτέλους άρχισε; το τέλος στη λατρεία της κακομοιριάς και τη μιζέριας, επιτέλους και κάποιοι λένε στοπ στο σφάξε με αγά μου να αγιάσω, επιτέλους να αρχίσει ο σβέρκος μας να παίρνει το χρώμα του δέρματος γιατί από της καρπαζιές είχε μελανιάσει. Αντε να δούμε θα κρατήσει; ΜΑΚΑΡΙ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This