Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται για μία ακόμη φορά οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί, καθώς το νέο «κούρεμα» έως και 60% στις αποζημιώσεις των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί προκαλεί νέο κύμα αγανάκτησης και έντονης ανησυχίας στον κλάδο.
Το διαβόητο μέτρο του clawback, που εφαρμόζεται αδιάκοπα εδώ και 14 χρόνια, επανέρχεται με σφοδρότητα, απειλώντας αυτή τη φορά τη βιωσιμότητα κυρίως των μικρών εργαστηρίων που ήδη παλεύουν να κρατηθούν όρθια κάτω από τις συνεχώς αυξανόμενες λειτουργικές δαπάνες. Ειδικά στη Μαγνησία, όπου λειτουργούν 54 μικροβιολογικά εργαστήρια, η κατάσταση περιγράφεται ως οριακή, με τους γιατρούς να καταγγέλλουν πως το κράτος τούς έχει μετατρέψει σε «συνέταιρους» του ΕΟΠΥΥ – με μοναδικό κέρδος την οικονομική αιμορραγία και την απαξίωση του ρόλου τους στον τομέα της πρόληψης και της διάγνωσης.
Οικονομική καταστροφή για τους εργαστηριακούς γιατρούς
Στο πλαίσιο αυτό, κυρίως τα μικρά διαγνωστικά εργαστήρια βρίσκονται πλέον στο χείλος του οικονομικού γκρεμού, αφού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργήσει επενδύοντας σημαντικά ποσά για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων τους, δίχως αντίκρισμα. Παράλληλα, αρκετά από αυτά τα ιατρικά εργαστήρια επέλεξαν να μην συμμετέχουν ακόμη και σε προγράμματα πρόληψης, όπως το «Δοξιάδης», καθώς ενώ τα κονδύλια ήταν συγκεκριμένα στην πορεία διευρύνθηκε ο αριθμός των δικαιούχων, δίχως αντίστοιχα να γίνει αύξηση και των πόρων.
Όπως εξηγεί η πρόεδρος των εργαστηριακών γιατρών Μαγνησίας Ζωή Αλεξανδροπούλου πρόκειται για ένα άδικο μέτρο που εφαρμόζεται εδώ και 14 χρόνια, από τότε δηλαδή που η χώρα ζούσε στη μνημονιακή εποχή και το οποίο παραμένει σε ισχύ, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σταδιακά στην οικονομική καταστροφή τους εργαστηριακούς γιατρούς.
«Κι όλα αυτά ενώ, εκτός όλων των άλλων, οι τιμές αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ είναι καθηλωμένες σε επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος εκτέλεσης των εξετάσεων, ενώ δεν έχουν αναπροσαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια, παρά τις αυξήσεις του κόστους λειτουργίας, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας ειδικά στα μικρά εργαστήρια», εξηγεί, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και καταλήγει λέγοντας πως την ίδια ώρα παραμένει διαρκής η οικονομική πίεση για τους εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι αποτελούν βασικό πυλώνα της διάγνωσης και της πρόληψης σε ζητήματα υγείας, γεγονός για το οποίο η Πολιτεία επιμένει να αδιαφορεί.