Η άνοδος της θερμοκρασίας τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα υπαγορεύει πως θα υπάρχει αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ένεκα και της χρήσης των κλιματιστικών, εκτός όλων των άλλων, γεγονός που έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τους διαχειριστές μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) ηλεκτρικής ενέργειας για τον κίνδυνο ενδεχόμενου μπλακ άουτ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ot.gr, ήδη από χθες, Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, ο ΑΔΜΗΕ με έκτακτη ενημέρωση που απέστειλε στον ΔΕΔΔΗΕ ζητά να ειδοποιηθούν «με κάθε πρόσφορο μέσο» οι ηλεκτροπαραγωγοί με φωτοβολταϊκά συστήματα (ΑΠΕ) που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.
Ειδικότερα, στην έκτακτη «προειδοποίηση» που εξέδωσε, ο ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι «βάσει των εκτιμήσεων του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο του Πάσχα από 18 έως και 21 Απριλίου 2025, ενδέχεται να απαιτηθεί πλήρης περιορισμός της ισχύος έγχυσης των σταθμών ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) του Δικτύου Διανομής που ανήκουν στην Ομάδα Β κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Η εφαρμογή του περιορισμού αναμένεται να απαιτηθεί καθημερινά από τη Μ. Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα εντός της παρακάτω χρονικής περιόδου: 11:00-16:00».
Η «Ομάδα Β» που αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ είναι όλα τα φωτοβολταϊκά συστήματα που συνδέονται με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Επί της ουσίας, δηλαδή, για το διάστημα των επόμενων τριών ημερών οι ηλεκτροπαραγωγοί να είναι σε ετοιμότητα, ώστε, αν απαιτηθεί, να διακόψουν τη λειτουργία των συγκεκριμένων σταθμών.
Σημειώνεται πως ο κίνδυνος για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλείται, έχει να κάνει με την ανισορροπία ανάμεσα στην ηλεκτροπαραγωγή από τις ΑΠΕ και τη χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τις ΑΠΕ έχει προτεραιότητα για την έγχυση της στο σύστημα μεταφοράς και διανομής, ωστόσο, λόγω της χαμηλής ζήτησης δεν υπάρχουν σημεία κατανάλωσης ώστε να απορροφηθούν οι ποσότητες.
Όσοι από τους ηλεκτροπαραγωγούς δεν προχωρήσουν στη διακοπή της παραγωγής ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά, σε περίπτωση που τούς ζητηθεί, έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους από 500 μέχρι 1.500 ευρώ ανά μεγαβατώρα.