Κάθε χρόνο, στις 23 Απριλίου, το Νέο Σούλι Σερρών ζωντανεύει μια παράδοση που συνδυάζει θρύλο, πίστη και τοπική ταυτότητα. Πρόκειται για την αναπαράσταση της «Δρακοκτονίας» του Αγίου Γεωργίου, ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στον χρόνο, με την κοινότητα να το αναβιώνει με τη συμμετοχή και νέων ανθρώπων, προσελκύοντας μάλιστα και επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ένας δράκος εμπόδιζε τη ροή των νερών από τις πηγές του χωριού. Για να εξασφαλίσουν την παροχή νερού, οι κάτοικοι αναγκάζονταν να προσφέρουν κάθε χρόνο έναν συγχωριανό τους ως θυσία, επιλεγμένο μέσω κλήρωσης. Μια χρονιά, ο κλήρος έπεσε στη βασιλοπούλα του χωριού. Καθώς οδηγούνταν στον τόπο της θυσίας, παρακάλεσε τον Θεό να τη σώσει. Τότε εμφανίστηκε ο Άγιος Γεώργιος πάνω σε λευκό άλογο, σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε το νερό. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, η βασιλοπούλα έκτισε μια εκκλησία προς τιμήν του Αγίου στο χωριό.
Η αναπαράσταση του εθίμου ξεκινά με τη μεταφορά των εικόνων από την εκκλησία στα χωράφια από τα νέα παιδιά του χωριού. Στην πλατεία, μια κοπέλα, συνοδευόμενη από δύο μαυροφορεμένες γυναίκες, οδηγείται μπροστά σε ένα εντυπωσιακό ομοίωμα δράκου. Ένας νέος, καβάλα σε λευκό άλογο, εμφανίζεται και σκοτώνει τον δράκο, σώζοντας την κοπέλα. Το δρώμενο ολοκληρώνεται με παραδοσιακό γλέντι, χορούς και τοπικά εδέσματα, συγκεντρώνοντας πλήθος επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή.
Το έθιμο της Δρακοκτονίας στο Νέο Σούλι αποτελεί ζωντανό παράδειγμα της δύναμης της παράδοσης και της κοινότητας, διατηρώντας ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά και ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ των κατοίκων και της ιστορίας τους.