Κραυγή απόγνωσης και αφύπνισης από το ΠΑΓΝΗ: Το νοσοκομείο που… ψυχορραγεί υπό το βάρος της υποστελέχωσης!

Ο πρόεδρος των εργαζομένων μιλά στην Espresso για την δραματική κατάσταση

Must Read

Την ώρα που το υπουργείο Υγείας επιδίδεται σε πανηγυρικές διακηρύξεις για τη θωράκιση του ΕΣΥ, η εικόνα στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα αποκαλύπτει μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), ένας πυλώνας της δημόσιας υγείας και σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Κρήτη, που πνέει τα λοίσθια.

  • Από την Ιωάννα Τσέφλιου

Περισσότερες από 500 κενές οργανικές θέσεις, τεράστιες ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες, κρεβάτια κλειστά στις ΜΕΘ, ασθενείς που περιμένουν μήνες για ένα χειρουργείο ή μια απλή εξέταση και προσωπικό που «σπάει» -σωματικά, ψυχικά, ηθικά- στην προσπάθειά του να κρατήσει ζωντανό ένα νοσοκομείο, που λειτουργεί πια με νήματα και φιλότιμο, συνθέτουν το σκηνικό στο Ηράκλειο.

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, μιλά στην «Espresso» για την τραγική αυτή κατάσταση, παραθέτοντας σκληρά στοιχεία, που μαρτυρούν το μέγεθος της κρίσης. «Η κατάσταση έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα για την υγεία ασθενών και την αντοχή του προσωπικού» αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι καταγγελίες του καταδεικνύουν με τον πιο ωμό τρόπο την αποσύνθεση ενός συστήματος που λειτουργεί καθημερινά στο όριο της κατάρρευσης.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ

«Το νοσοκομείο ψυχορραγεί, με την υποστελέχωση να προκαλεί ολοένα μεγαλύτερη αγανάκτηση στους εργαζομένους. Παρά το γεγονός ότι προβλέπονται από τον κανονισμό 770 κλίνες, στο νοσοκομείο έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 840. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 500 κενές μόνιμες οργανικές θέσεις και οι υπόλοιπες έχουν καλυφθεί με συμβασιούχους. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στο νοσηλευτικό προσωπικό κάθε κατηγορίας, με πάνω από 300 μόνιμες θέσεις κενές. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερα από επτά κρεβάτια κλειστά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, λόγω έλλειψης προσωπικού» περιγράφει και εξηγεί:

«Στην καρδιολογική κλινική, ένας νοσηλευτής με έναν βοηθό καλύπτουν τη φροντίδα 50-60 ασθενών κατά τη νυχτερινή βάρδια. Το πρωί, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, καθώς οι ίδιοι εργαζόμενοι διαχειρίζονται τις αγωγές 45 ασθενών, αφιερώνοντας ώρες για να ολοκληρώσουν την περίθαλψη – από τις 8 μέχρι το μεσημέρι. Στο ενδιάμεσο αντιμετωπίζουν συνεχείς διακοπές από άλλους ασθενείς που χρειάζονται άμεση βοήθεια. Στη νευροχειρουργική κλινική, η έλλειψη προσωπικού είναι ακόμα πιο έντονη, με έναν ή δύο νοσηλευτές και έναν βοηθό να επωμίζονται την περίθαλψη κατάκοιτων ασθενών. Συχνά, οι συνοδοί καλούνται να συνδράμουν για βασικές ανάγκες, όπως η αλλαγή κλινοσκεπασμάτων ή η περιποίηση των ασθενών, αφού μόνος του ο βοηθός αδυνατεί να τα καταφέρει. Παρά την εμφανή κρίση, ο κ. Γεωργιάδης παρουσιάζει το ΠΑΓΝΗ ως ένα από τα… καλύτερα στελεχωμένα νοσοκομεία. Αν αυτή είναι η κατάσταση εδώ, πώς άραγε επιβιώνουν τα μικρότερα νοσηλευτικά ιδρύματα;».

Παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη

«Για αυτό μένουν ώρες οι ασθενείς στην αναμονή, αναζητώντας το ασθενοφόρο»

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ, αφού ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων κάνει λόγο για τεράστιες ελλείψεις και στους τραυματιοφορείς, αλλά και στους τεχνολόγους-ακτινολόγους. «Στις απογευματινές βάρδιες, ένας τραυματιοφορέας καλύπτει 8-9 κλινικές, με αποτέλεσμα να καθυστερούν σημαντικά οι μεταφορές ασθενών στα επείγοντα ή για διαγνωστικές εξετάσεις. Για αυτό μένουν ώρες οι ασθενείς στην αναμονή, αναζητώντας το ασθενοφόρο» επισημαίνει και συνεχίζει:

«Ακόμα, το ακτινολογικό τμήμα αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις, με μόλις 16 μόνιμους και πέντε επικουρικούς τεχνολόγους, που έχουν επιφορτιστεί με μαστογραφίες, χειρουργεία, αλλά και με τις κλασικές ακτινογραφίες, να προσπαθούν να καλύψουν ένα φορτίο που απαιτεί τουλάχιστον 17 άτομα σε κάθε ημέρα εφημερίας. Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί σε συσσωρευμένες οφειλές ρεπό και αδειών, ενώ πολλές βάρδιες καλύπτονται από προσωπικό κέντρων υγείας, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στον συντονισμό».

Παράλληλα, το ΠΑΓΝΗ αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με το PET Scan, μια εξειδικευμένη απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιείται με σκοπό τη διάγνωση, κυρίως στους ογκολογικούς ασθενείς. «Το μηχάνημα λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες, καθώς δεν εγκρίνονται από τον διοικητή απογευματινές βάρδιες ή υπερωρίες. Επιπλέον, το υψηλό κόστος μεταφοράς του φαρμάκου από την Αθήνα επιτείνει το πρόβλημα, αναγκάζοντας πολλούς Κρητικούς να μετακινηθούν στην πρωτεύουσα, με χρόνο αναμονής που φτάνει έως και δύο μήνες» υποστηρίζει ο κ. Βρύσαλης, ενώ σε ερώτηση για την αναμονή σε ιατρεία και χειρουργεία απαντά:

«Οι αναμονές στα χειρουργεία είναι εξίσου δραματικές, με περίπου 4.000 ασθενείς στη λίστα του ΠΑΓΝΗ και πάνω από 9.000 σε όλη την Κρήτη. Ακόμα και επείγουσες περιπτώσεις, όπως κατάγματα, συχνά καθυστερούν έως και έναν μήνα, με αποτέλεσμα μόνιμες βλάβες στους ασθενείς. Στα τακτικά ιατρεία, οι αναμονές ξεπερνούν τους 4-5 μήνες, ενώ τα ραντεβού εξαντλούνται αμέσως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, αφήνοντας πολλούς ασθενείς σε αβεβαιότητα, αφού αναγκάζονται να περιμένουν τον επόμενο μήνα, που και τότε όμως παραμένει άγνωστο αν θα καταφέρουν να κλείσουν».

Πάει για «λουκέτο» η Παιδοψυχιατρική κλινική

Την ίδια ώρα, στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Ηρακλείου έχει ανακύψει ακόμα ένα σοβαρό ζήτημα, που αφορά την παιδοψυχιατρική κλινική, η οποία κινδυνεύει με «λουκέτο». Οπως εξηγεί ο κ. Βρύσαλης, πρόκειται για μια κλινική που απευθύνεται σε όλο το νότιο Αιγαίο και, ως εκ τούτου, καθίσταται δραματικό και συνάμα επικίνδυνο να πλήττεται από την υποστελέχωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παιδοψυχιατρική λειτουργεί εδώ και 1,5 χρόνο με έναν μόνο παιδοψυχίατρο, γεγονός που έχει οδηγήσει σε επιστημονικά αμφιλεγόμενες αποφάσεις, όπως η ανάθεση εφημεριών σε γενικούς γιατρούς ή ψυχολόγους. Αυτή η πρακτική δεν έχει καμία επιστημονική βάση, όπως επισημαίνει, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί μηνύσεις και καταγγελίες για την κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των εργαζομένων δεν παραλείπει να αναφερθεί στις υπερπροσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό ώστε να κρατηθεί ανοιχτό το νοσοκομείο.

«Η κόπωση, η απογοήτευση και η οργή είναι διάχυτες, καθώς το υπάρχον πλαίσιο εξυπηρετεί μόνο τη μείωση κόστους, σε βάρος τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων. Εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο και παλεύουμε τόσο για εμάς όσο και για τους ασθενείς μας. Γιατί οι άνθρωποι περιμένουν να γιατρευτούν και εμείς θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και δεν μπορούμε. Υπάρχουν περισσότερες από 25.000 ημέρες οφειλόμενων ρεπό και αδειών στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν σε πολλαπλές θέσεις, συχνά κάτω από ασφυκτική πίεση».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ κάνει σαφές πως οι κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν η κατάσταση δεν διορθωθεί. «Παρά τις υποσχέσεις, οι αρμόδιοι συνεχίζουν να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω ενέργειες λόγω του δημοσιονομικού πλαισίου. Μάλιστα, η απάντηση που λάβαμε από το υπουργείο Υγείας στην κινητοποίηση της 31ης Μαρτίου ήταν “με αυτά πορευτείτε”» σημειώνει ο κ. Βρύσαλης και καταλήγει:

«Αυτή την κανονικότητα, που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση στη συνείδηση εργαζομένων αλλά και πολιτών, εμείς δεν την κάνουμε δεκτή. Η απαξίωση του ΕΣΥ, αλλά και του ΠΑΓΝΗ ειδικότερα, δεν είναι θεόσταλτη συμφορά, αλλά οργανωμένη πολιτική επιλογή με καταστροφικές συνέπειες. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάνουμε με όσες δυνάμεις μάς απομένουν».

Πηγή: Εφημερίδα Espresso

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Επιπλέον παρακράτηση 3 ευρώ για κάθε διαγνωστική εξέταση πληρώνουν οι ασφαλισμένοι σε όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικό κέντρα με υπογραφή Γεωργιάδη.
    Από παντού κατακλέβουν τους Έλληνες πολίτες οι γαλάζιες ακρίδες!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This