Χάος και τρόμο έχει προκαλέσει το πρωτοφανές μπλακ άουτ έπληξε την Ισπανία και την Πορτογαλία, αφήνοντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και προκαλώντας σοβαρές διαταραχές σε βασικές υποδομές και υπηρεσίες. Το φαινόμενο επηρέασε επίσης περιοχές της Γαλλίας, ενώ προκάλεσε ανησυχία στην Ελλάδα για την ευστάθεια του ευρωπαϊκού ενεργειακού δικτύου.
Το μπλακ άουτ ξεκίνησε γύρω στις 12:30 το μεσημέρι (ώρα Ισπανίας) και επηρέασε μεγάλες πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Σεβίλλη και η Λισαβόνα.
Διακόπηκαν οι λειτουργίες του μετρό, των σιδηροδρόμων, των φαναριών, των ΑΤΜ και των τηλεπικοινωνιών.
Αεροδρόμια λειτούργησαν με γεννήτριες, προκαλώντας καθυστερήσεις πτήσεων, ενώ νοσοκομεία βασίστηκαν σε εφεδρικά συστήματα για τη φροντίδα ασθενών. Το τουρνουά τένις Madrid Open διακόπηκε λόγω της διακοπής ρεύματος.
Αρχικά, υπήρξαν υποψίες για κυβερνοεπίθεση, αλλά οι αρχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο.
Η κύρια αιτία φαίνεται να είναι ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που προκάλεσε «ανώμαλες ταλαντώσεις» σε γραμμές πολύ υψηλής τάσης, λόγω ακραίων θερμοκρασιακών μεταβολών στην Ισπανία. Αυτό οδήγησε σε αποσύνδεση της Ιβηρικής Χερσονήσου από το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο.
Η ισπανική Red Eléctrica εκτίμησε ότι η αποκατάσταση θα διαρκέσει 6 έως 10 ώρες, με πλήρη σταθεροποίηση εντός εβδομάδας. Η πορτογαλική REN ενεργοποίησε πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης, ενώ η κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για τον συντονισμό των ενεργειών. Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ξεκίνησε σταδιακά το απόγευμα.
Η ανακοίνωση Σάντσεθ
«Δεν έχουμε ακόμη συμπερασματικές πληροφορίες για τα αίτια» της διακοπής, είπε ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο σύντομο μήνυμά του προς τον ισπανικό λαό. «Για αυτό ζητώ από τους πολίτες, όπως το κάναμε και σε παλαιότερες κρίσεις, να ενημερώνονται από επίσημες πηγές» και να μην ακούν «εικασίες», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι ελπίζει να αποκατασταθεί γρήγορα η βλάβη και διαβεβαίωσε ότι το κράτος είναι «επί ποδός». Υπενθύμισε ότι έχει ήδη επανέλθει το ηλεκτρικό σε ορισμένες περιοχές στα βόρεια και στα νότια, χάρη στις διασυνδέσεις του δικτύου με τη Γαλλία και το Μαρόκο. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο επαναλειτουργούν σε όλη τη χώρα.
Long lines of traffic stretched through Madrid as parts of Spain and neighboring European countries were hit by a massive, unprecedented power outage that knocked out subway networks, phone lines, traffic lights and ATMs. https://t.co/C0qK4856fe pic.twitter.com/PmEOPuUekw
— CBS News (@CBSNews) April 28, 2025
Ο Σάντσεθ σημείωσε επίσης ότι τα συστήματα πληρωμών και ψηφιακών συναλλαγών λειτουργούν κανονικά και δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα δημόσιας ασφάλειας. Οι τηλεπικοινωνίες όμως είναι «σε κρίσιμο σημείο» και για αυτό οι πολίτες θα πρέπει «να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους με υπευθυνότητα και μόνο για σύντομες κλήσεις».
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα ξανασυνεδριάσει το βράδυ για να εκτιμήσει εάν χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, κατέληξε.
NOW:
🇪🇸 Chaos can be seen on the streets of Madrid after a massive power outage across Spain, Portugal and parts of France.
— Megatron (@Megatron_ron) April 28, 2025
Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)
Λόγω των εξελίξεων στην Ιβηρική Χερσόνησο, το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΕ. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα αίτια του μπλακ άουτ και η πιθανότητα επέκτασης του φαινομένου σε άλλες χώρες. Αποφασίστηκε η ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης του ελληνικού δικτύου, η επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και η διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας.
Η Ελλάδα, αν και δεν επηρεάστηκε άμεσα, καλείται να επανεξετάσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και να ενισχύσει τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τα αποθέματα φυσικού αερίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις.
Δείτε επίσης:
- Το απόλυτο χάος σε Ισπανία και Πορτογαλία μετά το μπλακ άουτ – Έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
- Θεόδωρος Κολυδάς: Η εξήγησή του για το μπλακ άουτ σε Ισπανία – Πορτογαλία
Δεν έχουν ανάγκη οι γιδομάμηδες. Και με λάμπες πετρελαίου θα κάνουν τη δουλειά τους.
Σιγά μην πάτησε το κουμπί και ο Κιμ!!! Ρε φίλε με την ώρα παει?
Σύμφωνα με ψευδείς ειδήσεις, ο Άδωνης τσακώνεται με τον ΚΥΜ για το ποιός θα δώσει την καλύτερη ιδέα αντιμετώπισης του φαινομένου.
Συμμαχικες χωρες με την Ουκρανια δεν ειναι ? Πολυ καλα τις εκαναν οι Ρωσοι. Κανενας δεν θα ειναι στο απυροβλητο.
Ελπίζω να μη μας βρει τέτοια κακό. Θα παραλύσει όλη η βιομηχανική μας παραγωγή. Φανταστείτε ν αρμέγουμε αιγοπρόβατα στα σκοτεινά ή να γυρνάμε το λιοτρίβι με τα χέρια. Τράτζικ.
Όχι…δε θα το άντεχα 2 μόλις μήνες πριν τη Μύκονοοοο…