Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) προσέφυγε η μητέρα του δολοφονημένου δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ, κάνοντας το ύστατο βήμα για την αναζήτηση της Δικαιοσύνης.
Την προσφυγή κατέθεσαν οι δικηγόροι Ρόη Παυλέα και Σπύρος Χαριτάτος επικαλούμενοι την παραβίαση των άρθρων 2 και 6 παρ.1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που κατοχυρώνουν το δικαίωμα στη ζωή και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.
Ο Γιώργος Καραϊβάζ έπεσε νεκρός με 13 πυροβολισμούς στις 9 Απριλίου 2021 έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Η μαφιόζικη μεθοδολογία της δολοφονίας του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, καθώς συνδέθηκε με την έρευνά του σχετικά με τις διασυνδέσεις κρατικών λειτουργών με το οργανωμένο έγκλημα.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν δύο άτομα, ωστόσο, τον Ιούλιο του 2024, αθωώθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένας από τους δύο αθωωθέντες κατηγορείται σήμερα ως στέλεχος της ρωσόφωνης μαφίας που ευθύνεται για ανθρωποκτονίες στελεχών της GREEK MAFIA και διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και καυσίμων.
Στην προσφυγή ενώπιον του ΕΔΔΑΔ, σύμφωνα με πληροφορίες του newsbreak.gr, επισημαίνονται αρκετές παραλήψεις των ελληνικών αρχών κατά τη διάρκεια της έρευνας, όπως να ελεγχθούν όλοι οι αριθμοί των κινητών τηλεφώνων των δύο προσώπων που είχαν συλληφθεί και παραπεμφθεί σε δίκη.
Ακόμη, σημειώνεται, ότι δεν ερευνήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ η ταυτοποίηση του σκούτερ στο οποίο επέβαιναν οι δράστες σε όλες τις λήψεις των επίμαχων καμερών ασφαλείας, από τις οποίες πέρασαν την ημέρα της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.
Τέλος, έμφαση δίνεται με την προσφυγή στο γεγονός, ότι οι δικαστικές αρχές δεν φρόντισαν να διασφαλίσουν με εύλογο τρόπο το αποδεικτικό υλικό που είχε συλλέξει η αστυνομία και συγκεκριμένα, το περιεχόμενο του κινητού τηλεφώνου του θύματος (ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.).
Και τούτο, γιατί το επισυναπτόμενο στη δικογραφία CD καταστράφηκε, αφού είχε επισυναυθεί με συρραπτικό σε άλλα έγγραφα (!!!) με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ανάγνωσή του κατά τη διάρκεια της δίκης. Το υλικό αυτό, όπως αναφέρεται στην προσφυγή, μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στον εντοπισμό του ηθικού αυτουργού του στυγερού εγκλήματος. Ωστόσο, το Δικαστήριο θεώρησε εσφαλμένα, ότι το εν λόγο CD αν και κατεστραμμένο μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνωσμένο έγγραφο!
Ο θάνατος του Γιώργου Καραϊβάζ δεν αποτελεί μόνο ένα προσωπικό δράμα ή μία ελλιπή έρευνα. Αγγίζει τον πυρήνα της Δημοκρατίας και την ελευθερία του Τύπου. Η αποτυχία της Πολιτείας να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε τις δραστηριότητες στη χώρα μας του οργανωμένου εγκλήματος και τις διασυνδέσεις με θύλακες της εξουσίας αποτελεί μήνυμα ανοχής στη φίμωση της δημοσιογραφικής φωνής.
Δείτε επίσης:
- Συγκλονίζει το μήνυμα της γυναίκας του Γιώργου Καραϊβάζ, 4 χρόνια μετά τη δολοφονία του
- Νέο διεθνές ράπισμα: Η ατιμωρησία συνεχίζεται τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ