Πώς θα σωθεί η κτηνοτροφία από τις φυσικές καταστροφές;

Λήψη μέτρων για τις φυσικές καταστροφές από δύο Περιφέρειες της χώρας, τη Θεσσαλία και την Ηπειρο

Must Read

Καλούν τους κτηνοτρόφους να είναι σε εγρήγορση, καθώς η απειλή των φυσικών καταστροφών είναι παρούσα και αυτό το καλοκαίρι

• Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

ΚΚίνηση για την έγκαιρη ενημέρωση των κτηνοτρόφων που απειλούνται από τις φυσικές καταστροφές έκαναν δύο Περιφέρειες της χώρας, της Ηπείρου (η Διεύθυνση Κτηνιατρικής), και της Θεσσαλίας, με πρακτικές συστάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές.

Συγκεκριμένα, οι δύο Περιφέρειες ζητούν από τους κτηνοτρόφους:

– Να καταγράψουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας των οικείων υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και ιδιωτών κτηνιάτρων, αδειοδοτημένων σφαγείων και εταιριών διαχείρισης νεκρών ζώων.

– Να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των εξωτερικών χώρων της εγκατάστασής τους, καθώς και για τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από αυτήν, από ξερά χόρτα και σκουπίδια, και για τη βελτίωση της παροχέτευσης των όμβριων υδάτων.

– Να μεριμνήσουν για την επάρκεια σε νερό, τροφή και σε άλλες απαραίτητες προμήθειες, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων σε περίπτωση αποκλεισμού της εγκατάστασης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5-7 ημερών, ακόμα και χωρίς τη λήψη εξωτερικής βοήθειας.

– Να προμηθευτούν με γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος ή/και αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα. Να μεριμνήσουν ώστε να υπάρχει φορτισμένο κινητό τηλέφωνο στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Να έχουν τακτική ενημέρωση για το δελτίο καιρού.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι κτηνοτρόφοι καλούνται πρώτα να ενημερώνουν τις αρμόδιες Αρχές (Πυροσβεστική κ.ά.) και μετά να προχωρούν στις υπόλοιπες ενέργειες.

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας επισημαίνεται πως «σε περίπτωση άμεσης ανάγκης διάσωσης των ζώων, κατά τις περιπτώσεις διαχείρισης φυσικών καταστροφών με απελευθέρωση αυτών ή με μεταφορά τους σε προκαθορισμένο χώρο συγκέντρωσης ζώων, δεν εφαρμόζονται οι διαδικασίες που προβλέπονται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία».

Ο Κουρέτας για την οδοποιία

Είχε προηγηθεί, στις αρχές Ιουνίου, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνάντηση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, όπου συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της αποκατάστασης της αγροτικής οδοποιίας, και κυρίως αυτής που εξυπηρετεί κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Σε συνεργασία με κάθε δημοτική Αρχή καταγράφουμε τις ανάγκες του αγροτικού δικτύου και προγραμματίζουμε την έναρξη εργασιών στο προσεχές διάστημα» δήλωσε ο περιφερειάρχης στη συνάντηση αυτή.


Προτεραιότητα, η διαχείριση των ζώων

Η διαχείριση των ζώων είναι η πρώτη προτεραιότητα σε κάθε φυσική καταστροφή. Με βάση αυτή την παραδοχή, οι δύο Περιφέρειες ζητούν με τις ανακοινώσεις τους από τους κτηνοτρόφους να λαμβάνουν τα παρακάτω μέτρα στην περίπτωση σοβαρά άρρωστων, τραυματισμένων ή νεκρών ζώων:

Διαχωρισμός από τα άλλα ζώα.

Παροχή πρώτων βοηθειών (περίδεση πληγής, σταμάτημα αιμορραγίας).

Ελεγχος και βελτίωση του αερισμού.

Εξέταση και θεραπεία από κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

Σε περίπτωση που απαιτείται, επικοινωνία με τους κτηνιάτρους και τα σφαγεία για την εκτέλεση επιτόπου σφαγής έκτακτης ανάγκης σε ζώα σοβαρά τραυματισμένα που δεν μπορούν να θεραπευθούν (τήρηση κανόνων για την πρόληψη εξάπλωσης ασθενειών).

Να διαχωρίσουν τα νεκρά από τα ζωντανά ζώα και να τα συγκεντρώσουν σε ξεχωριστό χώρο της εκτροφής. Η υγειονομική ταφή πραγματοποιείται σύμφωνα με τις κείμενες νομικές διατάξεις.

Απομάκρυνση σε συνεννόηση με τους κτηνιάτρους

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας επισημαίνει ότι «κάθε ενέργεια απομάκρυνσης των ζώων ή προσέγγισης των εκτροφών πραγματοποιείται μετά από συνεννόηση με τις κατά τόπους αρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές και πάντα υπό τις οδηγίες των αρμόδιων αστυνομικών και πυροσβεστικών Αρχών».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This