Ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης αλλά και μάχιμος αυτοδιοικητικός από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, μιλάει στον «Ελληνα Αγρότη» για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του, αλλά και για τις προοπτικές του αγροτικού επαγγέλματος
- Αποστολή: ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
Οντας καλλιεργητής σιτηρών και βαμβακιού, ο Ανδρέας Βεργίδης είναι ο άνθρωπος που μπορεί να μας δώσει μια εικόνα της παραγωγής στον νομό του Κιλκίς. Τον συναντήσαμε στα γραφεία της Αναπτυξιακής Κιλκίς και είχαμε μαζί του μια σύντομη, αλλά περιεκτική συζήτηση.
Σιτηρά
«Η παραγωγή των σιτηρών φέτος ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, αλλά το σημαντικό είναι ότι η φετινή ποιότητα είναι υψηλή, και αναφέρομαι τόσο στο σκληρό όσο και στο μαλακό σιτάρι» μας είπε. Το αρνητικό στοιχείο είναι ότι οι έμποροι αγοράζουν τα προϊόντα των παραγωγών με ανοικτή τιμή και χωρίς προκαταβολή, πρακτική που ασφαλώς δεν θυμίζει 21ο αιώνα. «Τι να κάνει όμως ο αγρότης, ειδικά αυτός που δεν έχει αποθηκευτικούς χώρους; Αναγκάζεται να διαθέσει τη σοδειά του στις εταιρίες χωρίς να υπάρχει πλέον ο μηχανισμός της“τιμής παρέμβασης” που υπήρχε στο παρελθόν. Ο αγρότης δεν έχει “τιμή βάσης” που να τον εξασφαλίζει» υποστηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης.
Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, ο μηχανισμός της «τιμής παρέμβασης δεν λειτουργεί πλέον στην ελληνική αγορά κυρίως εξαιτίας της ύφεσης του συνεταιριστικού κινήματος. Υπάρχουν ενώσεις που λειτουργούν σωστά, στη Θεσσαλία για παράδειγμα. Στο Κιλκίς, δυστυχώς, ο πολύπαθος συνεταιρισμός έχει κλείσει». Οσο αφορά την τιμή των σιτηρών, ο Ανδρέας Βεργίδης θεωρεί πως θα ξεπεράσει τα 30 λεπτά το κιλό για το σκληρό σιτάρι.
Βαμβάκι
Το βαμβάκι είναι το άλλο προϊόν της μακεδονικής γης που βρίσκεται κι αυτό υπό πίεση. «Στο βαμβάκι οι φετινές καιρικές συνθήκες ευνοούν την καλλιέργειά του κι ελπίζουμε ότι η παραγωγή θα είναι καλή» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης και συνεχίζει: «Πέρυσι οι παραγωγοί άρχισαν με την ελπίδα ότι η τιμή του θα διαμορφωθεί στο 0,90-1 ευρώ/κιλό, αλλά, δυστυχώς, στην πορεία, μόλις άρχισαν να συλλέγουν και να παραδίδουν στα εκκοκκιστήρια, η τιμή έπεσε στα 60-65 λεπτά. Δεν ξέρω ποια θα είναι η τιμή όταν θα φτάσουμε στη φετινή συγκομιδή».
Ο συνομιλητής μας είναι πεπεισμένος πως υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις πιέσεις που δέχεται το βαμβάκι και προς επίρρωση της θέσης αυτής μάς δίνει ένα παράδειγμα: «Παλαιότερα στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός της Χαλκιδικής, δεν υπήρχαν ελιές, έτσι είχαμε μάθει. Σήμερα έχει γεμίσει ο τόπος ελαιόδεντρα και κάποια προϊόντα της ελαιουργίας κερδίζουν διεθνή βραβεία».
Η συνάντησή μας με τον Ανδρέα Βεργίδη πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και την αλλαγή ηγεσίας στο ΥπΑΑΤ. Ζητήσαμε από τον συνομιλητή μας να δώσει μια «συμβουλή» στον νέο υπουργό, τον εκ Καρδίτσης ιατρό Κώστα Τσιάρα. «Θα ζητούσα από τον υπουργό να μεριμνήσει έτσι ώστε να ενημερώνεται ο παραγωγός για τα ζητήματα που τον αφορούν: τι να καλλιεργήσει, πώς θα το καλλιεργήσει και πώς θα αυξήσει το εισόδημά του. Πλήρη, δηλαδή, ενημέρωση από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου» υποστηρίζει.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, οι αγρότες είδαν πέρυσι μειώσεις στα εισοδήματά τους διότι δεν είχαν ενημερωθεί σωστά για το τι έπρεπε να καλλιεργήσουν και ποιες θα ήταν οι επιδοτήσεις. «Δυστυχώς, υπάρχει ένα τμήμα αγροτών που καλλιεργεί απλώς και μόνο για να φαίνεται πως καλλιεργεί» μας λέει με μια δόση σκεπτικισμού.
ΤΟΕΒ στο Κιλκίς
«Υπάρχει μέγα ζήτημα με το νερό στην περιοχή μας. Υπάρχουν μόλις 2-3 ΤΟΕΒ σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς που είναι βιώσιμοι. Υπάρχουν και κάποιοι που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Το ρεύμα έχει αυξηθεί και αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει πρόβλημα».
Αγροτικό ρεύμα
«Είναι σημαντική η βοήθεια που έδωσε η κυβέρνηση συνολικά για το πρόβλημα του ρεύματος, καθώς δίνει στους αγρότες το περιθώριο να καλλιεργήσουν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Αλλά δεν είναι οριστική λύση αυτή…».
Ποιος είναι
Ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης γεννήθηκε το 1957 στην Πλαγιά, διετέλεσε κοινοτάρχης από το 1986 έως το 1998 και δημοτικός σύμβουλος ως αρχηγός μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Χέρσου (1998-2010). Την περίοδο 1990-1994 ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής Ενωσης Δήμων & Κοινοτήτων νομού Κιλκίς. Το 2010 εκλέχθηκε για πρώτη φορά περιφερειακός σύμβουλος. Το 2015 εξελέγη και ορίστηκε αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με την περιφερειακή παράταξη «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα.
Τον Μάιο του 2019 εξελέγη και πάλι και ορίστηκε αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς. Τον Οκτώβριο του 2023 εξελέγη και πάλι και ορίστηκε αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς. Υπήρξε αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Κιλκίς.