Εγκατέλειψαν και το Πανεπιστημιακό Δάσος στο Περτούλι

Οργή από το ΓΕΩΤΕΕ, που ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού

Must Read

Ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και, εκτός από τους επισκέπτες, χρησιμοποιείται για έρευνα και πρακτική άσκηση από τους φοιτητές

  • Του ΜΠΑΜΠΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Την άμεση επέμβαση του πρωθυπουργού για την αποκατάσταση της διαχείρισης του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου ζητά με επιστολή του το ΓΕΩΤΕΕ. Οπως υποστηρίζει, το δάσος, το οποίο ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), έχει εγκαταλειφθεί ύστερα από καταστροφές που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα «Daniel» το 2023. Μάλιστα, αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά φέτος, ύστερα από 90 χρόνια, που διακόπηκε η πρακτική άσκηση των φοιτητών δασολογίας.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων του ΑΠΘ, το οποίο παραχωρήθηκε στο πανεπιστήμιο με νόμο το 1934 και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διοικούνταν από το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (μέχρι την κατάργηση του ανωτέρω φορέα διαχείρισης το 2023 με την εφαρμογή), αποτελούσε το διαμάντι της περιοχής των Τρικάλων και πόλο έλξης πολλών επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ ταυτόχρονα ήταν πεδίο για έρευνα και πρακτική άσκηση των φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, όμως, μετά τις καταστροφές που υπέστη από τον κυκλώνα “Daniel” τον Σεπτέμβριο του 2023, έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του λόγω των ατυχέστατων προβλέψεών του για τη διαχείρισή του».

«Τα δύσκολα έρχονται…»

Οι γεωτεχνικοί προβλέπουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά: «Σχεδόν έναν χρόνο μετά, δεν έχει υπάρξει καμία εργασία αποκατάστασης στο οδικό δίκτυο (70 περίπου χιλιομέτρων εντός του δάσους) και στις υποδομές (καταστροφή της υδρομάστευσης και, άρα, μη ύδρευση των εγκαταστάσεων, αδυναμία επίσκεψης των κτιρίων που στεγάζουν τους φοιτητές λόγω πλήρους αποκοπής του οδικού δικτύου από κατολισθήσεις κ.ά.), και το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου είναι απλησίαστο για φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, ενώ η επί 90 συναπτά έτη θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση κατά το 3ο και 4ο έτος φοίτησής τους δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά.

Η αδυναμία κατανόησης της νέας διοικητικής Αρχής του ΑΠΘ (και οποιουδήποτε δεν είναι δασολόγος) για το πώς λειτουργεί η διοίκηση ενός παραγωγικού δασαρχείου με πρότυπες προδιαγραφές, σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, αφενός οδήγησε τη διοίκηση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ (το οποίο από την εφαρμογή του νέου νόμου δεν έχει κανέναν λόγο στη διαχείριση των πανεπιστημιακών δασών) να αντιδράσει με ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του τμήματος στις 12 Ιουνίου 2024, αφετέρου προκάλεσε σωρεία δημοσιευμάτων που εγκαλούν την κυβέρνηση να ενσκήψει στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα, αλλά και σε ένα ακόμη βασικό και θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής υπαίθρου, την ερημοποίηση από νεανικά εργατικά χέρια».

Μάλιστα, λένε ότι «το παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ από την πρώτη κιόλας ημέρα κατάθεσης του νόμου Κεραμέως είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τα προβλήματα που θα ενέσκηπταν από τη λανθασμένη πρόβλεψη διοίκησης και διαχείρισης των πανεπιστημιακών δασών και του αγροκτήματος του ΑΠΘ, μια που ειδικά τα δάση είναι ένα εξειδικευμένο αντικείμενο διαχείρισης φυσικού πόρου, όπου τα οφέλη -οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά- όταν χάσουν την ισορροπία τους δύσκολα μπορούν να επανέλθουν, αν αφεθούν στη λήθη του χρόνου και στην αναλγησία της διοικητικής γραφειοκρατίας».

Κίνδυνος νέων θλιβερών συμβάντων

Στο δάσος δεν έχουν μπει δασεργάτες για να υλοτομήσουν μετά τον κυκλώνα «Daniel», και αυτό οδήγησε στην παύση των υλοτομικών συνεταιρισμών, που έως και το 2023 δραστηριοποιούνταν στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου και, άρα, στην αύξηση του μη απολειφθέντος ξυλώδους κεφαλαίου και στον οικονομικό μαρασμό της τοπικής κοινωνίας.

Δασικό οδικό δίκτυο

Μετά την εμφάνιση των πρώτων κατολισθήσεων με την κακοκαιρία «Ιανός» (2021), κάποια σημεία του οδικού δικτύου εμφάνισαν μερική καθίζηση ή κατολίσθηση. Με το πέρας του κυκλώνα «Daniel», τα φαινόμενα εμφανίστηκαν εντονότερα σε όλο το δασικό οδικό δίκτυο (70 χλμ.), προκαλώντας αδυναμία κίνησης κάθε κατηγορίας οχήματος είτε για μεταφορά ξυλείας είτε για καλοκαιρινές περιπολίες, και άρα αδυναμία ελέγχου του δάσους σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.

Οικονομικός μαρασμός

Η ερημοποίηση του Περτουλίου και των περιχώρων, η αδυναμία πραγματοποίησης της θεσμοθετημένης πρακτικής άσκησης των φοιτητών του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι οποίοι ανέρχονται περίπου στους 250, θα προκαλέσουν οικονομικό μαρασμό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν και στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό τους καλοκαιρινούς μήνες στην παρουσία των φοιτητών στην περιοχή τους, αλλά και των οικείων τους που τους επισκέπτονταν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Δεν είναι αυτή η αλήθεια. Όλα τα χρόνια το πανεπιστήμιο μόνο να αρπάζει και να εκμεταλλεύεται ξέρει. Δεν δίνει τίποτα στην τοπική κοινωνία. Λειτουργούν όπως οι έμποροι. Δεν τον νοιάζουν οι κάτοικοι. Και οι υλοτομίες το 2024 διεξάγονται κανονικά.

    • Εμείς οι φοιτητές στηρίζουμε κάθε χρόνο αρκετά την τοπική κοινωνία! Όλα αλήθεια είναι.. Περτούλι, Ελάτη, Νεραϊδοχώρι και πολλά άλλα χωριά τα οποία επισκέπτονται οι φοιτητές, είναι άδεια τους καλοκαιρινούς μήνες. Αδιανόητο αυτό που συμβαίνει να μην μπορούν οι φοιτητές να δουν από κοντά αυτά που διδάσκονται. Δε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η πρακτική άσκηση είναι το παν!

    • Εμείς οι φοιτητές στηρίζουμε κάθε χρόνο αρκετά την τοπική κοινωνία! Όλα αλήθεια είναι.. Περτούλι, Ελάτη, Νεραϊδοχώρι και πολλά άλλα χωριά τα οποία επισκέπτονται οι φοιτητές, είναι άδεια τους καλοκαιρινούς μήνες. Αδιανόητο αυτό που συμβαίνει να μην μπορούμε να δούμε από κοντά αυτά που διδασκόμαστε! Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η πρακτική άσκηση είναι το παν!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This