Αγωνία, έλεγχοι και… ανακρίσεις για την πανώλη

Ενδελεχείς έλεγχοι για να εντοπιστούν οι εστίες της ασθένειας που χτυπά τα μικρά μηρυκαστικά και να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά, ενώ οι Αρχές διερευνούν πώς η ζωονόσος έφτασε στη χώρα

Must Read

Σε διαδικασία ερευνών έχουν μπει πλέον οι Αρχές για να εντοπίσουν πώς η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, αιγοπροβάτων συγκεκριμένα, έφτασε σε κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας.

Ηδη από το πρωί της Δευτέρας 22/07 οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συντονισμό με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενισχύθηκαν με 100 κτηνοτρόφους, προκειμένου να λάβει χώρα η μεγαλύτερη επιχείρηση ιχνηλάτησης και εξέτασης κοπαδιών για την πανώλη των αιγοπροβάτων, λαμβάνοντας δείγματα από κτηνοτροφικές μονάδες.

  • Του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Την ώρα που δεκάδες πλέον κτηνίατροι κάνουν συνεχείς ελέγχους και δείγματα λαμβάνονται προκειμένου να σταλούν από τη Θεσσαλία σε εργαστήριο αναλύσεων στην Αθήνα, πηγές αναφέρουν στον «Ε.Α.» το ενδεχόμενο για ενδελεχείς ελέγχους ακόμη και για… ανακρίσεις και εξέταση, προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως υπό ποιες συνθήκες και με ποια δεδομένα έφτασε η πανώλη εντός Ελλάδας, με τη χώρα μέχρι πρότινος να θεωρείται καθαρή από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Ωστόσο, με την εμφάνισή της σε μια περιοχή που έχασε σημαντικό ζωικό κεφάλαιο τον περασμένο Σεπτέμβριο από τα κύματα της κακοκαιρίας, είναι πολύ λογικό η αγωνία να κορυφώνεται για το τι μέλλει γενέσθαι, ώστε να μη βρεθεί η τοπική αιγοπροβατοτροφία πέρα από το χείλος της καταστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε εντοπιστεί εστία πανώλης σε κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής της Καλαμπάκας Τρικάλων, ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκε κρούσμα σε μονάδα του Δομένικου Ελασσόνας. Αυτό είχε ως συνέπεια να οριοθετηθούν δύο ζώνες αποκλεισμού και επιτήρησης σε κάθε περιοχή, 3 και 10 χιλιομέτρων, για αποφυγή διασποράς της πανώλης. Ωστόσο, αν και τα πρώτα δείγματα ήταν αισιόδοξα, από τους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν άλλα δύο θετικά κρούσματα σε φάρμες στις περιοχές Συκουρίου Δήμου Τεμπών και Δαμασίου Δήμου Τυρνάβου, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας 22/07.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας σημείωσε: «Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, καθώς αποδεικνύεται ότι οι έλεγχοι αποδίδουν και περιορίζεται περαιτέρω η εξάπλωση της νόσου. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι την Παρασκευή (σ.σ.: 26/07) θα έχουμε μια καθαρή επιδημιολογική εικόνα και αυτή θα είναι ενθαρρυντική για τη συνέχεια».

Τελικά και ενώ αρχικά είχε διαρρεύσει ότι η πανώλη μπορεί να προερχόταν από ζώα που είχαν μεταφερθεί από τον Εβρο στη Θεσσαλία, προκύπτει ότι αυτά προέρχονταν από αιγοπρόβατα που είχαν εισαχθεί από τη Ρουμανία, από κτηνοτροφική μονάδα της συγκεκριμένης χώρας, δυναμικότητας 50 χιλιάδων ζώων. Οπότε αυτό που προκύπτει είναι ότι ζώα από αυτή τη μονάδα έφτασαν σε όλη τη Θεσσαλία και το ερώτημα είναι πώς πέρασαν αυτά χωρίς να εντοπιστεί κάποια ένδειξη πανώλης.

Από την άλλη, άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι αν κάποια από αυτά τα ζώα πωλήθηκαν στη συνέχεια μέσω ανεπίσημων καναλιών σε κτηνοτροφικές μονάδες, και από… χέρι σε χέρι, κάτι που δυσκολεύει και τις διαδικασίες ιχνηλάτησης. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε ήδη από τη Δευτέρα 22/07 οι έλεγχοι να επεκταθούν σε όλη τη Θεσσαλία, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο.

«Με μια μεγάλη κτηνιατρική ομάδα να διενεργεί σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με διαδοχικές συσκέψεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, είμαστε ξανά εδώ, στη Λάρισα, συντονίζοντας μια πρωτόγνωρη σε μέγεθος και εύρος επιχείρηση για την αντιμετώπιση της πανώλης στα αιγοπρόβατα. Παρακολουθούμε με προσοχή όλες τις εξελίξεις, τηρούμε απαρέγκλιτα όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και με τη συνεργασία όλων ευελπιστούμε ότι θα αφήσουμε, σύντομα πίσω, την κρίση που βιώνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό των κτηνοτρόφων μας, με κάθε μέσο και για όσο χρειαστεί» τόνισε ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας, προσθέτοντας ότι πιθανότατα η πανώλη μεταδόθηκε από ζώα που έφτασαν στη Θεσσαλία (και όχι μόνο, ενώ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προμηθεύονται από εκεί) από την κτηνοτροφική μονάδα της Ρουμανίας, που πριν από μία εβδομάδα ενημέρωσε για τα κρούσματα στις εγκαταστάσεις της.

Πάντως, τόσο ο κ. Κέλλας όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζουν ότι πρόκειται για ζωονόσο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο.

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών – Ερωτήσεις και απαντήσεις

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο προσκήνιο η πανώλη των αιγοπροβάτων, οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθησυχάζουν, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια νόσο που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Υπάρχει όμως η οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων και η αύξηση των τιμών των προϊόντων εκ νέου. Πάντως, η αρμόδια διεύθυνση έχει ήδη εκδώσει δελτίο με την οποία απαντά σε βασικά ερωτήματα όσον αφορά τη νόσο.

Τι είναι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών;

Μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προσβάλλει αίγες και πρόβατα.

Μεταδίδεται στον άνθρωπο;

Είναι ζωονόσος και όχι ζωανθρωπονόσος. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Οι άνθρωποι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από τη νόσο.

Τι συμπτώματα έχει στα ζώα;

Υψηλό πυρετό, κατάπτωση, υπνηλία, δύσπνοια, βήχα, διάρροιες, υγρά από τα μάτια και το στόμα, αλλοιώσεις στο στόμα, δυσάρεστη οσμή από το στόμα.

Τι κάνω όταν υποψιαστώ το νόσημα;

Αμεση ενημέρωση κτηνιατρικών υπηρεσιών, απομόνωση των άρρωστων ζώων και περιορισμό του κοπαδιού.

Πότε εμφανίστηκε η νόσος στη χώρα;

Η Ελλάδα ήταν απαλλαγμένη της νόσου, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 11/07/2024.

Τι γίνεται στις περιπτώσεις κρουσμάτων;

Για τη διαχείριση της νόσου, με στόχο την εκρίζωσή της, ακολουθούμε όσα αναφέρονται στο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του παραρτήματος 1, του Π.Δ. 138/1995 ΦΕΚ 88/τ.Α, καθώς και όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687.

Συγκεκριμένα:

I. Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων).
II. Οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.
III. Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
IV. Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα που διαπιστώθηκε το κρούσμα.
V. Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Είναι ασφαλή για κατανάλωση το γάλα και το κρέας των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης;

Το γάλα, αφού υποστεί θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης, είναι απολύτως ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί μόνο ύστερα από θερμική επεξεργασία. Δεν συντρέχει κανένας λόγος για τη δημόσια υγεία και τα προληπτικά μέτρα έχουν ως στόχο μόνο την αποφυγή της διασποράς της νόσου σε άλλα ζώα και την εκρίζωσή της. Για τον σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων κτηνοτρόφων και κτηνιατρικών υπηρεσιών, καθώς και η πιστή τήρηση των μέτρων.

Τα ζώα που θανατώνονται αποζημιώνονται;

Τα ζώα που οδηγούνται σε θανάτωση αποζημιώνονται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ «Εγκριση Προγράμματος Οικονομικών Αποζημιώσεων, Ενισχύσεων και Λειτουργικών Δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας».

Τα συμπτώματα στα νοσούντα ζώα

Τα συμπτώματα στα ευαίσθητα ζώα (αιγοπρόβατα) είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχας, έντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.

Η μετάδοση γίνεται με τη στενή επαφή των υγιών με τα άρρωστα ζώα, με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις άρρωστων ζώων (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα) και έμμεσα μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών, της στρωμνής, των μηχανημάτων και των μέσων μεταφοράς των ζώων.

Τι πρέπει να κάνουν οι κτηνοτρόφοι

Για την προστασία του κοπαδιού τους οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αποφεύγουν:

  • Την άμεση επαφή των ζώων τους με άλλα κοπάδια άγνωστου καθεστώτος.
  • Να δανείζονται και να δανείζουν ζώα, εργαλεία και οχήματα μεταφοράς ζώων από άλλες εκτροφές.
  • Τις παράνομες αγοραπωλησίες και παράνομες μετακινήσεις ζώων.

Επίσης πρέπει να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής τους και να ελέγχουν καθημερινά το κοπάδι τους εξονυχιστικά για την παρουσία άρρωστων ή ύποπτων ζώων. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν οτιδήποτε ανησυχητικό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές Αρχές.

Κλειστά τα θεσσαλικά σφαγεία

Με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, τα σφαγεία της Θεσσαλίας παραμένουν κλειστά μέχρι την προσεχή Παρασκευή 26 Ιουλίου. Επίσης, η απόφαση προβλέπει την απαγόρευση για οποιονδήποτε λόγο της μετακίνησης ζωντανών σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης.

«Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι στη Δικαιοσύνη»

Oι κτηνοτρόφοι, πάντως, σε συνέντευξη Τύπου στην Ελασσόνα τη Δευτέρα 22/07 τόνισαν ότι βασικό ζητούμενο τώρα είναι να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. Αποδίδουν δε τον ερχομό μολυσμένων ζώων στην έλλειψη συστηματικών ελέγχων και στην υποστελέχωση υπηρεσιών, ενώ αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Χωρίς κίνδυνο τα βοοειδή

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, κίνδυνος για τα βοοειδή από την πανώλη δεν υπάρχει. Η επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρει κάποιες περιπτώσεις σε αγελάδες, βουβάλια και… καμήλες, αλλά δεν τεκμηριώνεται νόσηση, ενώ πιθανότατα απλά λειτουργούν ως μεταφορείς της νόσου επιφανειακά και όχι ως νοσούντα ζώα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This