Πολίτες δεύτερης κατηγορίας οι αγρότες στην πρόσβαση του gov.gr

Είναι όμηροι και των ρυθμών του ΟΠΕΚΕΠΕ και της τεχνικής υποστήριξής του

Must Read

Για μια ακόμη φορά η ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συλλόγων) επιχειρεί να παρέμβει στο θέμα της υποβολής δηλώσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναδεικνύοντας το σύνολο της δυσλειτουργίας του συστήματος, που έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι αγρότες και τελικά να μην πληρώνονται έγκαιρα και σωστά.

Σε επιστολή της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η οργάνωση επισημαίνει ότι «παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εντός του Ιουνίου 2024, ολοκλήρωσε και εμπλούτισε το κυβερνητικό νέφος gov.gr με 53 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, εκ των οποίων οι 21 είναι αποκλειστικά για πολίτες και οι 7 είναι για επιχειρήσεις, για τους αγρότες, δυστυχώς, τα προβλήματα, αντί να μειώνονται, πολλαπλασιάζονται».

Μεταρρύθμιση του ΟΣΔΕ

Τον περασμένο μήνα, οι πολίτες που επισκέφθηκαν την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης ανήλθαν σε 2,7 εκατ. Αυτό γιατί σήμερα το gov.gr αριθμεί πάνω από 1.833 υπηρεσίες, έχοντας ξεκινήσει με 503 τον Μάρτιο του 2020.

Το 2022 και το 2023, στο gov.gr άρχισε να φιλοξενείται και η μεταρρύθμιση του ΟΣΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου οι 660.000 αγρότες υπέβαλαν τις αιτήσεις ενίσχυσης, γεγονός το οποίο αντιμετωπίστηκε θετικά από τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Μια διαδικασία που εξυπηρετούσε τον ευρύτερο στόχο αναβάθμισης και ενσωμάτωσης, όπως ίσχυε και για τους υπόλοιπους πολίτες, πολλών ψηφιακών διαδικασιών των αγροτών στην Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει πως από τις αρχές του 2024 άρχισε να ακολουθεί μια αποκλίνουσα επιλογή απομάκρυνσης από το gov.gr. Συγκεκριμένα, ενώ είχαν ολοκληρωθεί πληρωμές στα εγκατεστημένα συστήματα του gov.gr, εγκαταλείφθηκαν και έγινε επιστροφή σε παλιάς τεχνολογίας πληροφοριακά συστήματα, φτάνοντας σήμερα στο σημείο να δυσκολεύει την παροχή των υπηρεσιών που ήταν πλήρως λειτουργικές, λόγω εσφαλμένων τεχνικών επιλογών.

Η αλλαγή αυτή δυσκολεύει και ταλαιπωρεί αδικαιολόγητα για 4 μήνες τους 660.000 αγρότες που θέλουν να υποβάλουν τη δήλωση ΟΣΔΕ, δημιουργώντας σοβαρότατους κινδύνους για την καταβολή των ενισχύσεων, τα προσωπικά δεδομένα των αγροτών, καθώς και τη διολίσθηση ενισχύσεων σε άτομα χωρίς την απαιτούμενη γεωργική δραστηριότητα.

Και όλα αυτά, όπως αναφέρεται στην επιστολή, όταν το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρώσει την κτηματογράφηση σχεδόν σε όλη τη χώρα, κάτι το οποίο αποτελεί σημαντικότατο στοιχείο για την απόδειξη χρήσης της γεωργικής γης με σκοπό την καταβολή των ενισχύσεων, ενώ ταυτόχρονα επικαιροποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους αναγκαίους ορθοφωτοχάρτες, που χρησιμοποιούνται για την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων από τους αγρότες. Ομως, η διασύνδεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με το Κτηματολόγιο, που θα βοηθούσε στη σωστή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, είναι ανύπαρκτη.

Η ΕΘΕΑΣ παρουσιάζει στην επιστολή και την αδυναμία των αγροτών να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά σε σχέση με τους άλλους πολίτες: ενώ για όλες τις υπηρεσίες στο gov.gr οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν όλο τον χρόνο και απρόσκοπτα στις διαδικασίες συναλλαγής σύμφωνα με τις ανάγκες τους, οι αγρότες αντιμετωπίζονται ως όμηροι των ρυθμών του ΟΠΕΚΕΠΕ και της τεχνικής υποστήριξής του.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΟΣΔΕ 2024, όπου, αν και είχε ανέβει η εφαρμογή στο gov.gr από την 1η Απριλίου για 3,5 μήνες, δεν επέτρεπε χωρίς εξήγηση τη σύνδεση των ΚΥΔ για την υποβοήθηση των αγροτών, ενώ η εφαρμογή που ανέβηκε ως συμβατή με το gov.gr μετά τις 15 Ιουλίου για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ δεν λειτουργεί. Αν και η νομοθεσία προβλέπει ότι ο πολίτης δεν θα υποβάλλει δικαιολογητικά που μπορεί το Δημόσιο να αντλεί από δικά του αρχεία, όπως γίνεται με τις εφαρμογές στο gov.gr για τους αγρότες λόγω του τρόπου της λειτουργίας του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτό αποτελεί ακόμα ζητούμενο.

Ειδικά το 2024 είναι απαξιωτική η μεταχείριση των αγροτών ως πολιτών, όταν, ύστερα από 3,5 μήνες καθυστέρησης και αναβολών της έναρξης λειτουργίας του ΟΣΔΕ, ζητά από τους αγρότες και τους εργαζομένους στα ΚΥΔ, μέσα στον καύσωνα και σε 45 ημέρες, να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ έως τις 12 Σεπτεμβρίου, πράγμα ακατόρθωτο.

«Να σταματήσει η άνιση, αντιπαραγωγική και αντιοικονομική μεταχείριση»

Oι συνεταιριστές προτείνουν, επίσης, να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν ενέργειες σταθερής βελτίωσης του ΟΣΔΕ, να μειωθεί η άνιση, αντιπαραγωγική και αντιοικονομική μεταχείριση των αγροτών και να αποφευχθεί ο κίνδυνος για την καταβολή των ενισχύσεων για την τρέχουσα περίοδο (2024).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This