Δίκαιες αποζημιώσεις και μέτρα ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον χρόνο καταβολής, αλλά και για τα ποσά με τα οποία θα ενισχυθούν για τη ζημιά που έχουν υποστεί λόγω της πανώλης

Must Read

Υποσχέσεις για αποζημιώσεις λόγω πανώλης έχουν δοθεί από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι, με βάση παλαιότερες καταστάσεις, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον χρόνο καταβολής, αλλά και για τα ποσά με τα οποία θα ενισχυθούν για τη ζημιά που έχουν υποστεί.

  • Του ΜΠΑΜΠΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με επιστολή του ζητά την άμεση και συντονισμένη δράση για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της, καταθέτοντας μια σειρά από προτάσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μάλιστα, εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση του ΥπΑΑΤ να απαγορεύσει τη μετακίνηση και τη σφαγή ζώων, γεγονός που «πλήττει την εγχώρια αγορά, τους κτηνοτρόφους, τα σφαγεία και τους κρεοπώλες, και τα μόνα αρνιά που θα υπάρχουν στην αγορά θα είναι αυτά που έρχονται σφαγμένα, κυρίως από τη Ρουμανία, τα οποία δεν γνωρίζουμε εάν είναι ελεγμένα από πανώλη, καθώς στη Ρουμανία έχουν βρεθεί πολύ παραπάνω κρούσματα από ό,τι στην Ελλάδα. Ετσι, αυξάνεται ο κίνδυνος μεταφοράς της ασθένειας και χάνεται όποια ιχνηλασιμότητα έχει γίνει έως στιγμής».

Για τον λόγο αυτόν απαιτεί δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης, σημειώνοντας ότι η τιμή αποζημίωσης ανά ζώο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και στα 150 ευρώ για τα αρνιά.

Ποια μέτρα προτείνει ο ΣΕΚ

-Να συγκληθεί, με ευθύνη του ΥπΑΑΤ, σύσκεψη εργασίας με τις Εθνικές Οργανώσεις των κτηνοτρόφων, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ και την Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων – ΠΕΚ, και με τις Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Κρέατος και του τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) και Φέτας (ΕΔΟΦ), όπως ήδη έπραξε ο υπουργός της Ρουμανίας.

-Να εξεταστεί η εμβολιαστική κάλυψη των αιγοπροβάτων με ευθύνη της Πολιτείας και σε συνεργασία με τις Περιφέρειες. Με τη σωστή υποστήριξη και διαθεσιμότητα, τα εμβόλια κατά της πανώλης των αιγοπροβάτων είναι σημαντικά εργαλεία για τον έλεγχο και την εξάλειψη της νόσου. Παραδείγματα επιτυχημένων προγραμμάτων εμβολιασμού υπάρχουν στην Τουρκία και την Ινδία, όπου οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί, στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής για την εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030, οδήγησαν στη βελτίωση της υγείας και της παραγωγικότητας των ζώων.

-Να εξεταστεί η εφαρμογή νέας τεχνολογίας για τον έλεγχο και την ιχνηλασιμότητα της χώρας προέλευσης και της εμπορικής πορείας των ζώντων ζώων και των προϊόντων ζωικής προέλευσης έως τον τελικό αποδέκτη. Μία από τις πιο υποσχόμενες νέες τεχνολογίες είναι η αλυσίδα μπλοκ (blockchain). «Η συζήτηση για την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, προκειμένου η χώρα να μη μείνει πίσω στην υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία διεθνώς» εξηγεί.

Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών – Αστερουσίων στέκονται στο πλευρό των κτηνοτρόφων και καλούν όλο τον κλάδο να διεκδικήσει μέτρα για:

-Αποζημίωση 300 € για κάθε ζώο που εγγράφεται στο μητρώο και προορίζεται για εκτροφή, και 100 € για εκείνα που προορίζονται για σφαγή, για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.

-Μέριμνα για τις ενισχύσεις που έπαιρναν οι παραπάνω κτηνοτρόφοι, αφού θα υποβάλουν μηδενική δήλωση εκτροφής.

-Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγόμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.

-Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κ.λπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.

-Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.

-Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.

-Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους προς όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης.
-Καμιά κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, «όχι» στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για το 2023 των πληγέντων και αυτών που βρίσκονται σε καραντίνα, αφού δεν θα έχουν εισόδημα.

Στο πλευρό τους

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών – Αστερουσίων στέκονται στο πλευρό των κτηνοτρόφων και καλούν όλο τον κλάδο να διεκδικήσει μέτρα ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

300 ευρώ για κάθε ζώο

Αποζημίωση 300 € για κάθε ζώο που εγγράφεται στο μητρώο και προορίζεται για εκτροφή, και 100 € για εκείνα που προορίζονται για σφαγή, για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.

Καμιά κατάσχεση

Καμιά κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, «όχι» στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για το 2023 των πληγέντων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This