Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τη νέα κυνηγετική περίοδο 2024-2025, η οποία θα έχει διάρκεια από τις 20 Αυγούστου 2024 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025 για τη συντριπτική πλειονότητα των θηραμάτων.
Του ΜΠΑΜΠΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
Στην υπουργική απόφαση περιγράφονται, αναλυτικά, τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγιού, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος που επιτρέπεται να θηρεύει κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του.
Η νέα ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα ενσωματώνει τα πιο αυστηρά επιστημονικά κριτήρια για τη διαχείριση και την προστασία της άγριας ζωής, ενώ είναι προσαρμοσμένη στις σχετικές Οδηγίες και στους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και σε μια σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σύμφωνα με τη νέα ρυθμιστική απόφαση:
-Καθιερώνεται νέο και κατά πολύ μειωμένο εθνικό όριο κάρπωσης για το τρυγόνι και λαμβάνεται μια σειρά συνοδευτικών μέτρων, με στόχο τη διατήρηση και την αύξηση του πληθυσμού του είδους.
Το περυσινό ημερήσιο όριο κάρπωσης, ανά κυνηγό, μειώνεται περαιτέρω (από 6 σε 4 πουλιά ανά έξοδο), ενώ το συνολικό εθνικό όριο των τρυγονιών που επιτρέπεται να θηρευτούν μειώνεται κατά 70% (από 120.000 τρυγόνια πέρυσι σε 36.000 τρυγόνια φέτος). Οπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι κυνηγοί υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά την κάρπωση κάθε τρυγονιού σε ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων και θα ελέγχονται ποινικά γι’ αυτό. Και αυτό προκειμένου, μετά τη συμπλήρωση του εθνικού ορίου των 36.000 τρυγονιών, το κυνήγι του είδους να σταματά αυτομάτως και οριζόντια σε όλη την επικράτεια.
-Η κυνηγετική ρύθμιση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων θα συνεχιστεί και φέτος, με τους ίδιους χρονικούς και ποσοτικούς όρους που ίσχυσαν πέρυσι, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος για τις μεγάλες ζημιές που προκαλεί το είδος στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στην πρωτογενή παραγωγή γενικά, ενώ ανησυχητικές είναι και οι επιδημικές εξελίξεις με την αφρικανική πανώλη των χοίρων.
Με αυτά τα δεδομένα, το όριο κάρπωσης του είδους θα είναι απεριόριστο και τη φετινή χρονιά, ενώ παράλληλα θα εφαρμόζονται τα σχετικά με το είδος προγράμματα «ελέγχου» από τα συνεργεία δίωξης, όπως προβλέπονται στον Δασικό Κώδικα και σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
-Για πρώτη φορά θα ισχύσει από φέτος η καθημερινή, υποχρεωτική δήλωση από πλευράς των κυνηγών ως προς την κάρπωση 14 ειδών αποδημητικών πτηνών, οι πληθυσμιακές τάσεις των οποίων βρίσκονται υπό διερεύνηση από τα επιστημονικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, η υποχρεωτική δήλωση αφορά τα εξής είδη: σιταρήθρα, ορτύκι, κοκκινότσιχλα, ψαρόνι, σφυριχτάρι, κιρκίρι, σουβλόπαπια, σαρσέλα, χουλιαρόπαπια, κυνηγόπαπια, τσικνόπαπια, φαλαρίδα, μπεκατσίνι, καλημάνα. Η διαδικασία περάτωσης της δήλωσης θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.
-Ειδικές και αυστηρές ρυθμίσεις απαγόρευσης θήρας προβλέπονται σε όσες περιοχές της χώρας εκδηλώθηκαν μεγάλες δασικές πυρκαγιές.
Σημειώνεται πως πριν από την υπογραφή της ρυθμιστικής απόφασης υπήρξαν συστηματική διαβούλευση και ευρύς διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, με τη συμμετοχή κυνηγετικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Τέλη έκδοσης αδειών κυνηγιού για το έτος 2024-2025
Καθορίστηκε με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος το ύψος των τελών έκδοσης αδειών θήρας για το κυνηγετικό έτος 2024-2025.
1. Κυνηγοί μέλη των αναγνωρισμένων ως συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ κυνηγετικών συλλόγων.
Για τους κυνηγούς, οι οποίοι είναι μέλη των αναγνωρισμένων ως συνεργαζόμενων με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυνηγετικών συλλόγων τα τέλη είναι:
-Για τοπική άδεια, 10 ευρώ
-Για περιφερειακή, 30 ευρώ
-Για γενική, 60 ευρώ.
Για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής ΕΕνωσης, τους ομογενείς, τους υπηκόους ξένων κρατών που διαμένουν στην Ελλάδα πέραν της 15ετίας, τους διπλωματικούς υπαλλήλους και τους ημεδαπούς που εφοδιάζονται με άδεια κυνηγιού απευθείας από τις δασικές Αρχές, τα προβλεπόμενα ανωτέρω τέλη ανά κατηγορία άδειας θήρας καταβάλλονται προσαυξανόμενα κατά ποσό που ανέρχεται στο 90% του ποσού της ετήσιας συνδρομής των κυνηγετικών συλλόγων, η οποία καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος.
Για τις δημόσιες ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές απαιτείται η έκδοση γενικής άδειας θήρας, η οποία εκδίδεται από την οικεία δασική Αρχή (Δασαρχείο ή Διεύθυνση Δασών άνευ Δασαρχείου, στην περίπτωση που δεν υφίσταται Δασαρχείο), στην περιοχή αρμοδιότητας της οποίας υπάγεται η ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή με τα ακόλουθα κατά κατηγορία τέλη:
-Για 15 μέρες, 60 ευρώ
-Μέχρι δύο μήνες, 120 ευρώ
-Για όλη την κυνηγετική περίοδο, 150 ευρώ.
Ειδικές ρυθμίσεις
Περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγιού από 15/9/2024 μέχρι και τις 28/2/2025 σε 3 ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του λαγού (Lepus europaeus) και του αγριόχοιρου (Sus scrofa).
Ο ανωτέρω περιορισμός της χρήσης σκύλων δίωξης δεν ισχύει κατά τη θήρα αγριοχοίρων εντός των ζωνών διάβασης από 20/8/2024 έως 14/9/2024, τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή, στη δράση των συνεργείων δίωξης αγριοχοίρων που συγκροτούνται από τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες και των ομάδων κυνηγών.
Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες θηραμάτων
Απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.
Επιτρέπεται -κατ’ εξαίρεση- για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στις νήσους Λήμνο και Θηρασιά, όπου λόγω του υπερπληθυσμού του είδους έχει διαταραχθεί το οικοσύστημα και έχουν δημιουργηθεί ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις 11 γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Η έγκριση αγοραπωλησίας γίνεται με απόφαση του οικείου επιθεωρητή Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής, έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας δασικής Αρχής.
Ιδιαίτερη μέριμνα για Έβρο – Εύβοια
Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί και θα λαμβάνεται από τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες για άμεση απαγόρευση θήρας στην περίπτωση εκδήλωσης μεγαπυρκαγιών, όπως αυτές του Εβρου και της Ευβοίας, στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Πολιτισμού, σε περιοχές όπου λειτουργούν νόμιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους, σε απόσταση μέχρι 250 μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών.
Απαγορεύονται οι πυροβολισμοί επί του επίσημου εθνικού και πρωτεύοντος επαρχιακού οδικού δικτύου και σε ζώνες που ορίζονται από απόσταση 50 μέτρων εκατέρωθέν τους.
Απαγορεύσεις κυνηγιού λόγω παγετού
Απαγορεύονται οι πυροβολισμοί σε περιοχές όπου, λόγω παρατεταμένων χιονοπτώσεων ή ολικού παγετού, δημιουργούνται αρνητικές για τα θηράματα συνθήκες επιβίωσης.
Για την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης θήρας λόγω παρατεταμένων χιονοπτώσεων ή ολικού παγετού, με βάση την παρούσα απαγορευτική ρύθμιση, απαιτείται η έκδοση Δασικής Αστυνομικής Διάταξης (ΔΑΔ) από την οικεία δασική Αρχή, στην οποία θα προσδιορίζονται τα όρια και ο χρόνος διάρκειας της χωρικής απαγόρευσης, αφού προηγηθεί εκτίμηση της επικρατούσας κατάστασης.