Την τιμητική του αναμένεται να έχει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωτογενής τομέας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην αγροτική οικονομία οι οποίες θα ανατρέψουν τα μέχρι τώρα δεδομένα στην παραγωγή.
- Του ΜΠΑΜΠΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα εστιάσει στο όραμα αλλά και στην επίλυση των προβλημάτων τα οποία ταλαιπωρούν εδώ και δεκαετίες αγρότες και συνεταιρισμούς.
Αυτή τη στιγμή, πέραν όλων των άλλων, 18.000 ΑΦΜ αγροτών είναι δεσμευμένοι για παλιά χρέη, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να ζουν με τον εφιάλτη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. Τον ίδιο εφιάλτη ζουν όσοι διετέλεσαν μέλη των Δ.Σ. σε περίπου 800 συνεταιρισμούς, οι οποίοι οφείλουν τεράστια ποσά σε τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Τα μέλη αυτά, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ευθύνονται για τα χρέη, τα οποία φαίνεται πως κληρονόμησαν, σέρνονται στα δικαστήρια, ενώ τους έχουν δεσμευτεί τα περιουσιακά στοιχεία…
Οι αναφορές του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην κλιματική κρίση και στις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, τα οποία έχουν να κάνουν με τις ελληνοποιήσεις, τους ξένους εργάτες, το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή. Ηδη στο Μέγαρο Μαξίμου φτάνουν εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πρωτογενούς παραγωγής, οι οποίες εξετάζονται. Μεταξύ αυτών που κατατίθενται με μεγαλύτερη συχνότητα είναι οι ελληνοποιήσεις, οι αποζημιώσεις, το κόστος παραγωγής, η αυτάρκεια και βεβαίως η λειψυδρία και η κλιματική κρίση.
Η κυβέρνηση, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τη λειψυδρία και την πανώλη, προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων, κυρίως στη Θεσσαλία και την Κρήτη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις χρονολογούνται από το 1950.
Ολα τα προηγούμενα χρόνια το Αγροτικό περνούσε σε δεύτερη μοίρα και η μόνη αναφορά που γινόταν ήταν στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. Ηδη οι αγρότες έχουν καταθέσει από τον περασμένο Φεβρουάριο υπόμνημα με αιτήματα, που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με μέτρα όπως τα εξής:
-Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
-Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα.
-Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
-Να μην εφαρμοστεί και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
-Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
-Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
-Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ώστε να υπάρχει εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες.
-Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
-Το τελευταίο διάστημα οι αγρότες αντιμετωπίζουν και έκτακτα προβλήματα, όπως αυτό της πανώλης, των καθυστερήσεων των δηλώσεων ΟΣΔΕ και βεβαίως της λειψυδρίας, τα οποία έχουν φέρει σε απόγνωση το σύνολο των παραγωγών, οι οποίοι αναγκάζονται να μειώσουν ή να εγκαταλείψουν καλλιέργειες και εκτροφές.
Οι θέσεις των αγροτών
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τις θέσεις των αγροτών ή αν για μία ακόμη φορά θα ασχοληθεί με την επιφανειακή αντιμετώπιση των προβλημάτων, με στόχο τον κατευνασμό τους.
Σύμφωνα με τους συνεταιριστές, ίσως για πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες οι αγρότες δεν θα μπορούν να μπουν στα χωράφια τους εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου λόγω του υψηλού κόστους αλλά και των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λόγω της κλιματικής κρίσης.
Ο μεγάλος φόβος των παραγωγών είναι αν στο τέλος της περιόδου θα καταφέρουν να καλύψουν το κόστος παραγωγής και αν η διάθεση των προϊόντων τους θα είναι εύκολη, δεδομένου ότι πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προκειμένου να πιέσουν τις τιμές και να αυξήσουν τα κέρδη τους, εισάγουν φρούτα και λαχανικά από άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να απειλούνται με εγκατάλειψη παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως αυτές της ντομάτας και της πατάτας.