Υπό την επιτήρηση Τσιάρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης

Ουσιαστικά, ο υπουργός παραδέχεται ότι είχε δίκιο η DG AGRI, που από τον Μάιο είχε επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα

Must Read

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, τίθεται σε επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους 12 μήνες, προκειμένου να υλοποιηθεί μια σειρά διορθωτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης, το οποίο έχει καταρτισθεί από τον πρόεδρο του οργανισμού, Κυριάκο Μπαμπασίδη.

  • ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Η συγκεκριμένη απόφαση ανακοινώθηκε έπειτα από σύσκεψη που είχε η ηγετική ομάδα του ΥπΑΑΤ με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ουσιαστικά, παραδέχεται ο υπουργός κ. Τσιάρας ότι είχε δίκιο η DG AGRI, που τον Μάιο ανέφερε στην επιστολή της προς τη μόνιμη αντιπροσωπία της χώρας μας στην Ε.Ε., το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι ο οργανισμός πρέπει επειγόντως να τεθεί υπό επιτήρηση και να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο δράσης διαπίστευσης για την αντιμετώπιση όλων των ελλείψεων που εντοπίστηκαν στη συμμόρφωση του Οργανισμού Πληρωμών με τα κριτήρια πιστοποίησης.

«Ο οικονομικός κίνδυνος που προκύπτει από τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Οργανισμού Πληρωμών και στη συμμόρφωσή του με τα κριτήρια διαπίστευσης παρακολουθείται στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών συμμόρφωσης της DG AGRI» τόνιζε η επιστολή. Επίσης, η ευρωπαϊκή Αρχή ζητά παράλληλα την άμεση κατάρτιση σχεδίου αποκατάστασης των ελλείψεων που έχουν διαπιστωθεί.

Από τότε φτάσαμε στον Σεπτέμβριο για να αποφασίσει το ΥπΑΑΤ να πάρει μέτρα. Στην ουσία, ο Τσιάρας μπαίνει «εγγυητής» απέναντι στην Ε.Ε. για να εφαρμόσει το σχέδιο του Μπαμπασίδη, ο οποίος ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού στις τελευταίες διαχειριστικές περιόδους (είτε ως αντιπρόεδρος είτε ως πρόεδρος), άρα είναι μέρος του προβλήματος. Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ σχεδίασε τον «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει στη διόρθωση αδυναμιών και καθυστερήσεων, οι οποίες είχαν παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους δικαιούχους παραγωγούς.

Η εφαρμογή του θα επιτηρείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Βέβαια, ο Μπαμπασίδης είναι απλά ένας «κρίκος» του προβλήματος, που αρχίζει το 2009. Τότε, για πρώτη φορά λειτουργεί ηλεκτρονική εφαρμογή με την προσθήκη χάρτη και αρχίζουν να εντάσσονται τα επιλέξιμα αγροτεμάχια για να πληρωθούν οι ενισχύσεις της ΚΑΠ.

Από τότε υπογράφονται οι συμβάσεις με τον τεχνικό σύμβουλο. Μια εταιρία πληροφορικής επί 15 χρόνια διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα των αγροτών (με μοναδικό διάλειμμα το 2022, που μπαίνει «σφήνα» ο ανταγωνιστής, αλλά θα επανέλθει το 2024). Περίπου 3 δισ. ευρώ πληρώνονται κάθε χρόνο οι αγρότες από την ΚΑΠ. Στήθηκε ένα ολόκληρο κύκλωμα, που δεν έχει σχέση με το αγροτικό επάγγελμα και θησαυρίζει με τα χρήματα των αγροτών. Τα τελευταία χρόνια όμως το ποτήρι ξεχείλισε και άρχισαν να ανοίγουν στόματα – και αυτά που έλεγαν έφτασαν μέχρι τις Βρυξέλλες.

Οι ιδιώτες εδώ και πολλά χρόνια ήθελαν να οδηγηθεί σε απαξίωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ουσιαστικά έχει αποψιλωθεί ο οργανισμός από υπαλλήλους και ιδίως από γνώστες της πληροφορικής.
Από την άλλη, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των αγροτών για τις ενισχύσεις τους στο ΟΣΔΕ 2024 δείχνει να έχει καταρρεύσει. Ολοένα αυξάνονται οι φωνές -ακόμη και σε συνεταιριστικούς φορείς- που εγείρουν θέμα παραίτησης του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός ΑΑΤ συνεχίζει να τον εμπιστεύεται.

Στα σκαριά και τρίτος ανάδοχος για το ΟΣΔΕ

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τις δύο εταιρίες πληροφορικής που είχαν υπογράψει συμφωνίες με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να αναλάβουν ως ανάδοχοι το έργο του ΟΣΔΕ. Βέβαια, τα ιδρυτικά στελέχη της νέας εταιρίας υπηρέτησαν σε υψηλόβαθμες θέσεις στην παλιά, οπότε έχουμε κάποια κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο ανταγωνιστών.

Εγκυρες πληροφορίες του «Ε.Α.» όμως αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ένα νέο, τρίτο σχήμα, το οποίο θέλει να μπει «σφήνα» ανάμεσα στους δύο αναδόχους. Ακόμη βέβαια βρισκόμαστε στο ερευνητικό στάδιο, αλλά πιθανόν οι εξελίξεις να τρέξουν γρήγορα.

Παράταση μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου

Δόθηκε παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για την οριστικοποίηση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2024 χωρίς ποινή, όπως πρότεινε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ φαίνεται πως θα δοθούν στη συνέχεια επιπλέον επτά μέρες για τις εύλογες διορθώσεις σφαλμάτων. Από την άλλη, ο αγροτικός κόσμος κάθεται σε ανάμενα κάρβουνα, γιατί φοβάται ότι για δεύτερη χρονιά θα υπάρξει μπάχαλο με τις πληρωμές.

Από τις 15/7/2024, που ξεκίνησε το ΟΣΔΕ, μέχρι τις 12/9/2024 είχαν οριστικοποιηθεί συνολικά 487.367 αιτήσεις. Τα ΚΥΔ είχαν επεξεργαστεί 606.892 αιτήσεις, άρα μένει να οριστικοποιηθούν περίπου 120.000.

Αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τις ενισχύσεις

Τα χρήματα της ΚΑΠ που εισπράττουν οι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι για να καλύψουν το κόστος παραγωγής. Για αυτό δεν πρέπει να καθυστερούν να πληρωθούν, αλλά και πρέπει να καταβληθούν με δίκαιο τρόπο.

Η Ε.Ε. δίνει κάθε χρόνο τις αγροτικές ενισχύσεις για να στηρίξει το κόστος καλλιέργειας. Αν τα χρήματα της ΚΑΠ δεν πάνε σε πραγματικούς παραγωγούς, τότε αυτό θα αρχίσει να φαίνεται στην αγορά με την έλλειψη ρευστότητας. Οταν δεν έχουν χρήματα οι αγρότες τότε μειώνουν τις συναλλαγές τους με τα καταστήματα εφοδίων ή αγοράζουν με πίστωση.

Αρα, όταν χάνονται οι αγροτικές ενισχύσεις, η αγορά εισπράττει τα μηνύματα. Ακόμα, μια σειρά μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης – ΠΑΑ («Κομφούζιο», βιολογικά κ.ά.) καθυστερούν να προκηρυχθούν, επειδή δεν έχει κλείσει η υπόθεση του ΟΣΔΕ. Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι στην ιστορία των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ (που έχουν θεσπιστεί από το 2003) είναι η πρώτη φορά που η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ δεν έχει ολοκληρωθεί τέτοια εποχή, και δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό.

Ολα αυτά συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση μεταξύ των συνεταιριστικών οργανώσεων και εκπροσώπων της αγοράς. Σε αυτήν έλαβαν μέρος η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), ο Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων (ΣΥΣΕΠ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ) και η Πανελλήνια Ενωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (ΠΕΦΠΒΠ). Συμφώνησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΟΣΔΕ και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την άμεση και μεσοπρόθεσμη αντιμετώπισή τους.

Οι φορείς τόνισαν ότι γνωρίζουν τα παραγωγικά προβλήματα των αγροτών και τις δυσκολίες τους, και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί όσοι δεν μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση ΟΣΔΕ θα χάσουν τις ενισχύσεις. Αυτό σημαίνει πολλαπλά εισοδηματικά προβλήματα για αυτούς και τους προμηθευτές τους (που περιμένουν να πληρωθούν από τις ενισχύσεις).

Ακόμη, συμφώνησαν ότι η αίτηση του ΟΣΔΕ, όπως γίνεται σήμερα, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παραγωγών, ενώ υποβάλλει σε περιττή γραφειοκρατία παραγωγούς και εμπλεκόμενους με αυτούς.

Ζητούν, λοιπόν, τα εξής από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

1) Την παράταση κατά έναν μήνα της διαδικασίας υποβολής, ώστε οι διεργασίες να ολοκληρωθούν χωρίς παραλείψεις και τα ΚΥΔ να αντεπεξέλθουν στον όγκο εργασίας με τον οποίο έχουν επιφορτιστεί.

2) Να γίνουν στο διάστημα αυτό βελτιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ, ώστε πληθώρα στοιχείων να αντληθεί από την ΑΑΔΕ και άλλες βάσεις του Δημοσίου, που θα μειώσουν το κόστος και θα διευκολύνουν στο μέγιστο τους ελέγχους για να μην καθυστερούν αδικαιολόγητα οι πληρωμές.

3) Από το ΟΣΔΕ του 2024 να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες ανοιχτής πρόσβασης στα δεδομένα της ελληνικής γεωργίας, όπως επικαιροποιούνται από το ΟΣΔΕ κάθε χρόνο, για αναπτυξιακή χρήση από τους ενδιαφερομένους και την υποβοήθηση του σωστού σχεδιασμού και των καινοτομιών μέσα από τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό.

Τα ΚΥΔ της ΠΕΦΑΣΥ ζητούν παράταση μέχρι 7 Οκτωβρίου

Οπως αναφέρουν, εκτός από μεγάλο αριθμό αγροτών που δεν έχουν διεκπεραιώσει τη δήλωση, υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως:

Α) Δεν έχουν ανοίξει οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων.

Β) Απουσιάζουν εγκύκλιοι και διευκρινιστικές οδηγίες, καθώς και τροποποιήσεις υπουργικών αποφάσεων που θα ολοκληρώσουν το κανονιστικό πλαίσιο.

Γ) Τα ΚΥΔ δεν έχουν παραλάβει διασταυρωτικούς ελέγχους αποσφαλμάτωσης των δηλώσεων καλλιέργειας, μια διαδικασία που τα προηγούμενα έτη διαρκούσε τουλάχιστον έναν μήνα, ούτως ώστε να διορθωθούν τα λάθη και να οδηγηθούμε σε έγκυρη πληρωμή προκαταβολής.

Δ) Τεχνικά προβλήματα βασικών λειτουργιών στην εφαρμογή δεν έχουν επιλυθεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες δηλώσεις να παραμένουν ανοιχτές, αναμένοντας την επίλυσή τους.

Ποτέ δεν βλέπουν το Εθνικό Απόθεμα

Πολλοί αγρότες καταγγέλλουν αδικίες στο Εθνικό Απόθεμα. Τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν πώς θα διαχειριστούν το «απόθεμα δικαιωμάτων», που προκύπτει κυρίως από τη μείωση κατά 3% στο ανώτατο όριο της Βασικής Ενίσχυσης.

Στο Εθνικό Απόθεμα, πέρα του 3%, μπαίνουν δικαιώματα κάτω των 250 ευρώ και δικαιώματα που χάνουν παραγωγοί. Αυτά, ακολούθως, δίνονται για να ενισχύουν νέους και νεοεισερχόμενους παραγωγούς και για να καλύψουν ανάγκες σε εθνικό επίπεδο. Προϋπόθεση για τη χορήγηση δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος είναι ότι αυτά αναφέρονται υποχρεωτικά σε επιλέξιμες εκτάσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This