Μια πρόταση για να απασχοληθούν φοιτητές στο μάζεμα της ελιάς έρχεται από το Ηράκλειο και στηρίζεται στην εμπειρία άλλων χωρών. Η πρόταση κατατέθηκε στους κοσμήτορες των πανεπιστημιακών σχολών Ρεθύμνου από τον ομότιμο καθηγητή Μαθηματικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νικόλαο Σταυρακάκη, ο οποίος είναι και ελαιοπαραγωγός στο Ρέθυμνο. Ο καθηγητής εκτιμά ότι θα μπορούσαν οι φοιτητές να απασχοληθούν στους ελαιώνες με εργόσημο και ημερομίσθιο άνω των 60 ευρώ.
- Του ΜΠΑΜΠΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
Ο κ. Σταυρακάκης ενημέρωσε την ακαδημαϊκή κοινότητα, αποστέλλοντας την παρακάτω επιστολή προς τους κοσμήτορες των τεσσάρων πανεπιστημιακών σχολών της πόλης του Ρεθύμνου, με την οποία τους ενημερώνει για τη φοιτητική απασχόληση με την ιδιότητα του προέδρου μιας οργάνωσης (βιολογικών) παραγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς με το όνομα NATURA CRETICA, η οποία ξεκίνησε τον βηματισμό της πριν από λίγους μήνες στον Νομό Ρεθύμνης –από τον κεντρικό Μυλοπόταμο μέχρι τους ελαιώνες στα ανατολικά προάστια της πόλης του Ρεθύμνου-, με 33 μεσαίους και μεγάλους παραγωγούς, 60.000 ελαιόδεντρα απλωμένα σε 3.000 στρέμματα ελαιώνων.
Οπως επισημαίνει, σκοπός της οργάνωσης είναι η παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, διεθνώς ανταγωνιστικού. «Τα μέλη μας έχουν δουλέψει σκληρά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου, με συνεχή εκπαίδευση και ακολουθώντας πιστά (και υπό συνεχή παρακολούθηση) τις οδηγίες του γεωπόνου της οργάνωσης. Πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει σε ένα ζηλευτό αποτέλεσμα -συγκριτικά με προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους- τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά».
Επειδή έχει διαπιστωθεί πλέον ότι είναι δύσκολη η ανεύρεση του προσωπικού, όπως αναφέρει, «σκεφτήκαμε να απευθυνθούμε σε όλους τους μαζικούς χώρους ανθρώπινου δυναμικού, που βρίσκονται στον τόπο μας, και να προσπαθήσουμε να κάνουμε γνωστή την επιθυμία μας να συνεργαστούμε μαζί τους, οικοδομώντας σχέσεις σαφείς, καθαρές και αμοιβαία επωφελείς, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι με θετικό πρόσημο για όλους τους εμπλεκομένους, τις οικογένειές τους, τον τόπο, την κοινωνία, την οικονομία της χώρας!
Συγκεκριμένα, σκεφτόμαστε να απευθυνθούμε στους φοιτητές μας και να τους ζητήσουμε να μας συνδράμουν -τις μέρες που ΔΕΝ έχουν εκπαιδευτικές υποχρεώσεις- στη συγκομιδή του ελαιόκαρπου. Γνωρίζουμε ότι ήδη αρκετοί φοιτητές, είτε επειδή τους αρέσει είτε λόγω οικονομικών αναγκών, εργάζονται σε διάφορες εργασίες, όπως εστίαση, υπηρεσίες τουρισμού και γενικότερα σε διάφορες επιχειρήσεις εντός και εκτός της πόλης. Τα θέματα μετακίνησης, εκπαίδευσης, αμοιβής και όποια άλλα σχετικά ζητήματα θα συζητηθούν και θα διευθετηθούν κοινή συναινέσει μεταξύ των δύο πλευρών».
Το πρόβλημα με τους εργάτες για τη συλλογή της ελιάς είναι τεράστιο σε όλη τη χώρα, και φέτος τα ημερομίσθια δεν θα κινηθούν κάτω από τα 50 ευρώ. Η περασμένη ελαιοκομική περίοδος ήταν μια από τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί ιστορικά, μια και χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία κατέγραψαν σημαντική μείωση στα παραγωγές τους. Φέτος, η κατάσταση φέρεται ότι αλλάζει, μια και αναμένονται καλύτερες συγκομιδές σε Ιταλία, Τουρκία, Τυνησία, Μαρόκο και Ισπανία.
Ο ελαιοτουρισμός μπορεί να είναι μια νέα πηγή εσόδων
Ο τουρισμός ελαιολάδου (γνωστός ως «ελαιοτουρισμός») βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια και αναφέρεται σε τουριστικές δραστηριότητες, όπως γευσιγνωσίες και περιηγήσεις που σχετίζονται με το ελαιόλαδο.
Ιδανικός προορισμός για όσους ασχολούνται με το θέμα θεωρούνται οι μεσογειακές χώρες. Η Ισπανία είναι από τις χώρες που προσελκύουν χιλιάδες ελαιοτουρίστες λόγω υψηλής παραγωγής αλλά η Ιταλία είναι αυτή που κερδίζει τις εντυπώσεις. Ο λόγος είναι ότι διαθέτει αξιοσημείωτη ποικιλία τύπων ελιάς, καθώς κάθε περιοχή παράγει λάδι με μοναδικές γεύσεις που επηρεάζονται από τις τοπικές συνθήκες.
Ο ελαιοτουρισμός στην Ελλάδα δεν είναι από τις κυρίαρχες δραστηριότητες, αλλά οι σχετικές αναρτήσεις είναι θετικές, καθώς, εκτός των άλλων, η παραγωγή λαδιού συνοδεύεται από μια σπάνια ιστορία η οποία χρονολογείται ήδη από το 3500 π.Χ. Την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία ακολουθούν η Τουρκία και η Αλβανία, η οποία θεωρείται προορισμός διακοπών για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την παραγωγή ελαιολάδου.
Μεγάλοι επενδυτές στρέφονται στην παραγωγή – εμπορία ελαιολάδου
Η τυποποίηση και η προώθηση στη διεθνή αγορά του λαδιού απασχολούν πλέον σοβαρά μεγάλους επενδυτές. Σημαντικό ρόλο στην όλη πρωτοβουλία παίζει ο πρώην τραπεζίτης Νίκος Καραμούζης.
Πλέον, οι Ομιλοι SMERemediumCap και Inspiring Earth συστήνουν κοινή εταιρία η οποία θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των εταιριών «Λατζιμάς Α.Ε.», «Ελαια Σητείας – LASITIA Α.Ε.» και Olympian Green International Α.Ε., δημιουργώντας έναν νέο, ισχυρό όμιλο στα προϊόντα ελαιολάδου. Βασικός στόχος του είναι η επέκταση της επώνυμης ετικέτας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη στις αγορές της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδάς), της Νότιας Αμερικής (Βραζιλία), της Ασίας (Ιαπωνία) και της Ωκεανίας, που είναι και οι περιοχές με τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εισαγωγές ελαιολάδου.
Η συνολική επένδυση ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ. Η δύναμη των νέων κεφαλαίων και των επιπρόσθετων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων θα υποστηρίξει μια αναπτυξιακή εμπορική πολιτική για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του ομίλου. Οι στόχοι αυτοί αφορούν τη γεωγραφική εξάπλωσή του, την ανάπτυξη συμπληρωματικών προϊόντων και την καθετοποίησή του με συνεργασίες και επενδύσεις στις στοχευόμενες αγορές και εταιρίες για την αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας.
Η «Λατζιμάς Α.Ε.» είναι από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρίες του κλάδου, με ιδιαίτερη παρουσία στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά. Εχει έδρα το Ρέθυμνο και διαθέτει πλήρη και καθετοποιημένη παραγωγική υποδομή, ενώ παράλληλα έχει πρόσβαση σε ιδιόκτητους ελαιώνες, γεγονός που συντείνει στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.
Η «Ελαια Σητείας – LASITIA Α.Ε. ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, τυποποιεί και εμπορεύεται το διεθνώς αναγνωρισμένο και περιζήτητο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής και διαθέτει εγκαταστάσεις εμφιάλωσης με δυνατότητα τυποποίησης 90 τόνων ημερησίως.
Η Olympian Green International Α.Ε. τυποποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη δυτική Πελοπόννησο, με έμφαση στο ελαιόλαδο ΠΓΕ Ολυμπίας. Η εταιρία είναι μεταξύ των πέντε ελληνικών brands με τις περισσότερες βραβεύσεις και διακρίσεις κύρους, έχοντας αποσπάσει πάνω από 60 διεθνή βραβεία.
Και ο Βενέτης στο ελαιόλαδο
Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, επικεφαλής του Ομίλου Βενέτη, επενδύει και αυτός στο λάδι με την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης για την παραγωγή και την πώληση. Η εταιρία «Ολυμπία – Εξτρα Παρθένα Ελαιόλαδα ΙΚΕ» έχει στόχο να διαχειρίζεται την καλλιέργεια ελιών και την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Ο κ. Μονεμβασιώτης αναλαμβάνει τη διαχείριση της εταιρίας, με τη «Βενέτης ΑΕΒΕ» να κατέχει το 55% των μετοχών. Η εταιρία δεν περιορίζεται στην παραγωγή, αλλά επεκτείνεται επίσης στην εξαγωγή ελαιολάδου, στην έκθλιψη ελαιοκάρπου και άλλων ελαιούχων σπόρων, καθώς και στο χονδρικό εμπόριο ελαιολάδου. Με αφορμή το ελαιόλαδο, μεγάλοι επενδυτές στρέφονται προς τον αγροδιατροφικό τομέα.
Ψηφιακά παραστατικά διακίνησης στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA
Στην αποστολή 155.415 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε εξατομικευμένες επιχειρήσεις, που θα υποχρεούνται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Σύμφωνα με την απόφαση, την υποχρέωση έχουν από 1/12 οι επιχειρήσεις των οποίων τα ακαθάριστα έσοδά τους υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ κατά το φορολογικό έτος 2022.
Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση μη έκδοσης παραστατικών διακίνησης, το πρόστιμο ανέρχεται στα 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα, ή στα 1.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Η απόφαση αφορά και τα ελαιοτριβεία.