Χρυσό ξεκίνημα για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας πούλησε το πρώτο βυτίο εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου

Must Read

Είναι η πρώτη πώληση φρέσκου ελαιόλαδου της περιόδου 2024-2025 και αφορά την ποικιλία Αθηνολιά. Πρόκειται για ένα καλό ξεκίνημα της φετινής ελαιοκομικής περιόδου. Υπάρχει ιταλικό εμπορικό ενδιαφέρον και, αν οι ελαιοπαραγωγοί ακολουθήσουν τη βασική αρχή του εμπορίου (πουλάς στα ψηλά και περιμένεις στα χαμηλά), τότε θα έχουν ένα καλό εισόδημα.

  • Του ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Η ανακοίνωση του συνεταιρισμού αναφέρει τα εξής: «Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων σάς ενημερώνει πως προχώρησε στην πώληση ενός βυτίου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2024-2025 στην τιμή των 10,20 ευρώ/κιλό. Ευχόμαστε σε όλους καλή ελαιοκομική περίοδο».

Η Ιστορία αποδεικνύει πως η πρώτη αγοραπωλησία ελαιολάδου του Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων της Λακωνίας δείχνει μια τάση της αγοράς. Στην περσινή εμπορική περίοδο, η πρώτη πράξη από τον Συνεταιρισμό της Νεάπολης είχε γίνει στις 16 Οκτωβρίου, στην τιμή των 9,25 ευρώ το κιλό, πάλι για ένα βυτίο.

Στη Λακωνία, μετά την Αθηνολιά, θα συνεχιστεί η συγκομιδή με την Κορωνέικη, ενώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η φετινή ελαιοκομική περίοδος.
Πάντως, να τονίσουμε ότι στη Νεάπολη το εμπόριο έδινε για το φετινό αγουρέλαιο λίγες ημέρες πριν από τη δημοπρασία με τιμή παραγωγού στα 8,5 ευρώ το κιλό.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης, είναι ένας έμπειρος «λαδάς», εδώ και πολλά χρόνια είναι στο τιμόνι της συνεταιριστικής οργάνωσης και έχει αφήσει θετικό έργο.

Ενδιαφέρον Ιταλών

Σε συνομιλία που είχε με τον «Ε.Α.» πριν από τη δημοπρασία του Σαββάτου (5 Οκτωβρίου), μας είχε τονίσει το μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον που έδειξαν οι Ιταλοί έμποροι στην περιοχή. Μάλιστα, μας ανέφερε ότι οι έμποροι έδιναν μάχη μεταξύ τους για το ποιος θα καταφέρει να κλείσει συμφωνία για το ποιοτικό ελαιόλαδο.

Η σωστή διαπραγμάτευση που έκανε έφερε το ρεκόρ της τιμής. Αυτή αναμένεται να φέρει ανοδική πορεία και στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της ποικιλίας Μαυροελιάς, που συγκομίζεται αυτή την εποχή στη Μεσσηνία και δίνει τιμή παραγωγού στα 7 ευρώ το κιλό.
Στη Λακωνία, η τελευταία μεγάλη πώληση ελαιόλαδου περσινής εσοδείας (2023-2024) έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου, από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Παπαδιανίκων. Συγκεκριμένα, πούλησε σε Ιταλούς δύο βυτία έξτρα παρθένο, οξύτητας 0,3, στην τιμή των 7,90 ευρώ το κιλό. Επίσης, οι τελευταίοι 40 τόνοι που είχε σε απόθεμα ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων πωλήθηκαν προς 7,25 ευρώ/κιλό.

Οσον αφορά τη φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στην περιοχή της Νεάπολης, φαίνεται ότι είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, που ήταν πολύ μειωμένη. Φέτος, όσα δέντρα είναι αρδευόμενα έχουν καλή ποσότητα και ποιότητα ελαιόκαρπου. Τα προβλήματα εντοπίζονται στα ξηρικά χωράφια, που δεν έχουν καρπό και δεν θα γίνει συγκομιδή.

Η Κρήτη έπιασε τιμή για το περυσινό ελαιόλαδο στα 8 ευρώ το κιλό

Ομως και στην Κρήτη φαίνεται ότι υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για καλής ποιότητας ελαιόλαδα. Η τελευταία πώληση έγινε πριν από λίγες ημέρες και αφορούσε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου, ποσότητας 75 τόνων, οξύτητας 0,5, περυσινής εσοδείας (2023-2024), την οποία έκανε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου.

Ο Κωνσταντίνος Κεκερίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ζάκρου, στη Σητεία, στις 25 Σεπτεμβρίου 2024, είχε προκηρύξει διαγωνισμό πώλησης για τη συγκεκριμένη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου, αλλά είχε κηρυχθεί άγονος. Ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω ο συνεταιρισμός και προχώρησε σε τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις με εμπόρους.

Τελικά κατάφερε να έρθει σε εμπορική συμφωνία, με τιμή στα 8 ευρώ το κιλό. Ο αγοραστής ήταν Ελληνας έμπορος και ήταν το τελευταίο περυσινό απόθεμα που είχε ο συνεταιρισμός. Φέτος, η παραγωγή είναι μειωμένη, αλλά είναι πολύ καλή η ποιότητα στη Σητεία. Η συγκομιδή για το φετινό αγουρέλαιο αναμένεται να ξεκινήσει στην περιοχή στις 21 Οκτωβρίου.

Τα μηχανήματα «μολύνουν» με ορυκτέλαια το λάδι

Τα υλικά για τη συλλογή της ελιάς ευθύνονται για την παρουσία υδρογονανθράκων, ορυκτελαίων ή παραφινελαίων στο ελαιόλαδο, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΑΑΔΕ) Διονυσία Στεφανίτση, η οποία μίλησε σε εκδήλωση του ΣΕΒΙΤΕΛ.

Οπως αναφέρει η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων), αυτοί που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων είναι οι κορεσμένοι και οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες παραφινελαίων.

Οσον αφορά την επικινδυνότητα, οι κορεσμένοι (συγκεντρώνονται κυρίως στο συκώτι), από τις μελέτες που έχουν γίνει, φαίνεται ότι δεν προκαλούν προβλήματα στην υγεία. Αντίθετα, οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες παραφινελαίων έχουν καρκινογόνα δράση στους ανθρώπους και πρέπει να τους ελέγχουμε.

Οπως επεσήμανε η κυρία Στεφανίτση, μια από τις κύριες πηγές παρουσίας τους στο ελαιόλαδο είναι τα λιπαντικά του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται κατά τη συλλογή και επεξεργασία του ελαιοκάρπου. Επίσης, ανιχνεύονται πολλές φορές στα τσουβάλια όπου συγκεντρώνεται ο καρπός. Οι Αρχές θα πρέπει να βρίσκουν τα σημεία επιμόλυνσης κατά την παραγωγική διαδικασία.

Στα ελαιόλαδα, η συγκέντρωση των αρωματικών υδρογονανθράκων πρέπει να είναι μικρότερη των 2 mg ανά κιλό, όπως πωλείται στον καταναλωτή. Προτείνεται από την Κομισιόν ο Κανονισμός να εφαρμοστεί στην Ε.Ε. από 1/1/2026.

Αντίστοιχα, για το πυρηνέλαιο προτείνεται από το 2026 να εφαρμοστεί όριο 10 mg ανά κιλό και μέχρι το 2030 να μειωθεί στα 2 mg ανά κιλό (στα ίδια επίπεδα με το ελαιόλαδο).
Αυτό που τόνισε η κυρία Στεφανίτση είναι ότι, όταν από την Ε.Ε. «έχουμε δεσμευτικά όρια υπολειμμάτων, θα πρέπει να υπάρχει και αξιόπιστη μέθοδος ελέγχων». Πολλά κράτη-μέλη ζητούν αυξημένους ελέγχους ρουτίνας, που θα αυξήσουν όμως υπερβολικά το κόστος – και ειδικά για τη χώρα μας μιλάμε για εργαστηριακά όργανα που θα μπορούσαν να κάνουν αυτούς τους ελέγχους να κοστίσουν έως και 1 εκατ. ευρώ.

Ενα βασικό πρόβλημα είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβείς της χώρας μας δείχνουν αδυναμία αντικατάστασης των λιπαντικών με λιπαντικά food grade, λόγω του αυξημένου κόστους. Επίσης, δηλώνουν αδυναμία αντικατάστασης υλικών που έρχονται σε επαφή με τους καρπούς και έχουν μολυνθεί με αρωματικούς υδρογονάνθρακες.

Με βάση όσα σχεδιάζει η Κομισιόν, αναμένεται στο μέλλον να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη διάθεση πυρηνέλαιου στην Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Κομισιόν μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για τη θέσπιση ορίων στο ελαιόλαδο, προκειμένου να εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Για το δε πυρηνέλαιο προτείνει η χώρα μας να μην υπάρξει δέσμευση από τον παρόντα Κανονισμό για μείωση το 2030 στα 2 mg ανά κιλό, αλλά να γίνει επανεξέταση στο μέλλον, με νεότερο Κανονισμό, εφόσον αποδειχτεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η μείωση του ορίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This