Γιατί δεν πρόκειται να πέσει η τιμή του ελαιόλαδου

«Βόμβα» η πώληση στους Αγίους Αποστόλους του φετινού αγουρέλαιου (αθηνοελιά) στα 10,20 ευρώ το κιλό - Ωστόσο, συνεχίζεται η ψυχολογική πίεση στους παραγωγούς για πτώση τιμών στη χώρα μας, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό

Must Read

Η περιοχή των Αγίων Αποστόλων είναι γνωστή για την παραγωγή αγουρέλαιου, ενός ποιοτικού ελαιολάδου που χαρακτηρίζεται από πικάντικη και φρουτώδη γεύση. Η φετινή τιμή είναι ιστορικά η υψηλότερη, αφού είναι κατά 1,15 ευρώ πάνω από την αντίστοιχη περσινή, γεμίζοντας αισιοδοξία τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς, που τόσα και τόσα έχουν ακούσει όλο αυτό το διάστημα.

  • Του ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Θυμίζουμε ότι πέρυσι ο συνεταιρισμός το πρώτο βυτίο εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου το είχε πουλήσει στην τιμή των 9,25 ευρώ το κιλό. Το 2022, στην πρώτη δημοπρασία στους Αγίους Αποστόλους, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πωλήθηκε 5,07 ευρώ το κιλό, το 2021 πουλήθηκε 4,20 ευρώ το κιλό, το 2020 στην τιμή των 3,80 ευρώ το κιλό και το 2019 στην τιμή των 2,70 ευρώ το κιλό.

Ομως, η τιμή των 10,20 ευρώ το κιλό που έδωσαν οι Ιταλοί για αυτό το ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν έχει μεγάλη διαφορά με τις τιμές παραγωγού στη χώρα τους, που κυμαίνονται στα 9,13 ευρώ το κιλό. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο η τιμή για τα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα παραμένει σταθερά άνω των 9 ευρώ το κιλό στην Ιταλία, ανέφερε το Ινστιτούτο Ismea. Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία, η μέση τιμή του έξτρα παρθένου αγγίζει τα 7,17 ευρώ το κιλό, ενώ στην Τυνησία τα 7,57 ευρώ το κιλό.

Ολοι μιλάνε για την αύξηση της ισπανικής παραγωγής. Ομως, ενώ οι Ιταλοί έχουν αρχίσει την ελαιοποίηση, οι Ισπανοί αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Νοεμβρίου με μικρές ποσότητες. Τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν να παράγουν τα ελαιοτριβεία τις πρώτες μεγάλες ποσότητες, και το πρώτο που θα κάνουν οι Ισπανοί είναι να γεμίσουν τις αποθήκες τους.

Μια αρχή του εμπορίου -που ξεχνάνε οι Ελληνες- είναι ότι δεν πουλάς στον ανταγωνιστή σου όταν έχει μειωμένη παραγωγή, αλλά προσπαθείς να του πάρεις τους πελάτες. Αυτό θα κάνουν φέτος οι Ισπανοί – δεν θα πουλήσουν φτηνά στους Ιταλούς, για να τους «κλέψουν» τις αγορές. Αυτό το γνωρίζουν οι Ιταλοί, για αυτό βιάζονται να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με ελληνικά ελαιόλαδα. Τις τιμές στη χώρα μας τις διαμορφώνουν οι πωλήσεις βυτίων χύμα ελαιολάδου στους Ιταλούς. Είναι στο χέρι των Ελλήνων να κάνουν σωστή διαχείριση των ποσοτήτων που διαθέτουν και να κερδίσουν καλές τιμές.

Ισπανία: Αυξημένη παραγωγή, χωρίς αποθέματα

Στην Ισπανία, στα τέλη Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η εμπορική περίοδος του ελαιολάδου της περσινής σεζόν (2023-2024) και στις αρχές Οκτωβρίου ξεκίνησε η νέα εμπορική σεζόν (2024-2025).

Η συντονιστική επιτροπή αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων (COAG) τονίζει ότι η συγκομιδή στην Ισπανία μπορεί να ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο οι μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου συγκομίζονται από τον Νοέμβριο και μετά. Τον Οκτώβριο θα υπάρχει συγκομιδή κυρίως πρώιμων ποικιλιών για την παραγωγή αγουρέλαιου, που πωλείται σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με το έξτρα παρθένο.

Στο μεταξύ, τις πρώτες επίσημες προβλέψεις για την ισπανική παραγωγή ελαιολάδου ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), Λουίς Πλανά. Σύμφωνα με αυτόν, «τα δεδομένα φέτος είναι θετικά» και η ανάκτηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας «θα επιτρέψει στις αγορές να επανέλθουν στην κανονικότητα». Οπως δήλωσε, η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου, εσοδείας 2024-2025, προβλέπεται να ανέλθει στους 1.262.300 τόνους. Θα αντιπροσωπεύει αύξηση 48% σε σύγκριση με την περυσινή συγκομιδή και θα είναι 4% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων έξι ετών.

Και πρόσθεσε: «Οι βροχές την περασμένη άνοιξη επέτρεψαν την καλή ανθοφορία και την καρποφορία της ελιάς. Οι κλιματικές συνθήκες των επόμενων εβδομάδων θα είναι καθοριστικές για τη διασφάλιση της σωστής εξέλιξης της καλλιέργειας, ιδιαίτερα στους ξηρικούς ελαιώνες, όπου οι βροχοπτώσεις σε αυτή τη φάση αποτελούν το κλειδί για την παραγωγή ελαιολάδου. Τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και θα προσαρμοστούν ανάλογα με την εξέλιξη της συγκομιδής, που θα ξεκινήσει στην χώρα τον Νοέμβριο».

Οσον αφορά τις περιφέρειες της χώρας, η εκτίμηση δείχνει σημαντική αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου στην Ανδαλουσία, την κύρια παραγωγική περιφέρεια, σε ποσοστό 77% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκστρατεία. Η παραγωγή της Ανδαλουσίας, που υπολογίζεται σε 1.021.000 τόνους, θα αντιπροσωπεύει το 81% του συνόλου της ισπανικής παραγωγής, όταν στην προηγούμενη εκστρατεία ήταν μόλις 68%. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της παραγωγής και στην Castilla – La Mancha, με 140.000 τόνους, αυξημένη κατά 29% σε σχέση με την περίοδο 2023-2024.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν

Η μειωμένη περυσινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε. είχε ως αποτέλεσμα αύξηση των εισαγωγών κατά 30%. Οι κυριότεροι προμηθευτές ελαιολάδου της Ε.Ε. ήταν η Τυνησία (αύξηση 20%) και η Τουρκία (αύξηση 14%). Ακολούθησαν με μικρότερες ποσότητες η Αίγυπτος, η Συρία και η Αργεντινή.

Οσον αφορά τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, αναφέρουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε. αναμένεται να ανακάμψει την περίοδο 2024-2025, εκτός αν υπάρξουν ακραίες καιρικές συνθήκες τους επόμενους μήνες. Αύξηση παραγωγής θα έχουμε στην Ισπανία (το 65% της ευρωπαϊκής παραγωγής), στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, ενώ μείωση στην Ιταλία.

Συνολικά, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε. εκτιμά η Κομισιόν ότι αναμένεται να φτάσει τους 2 εκατομμύρια τόνους (+32% σε σχέση με πέρυσι).

Μειωμένη η ιταλική παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών

Η έναρξη της συγκομιδής φέτος στην Ιταλία έγινε νωρίτερα, στα μέσα Σεπτεμβρίου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Οι οργανώσεις Unaprol (ένωση ελαιοπαραγωγών Ιταλίας), Coldiretti (ιταλική οργάνωση αγροτών) και Ismea (ινστιτούτο ενημέρωσης αγροδιατροφικού εμπορίου) ανακοίνωσαν τις επίσημες προβλέψεις τους για τη φετινή ιταλική παραγωγή, που προβλέπεται να ανέλθει στους 224.000 τόνους.

Οπως ανέφεραν, η ξηρασία και οι αυξημένες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας θα έχουν ως αποτέλεσμα φέτος τη μείωση της παραγωγής του ιταλικού ελαιολάδου κατά 32%.

Πάνε για ρεκόρ οι Τούρκοι

Ο υπουργός Γεωργίας της Τυνησίας Ezzdine Ben Cheikh, στη συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής για την οργάνωση της ελαιοσυλλογής, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 340.000 τόνους για την περίοδο 2024-2025.

Η Τουρκία υπολογίζει σε ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου. Το 2024-2025 προβλέπει παραγωγή της τάξης των 400.000 τόνων. Αναμένεται να είναι και φέτος η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής στον κόσμο. Επίσης, έχει 200.000 τόνους περυσινά αποθέματα συν 50.000 τόνους ελαιολάδου από την Αφρίν στη Συρία, που ελέγχει η Τουρκία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This