Σε εταιρία με έδρα την Ιρλανδία μεταβιβάζονται τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών, με επίσημη πλέον ενημέρωση προς το σύνολο των οφειλετών, μεταξύ των οποίων και περίπου 800 συνεταιρισμοί και 21.000 αγρότες.
- Του ΜΠΑΜΠΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
Οπως έχει ανακοινωθεί, τα στοιχεία των δανειοληπτών, στο πλαίσιο πώλησης και ανάθεσης διαχείρισης απαιτήσεων από την PQH, που είναι ο ειδικός εκκαθαριστής των τραπεζών (εταιρία ειδικού σκοπού), έχουν ήδη μεταβιβαστεί. Ωστόσο,η αποτελεσματικότητα του μέτρου θα αποδειχτεί και από τα «ψιλά» γράμματα της συμφωνίας μεταξύ των παραγωγών και της διαχειρίστριας εταιρίας.
Οπως ανακοινώθηκε, η «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Ανώνυμη Εταιρεία, Ειδικός Εκκαθαριστής Πιστωτικών Ιδρυμάτων», με την ιδιότητά της ως ειδικός εκκαθαριστής των κατωτέρω υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων, έχει συμφωνήσει να προβεί στη μεταβίβαση απαιτήσεων μη εξυπηρετούμενων και εξυπηρετούμενων δανείων (επιχειρηματικών και λιανικής τραπεζικής), ως επί το πλείστον ανεξασφάλιστων ή με χαμηλή εξασφάλιση, στην εταιρία με την επωνυμία EUCLID FINANCIAL INVESTOR DESIGNATED ACTIVITY COMPANY, η οποία εδρεύει στην Ιρλανδία, με αριθμό καταχώρισης στο μητρώο εταιριών 763761, και αποτελεί αγοραστή πιστώσεων κατά τις διατάξεις του ν. 5072/2023.
Οπως επισημαίνεται, στο πλαίσιο των ανωτέρω μεταβιβάσεων, τα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών και εγγυητών (οι οποίοι λαμβάνουν και προσωποποιημένη ενημέρωση στις διαθέσιμες διευθύνσεις τους), καθώς και αυτά άλλων φυσικών προσώπων, που συνδέονται με τις απαιτήσεις υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, (π.χ. εγγυητών, παρόχων εξασφαλίσεων, ειδικών ή καθολικών διαδόχων, πληρεξούσιων δικηγόρων, αντικλήτων, τρίτων στα χέρια των οποίων είναι δυνατόν να επιβληθεί κατάσχεση ή κατά των οποίων είναι δυνατόν να προβληθεί δικαίωμα συμψηφισμού, μελών διοίκησης νομικών προσώπων κ.λπ.) θα διαβιβαστούν στις νέες εταιρίες διαχείρισης. Επιπλέον, προς τον σκοπό της διαχείρισης των απαιτήσεων, στο πλαίσιο της μεταβίβασής τους προς τους διαχειριστές, όπου θα διαβιβαστούν τα προσωπικά δεδομένα των δανειοληπτών.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα «κόκκινα» δάνεια που ήταν στο χαρτοφυλάκιο του ειδικού εκκαθαριστή, και μετά τη θέσπιση της νομοθετικής αλλαγής που αφορά και τις δυνατότητες της PQH, η οποία με βάση το ισχύον καθεστώς δεν μπορεί να προχωρήσει σε «κούρεμα» και ρύθμιση, δίνονται στις εταιρίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (servicers).
21.000 άνθρωποι της υπαίθρου και 760 sυνεταιρισμοί χρωστούν 2,1 δισ.
Να σημειωθεί ότι δάνεια ύψους περίπου 2,1 δισ. ευρώ, που οφείλουν περίπου 21.000 αγρότες και 760 συνεταιρισμοί, για τα οποία εξαγγέλθηκε ειδική ρύθμιση από το Μαξίμου, φαίνεται πως περνάνε στη νέα εταιρία, η οποία θα λειτουργεί ως διαχειριστής.
Η μη αγορά των δανείων και απλώς η διαχείρισή τους δίνει περιθώρια «κουρέματος». Σε περίπτωση αγοράς των δανείων δεν θα υπήρχαν περιθώρια «κουρέματος». Πλέον, με τη σύμφωνη γνώμη της Τραπέζης της Ελλάδος, θα μπορούν να προχωρούν σε ολική διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του οφειλόμενου κεφαλαίου έως και 50%, ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία του αγρότη ή του συνεταιρισμού. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στις συνεννοήσεις με την ιρλανδική εταιρία θα παίξει το επιτόκιο με το οποίο έχουν επιβαρυνθεί τα δάνεια, που έφτανε ακόμη και το 12%.
Σε περίπτωση «κουρέματος» του ωφελούμενου κεφαλαίου, αυτό ενδέχεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 30%-40% και κατά περίπτωση, ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία των φυσικών προσώπων, κυρίως όμως των συνεταιρισμών.
Σημαντική παράμετρος για τους οφειλέτες είναι ο χρόνος αποπληρωμής, ο οποίος θα είναι «βολικός» για όλους. Εκτός αυτών, η συνολική τακτοποίηση των οφειλών θα συνοδεύεται από την άμεση αξιοποίηση των εμπράγματων βαρών, δηλαδή των ενεχύρων, κυρίως με σκοπό οι συνεταιρισμοί να αποκτήσουν και ρευστότητα. Τα ακίνητα που είναι δεσμευμένα στα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια υπολογίζονται στα 26.000 και η αξία τους φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ.
Τι είχε πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τη ρύθμιση
Στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι, να καταργείται μέρος του ωφελούμενου κεφαλαίου και σε βάθος χρόνου να γίνεται η αποπληρωμή».
Το θέμα των «κόκκινων» δανείων απασχολεί συνεταιρισμούς και αγρότες τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, με τραγικές συνέπειες για τον πρωτογενή τομέα και για χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα…