Όπως μας ενημερώνει το ΥΠΑΑΤ, η πανώλη ήρθε από τη Ρουμανία και η ευλογιά από την Τουρκία. Και στις δύο περιπτώσεις εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα παρά τις ζώνες επιτήρησης και τις σφαγές των ζώων που έγιναν. Αποτέλεσμα, να απαγορευτούν οι μετακινήσεις και να κλείσουν τα σφαγεία σε όλη τη χώρα.
- Του ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
Επιπλέον, κλείνοντας τα ζώα στον στάβλο, οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να αγοράζουν ζωοτροφές, αυξάνοντας το κόστος εκτροφής. Οταν ο ιός μεταφέρθηκε από τη βόρεια στη νότια Ελλάδα, το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε μέτρα και ανέφερε ότι ερευνούσε τον τρόπο μεταφοράς της νόσου.
Οπως είπε ο υπουργός κ. Τσιάρας, η νόσος μεταφέρεται ακόμα και από αποδημητικά πουλιά, αλλά μπορεί να «προκλήθηκε από κάποιους οι οποίοι μετέφεραν είτε ζώα είτε ζωοτροφές σε στιγμή που δεν υπήρχε απαγόρευση μετακινήσεων, γιατί ο χρόνος επώασης είναι περίπου ίδιος με την πανώλη, αλλά ο χρόνος ανθεκτικότητας του συγκεκριμένου ιού είναι πολύ μεγαλύτερος. Αρα, θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει μεταφερθεί και σε χρόνο πριν ακόμη λάβουμε τα μέτρα που αφορούσαν τους συγκεκριμένους νομούς και συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, οι οποίες είχαν εμφανίσει τα κρούσματα της ευλογιάς».
Task force
Οι καθηγητές Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης και Αθήνας, Γιώργος Αρσένος και Θανάσης Γελασάκης, γνωστοποίησαν τη δική τους επιστημονική άποψη για την αντιμετώπιση των ζωονόσων. Οι επιστήμονες σε επιστολή τους προς το ΥΠΑΑΤ τονίζουν ότι η εξάπλωση της ευλογιάς -όπως και της πανώλης- έγινε εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων στη μεταφορά ζώων.
Για αυτό προτείνουν την απαγόρευση, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, κάθε αγοραπωλησίας και μετακίνησης ζώων για αναπαραγωγή, απ’ όπου και εκτιμούν ότι πηγάζει ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για τη μετάδοση των ζωονόσων. Το κλείσιμο των σφαγείων για τα αιγοπρόβατα είναι λάθος μέτρο, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται είναι έλεγχος, επιτήρηση και κανονισμός αυστηρής λειτουργίας συγκεκριμένων σφαγείων εντός κάθε Περιφέρειας όπου θα γίνεται η σφαγή των ζώων.
Ακόμη, ζητούν αυστηρούς ελέγχους στους δρόμους. Το σύστημα με γεωεντοπισμό των οχημάτων πρέπει να εφαρμόζεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε όλα τα οχήματα τα οποία εμπλέκονται στις κτηνοτροφικές μονάδες (φορτηγά για συλλογή γάλακτος, φορτηγά για ζωοτροφές κτλ.).
Για να μην έχουμε ξανά προβλήματα με ζωονόσους, προτείνουν το ΥπΑΑΤ, σε συνεργασία με κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά, να δημιουργήσει μια task force με σκοπό την επιτήρηση στις εκτροφές και τη διενέργεια δειγματοληψιών πριν προκύψουν τα προβλήματα.
«Μικτά κλιμάκια με κτηνιάτρους να ελέγχουν κάθε φορτηγό»
Ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, μιλώντας στον «Ε.Α.» τονίζει: «Από το καλοκαίρι έχει έρθει η ευλογιά στον Εβρο, αλλά η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά. Αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας έχουμε δύο ζωονόσους, την ευλογιά και την πανώλη. Ηρθαν στη χώρα μας γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στις μετακινήσεις ζώων, ούτε ζωοτροφών. Τα φορτηγά δεν μπορούν να κινηθούν σε αγροτικούς δρόμους. Περνάνε από εθνικές οδούς. Υπάρχουν κάμερες και φαίνονται που πάνε και από πού περνάνε. Η Αστυνομία θα κάνει έλεγχο στα παραστατικά, αλλά δεν γνωρίζει από κτηνοτροφία. Πρέπει να υπάρχουν μικτά κλιμάκια ελέγχων που να έχουν και έναν κτηνίατρο μαζί για να ελέγχει από πού έφυγαν τα φορτηγά και πού πάνε. Δεν μπορεί να περνάνε ζώα από περιοχές με καραντίνα. Επίσης, θα πρέπει να απολυμαίνονται τα φορτηγά».
Δεν θέλουν να σφάζουν τα ζώα και ζητούν να εμβολιαστούν
Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής διαμαρτυρήθηκαν με τρακτέρ οι κτηνοτρόφοι της Γαλάτιστας, που ανησυχούν για την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής και ζητούν να πάψουν να θανατώνουν τα ζώα τους, αλλά να γίνουν εμβολιασμοί.
Τις προηγούμενες ημέρες, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας, ζητώντας αυστηρούς ελέγχους για να μην επεκταθεί η ευλογιά, και αντιδρούν στο μέτρο της θανάτωσης ζώων. Προτείνουν τον εμβολιασμό των ζώων, ώστε να αποτραπεί η απώλεια ζωικού κεφαλαίου.
Πάντως, ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, ξεκαθάρισε για τα εμβόλια ότι δεν έχει επιλεγεί μια τέτοια ενέργεια, καθώς για περίοδο πέραν των 7 ή 8 ετών θα ανιχνεύονταν θετικά αντισώματα στα ζωικά προϊόντα, και αυτό θα επηρέαζε τις εξαγωγές ΠΟΠ, όπως επί παραδείγματι τη φέτα. Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι ρωτάνε τον υπουργό γιατί τα σούπερ μάρκετ της Γερμανίας πουλάνε γαλακτοκομικά Τουρκίας, όπου εμβολιάζουν τα ζώα τους εδώ και χρόνια.
Ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Αγγελος Τσιαρτσιαφλής, ανέφερε ότι μόνο στην περιοχή υπάρχουν 70.000 αιγοπρόβατα, κάτι που σημαίνει πως, αν η ευλογιά περάσει στη Χαλκιδική και θανατωθούν αυτά τα ζώα, τότε θα καταστραφεί ολόκληρη η τοπική οικονομία. Οι κτηνοτρόφοι προειδοποίησαν σε κάθε τόνο ότι δεν θα δεχθούν να γίνουν σφαγές ζώων. «Δεν θέλουμε αποζημίωση» τόνισαν και πρόσθεσαν ότι κανείς δεν θα θανατώσει τα ζώα του, αφήνοντας ακόμη και τους νέους αγρότες χωρίς κεφάλαιο, με αποζημιώσεις σε 8 και 12 μήνες.
Ο Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος και αντιπρόεδρος του Σύνδεσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), τονίζει ότι πρόκειται για το τρίτο πλήγμα στη σειρά για την ελληνική κτηνοτροφία. Ξεκαθάρισε δε πως ο ιός της ευλογιάς είναι πιο ανθεκτικός από αυτόν της πανώλης: «Είναι ασθένεια που ήρθε για να μείνει. Εχουμε την εμπειρία του 2013, έχουμε την εμπειρία και από πέρυσι. Προτείνουμε να γίνει εμβολιασμός τουλάχιστον στις ζώνες επιτήρησης. Η Ε.Ε. λέει πως έχει εμβόλια και είναι απόφαση της χώρας μας αν θα γίνουν».
«Είπε ψέματα ο Κέλλας»
Οι κτηνοτρόφοι διαψεύδουν τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Κέλλα, που ανέφερε ότι υπήρξε εκπροσώπησή τους στην τηλεδιάσκεψη για τα μέτρα κατά της ευλογιάς.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) αναφέρει τα εξής: «Ο ΣΕΚ αποκαθιστά την αλήθεια σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κέλλα. Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι εκπροσωπηθήκαμε στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ την Τρίτη (22/10/2024), με θέμα την ευλογιά των αιγοπροβάτων, μέσω άλλων οργανώσεων, κάτι το οποίο θεωρείται αδιανόητο και πρωτάκουστο. Πώς είναι δυνατόν να κληθούν όλοι οι υπόλοιποι φορείς και οι κτηνοτρόφοι να αφεθούν έξω από μια διαβούλευση που αφορά άμεσα τη ζωή, το μέλλον τους και τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους; Στην πραγματικότητα, οι θεσμικοί μας φορείς, ΣΕΚ και ΠΕΚ, αποκλείστηκαν σκόπιμα, και αυτό φάνηκε από την ανακοίνωση του υπουργείου, μετά την τηλεδιάσκεψη, όπου αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο, χωρίς να ακουστούν οι προτάσεις των κτηνοτρόφων και χωρίς καμία αναφορά για το βάρος που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ο ΣΕΚ και οι υπόλοιπες οργανώσεις των κτηνοτρόφων θα διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας να συμμετέχουμε στις διαβουλεύσεις που γίνονται για εμάς χωρίς εμάς. Οι προτάσεις μας δεν ακούγονται, και αυτό αποτελεί ευθύνη αποκλειστικά του υπουργείου. Ζητάμε άμεσα σύγκληση νέας συνάντησης στο ΥΠΑΑΤ όλων των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, των επιπτώσεών της σε όλο το φάσμα της κτηνοτροφίας, της μεταποίησης, της μεταφοράς των ζώων και των ζωοτροφών, και της πιθανότητας εμβολιασμών για την ευλογιά».
ΥΠΑΑΤ: Να εφαρμόσουν οι κτηνοτρόφοι τα μέτρα
Ο υφυπουργός ΑΑΤ, Χρήστος Κέλλας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, Νίκο Δημόπουλο, δήλωσε: «Καλούμε τους κτηνοτρόφους να τηρήσουν με συνέπεια τα μέτρα, ώστε να προστατεύσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση μετά την ολοκλήρωση της δεκαήμερης απαγόρευσης μετακίνησης των αιγοπροβάτων, και σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι μηδενικά θα εξεταστεί η άρση των περιορισμών, ακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τις περιφερειακές Αρχές».
Συμβουλές για την ευλογιά των προβάτων από το ΥΠΑΑΤ
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Τα προληπτικά μέτρα έχουν στόχο την αποφυγή διασποράς από ζώο σε ζώο και την εκρίζωση της νόσου. Τα μέτρα εφαρμόζονται και στις αίγες.
Ερωτήματα καταναλωτών
Α. Είναι ασφαλές το γάλα;
Το γάλα είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση ύστερα από θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης.
Β. Είναι ασφαλές το κρέας;
Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί κανονικά.
Συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα
Δερματικές αλλοιώσεις: κηλίδες και βλατίδες στο κεφάλι και στα άτριχα μέρη, που εξελίσσονται σε εφελκίδες.
Αλλα συμπτώματα: πυρετός, διόγκωση λεμφαδένων, μείωση γαλακτοπαραγωγής, ανορεξία, κατάπτωση, επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, σιελόρροια, πνευμονία.
Σε υποψία νόσησης:
-Ενημερώστε άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
-Απομονώστε το άρρωστο ζώο και περιορίστε το κοπάδι.
Διαχείριση της νόσου:
Ακολουθούμε το ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εκρίζωση της νόσου:
-Θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων στη μολυσμένη εκμετάλλευση.
-Οριοθέτηση ζωνών προστασίας 3 χλμ. και επιτήρησης 10 χλμ. γύρω από μολυσμένη εκτροφή.
-Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
-Καταβολή ενισχυμένης αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους.