Οι παρεμβάσεις του Αναστάσιου Δημοσχάκη, βουλευτή Εβρου της Νέας Δημοκρατίας και επίτιμου αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, εντός και εκτός Βουλής για τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι αμέτρητες.
- Συνέντευξη στον ΧΑΡΗ ΜΠΕΡΤΙΔΗ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
Ηταν ο πρωτεργάτης του αγώνα για την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Εβρο. Μίλησε στον «Ε.Α.» για τη σημασία της προστασίας του αγροτικού κόσμου, αλλά και της τόνωσης των ανθρώπων της υπαίθρου γενικότερα.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα κι είστε από τους πρώτους που τόνιζαν εδώ και χρόνια την ανάγκη δημιουργίας της. Ποια είναι τα οφέλη από μια τέτοια ενέργεια; Γιατί τη θεωρείται τόσο σημαντική;
Η πρόσφατη επίσκεψη (3/10) του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδευόμενου από σχεδόν σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο του στον νομό Εβρου, απετέλεσε μία ιστορική συγκυρία, με ελπιδοφόρο πρόσημο για την περιοχή, δίνοντας και ισχυρό στρατηγικό πλεονέκτημα! Στο πλαίσιο αυτής, ανακοινώθηκε ένα πολυσχιδές πρόγραμμα σημαντικών πολιτικών που θα συμβάλουν στην πολύπλευρη θωράκιση και ανασυγκρότηση του ακριτικού νομού, θεραπεύοντας εγγενείς αδυναμίες! Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε η ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής στον νομό, με έδρα τη Νέα Ορεστιάδα, την αναγκαιότητα σύστασης της οποίας αναδείκνυα σταθερά και αταλάντευτα επί δεκαετίας! Μάλιστα, έχει ήδη εκδοθεί η σχετική απόφαση, υπ. αριθ. 4/122 από 7/11/2024, της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), με την οποία δίνεται το «πράσινο φως» για την ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οζώδους λοιμώδους δερματίτιδας, που αποδεκάτισε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας το 2015, διοργανώθηκε μια επιστημονική ημερίδα από το Καποδιστριακό και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου προσκλήθηκα ως ομιλητής και στην οποία αναδείχθηκε ότι η λεκάνη απορροής του Εβρου είναι η κύρια πύλη εισόδου των ζωονόσων από την Ανατολή στην περιοχή μας, τη χώρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη! Εκτοτε επιδόθηκα σε έναν μακρόχρονο και επίμονο αγώνα, τόσο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και επισκέψεων, συσκέψεων και τοποθετήσεων σε όλα τα επίπεδα, διεκδικώντας την ίδρυση της σχολής στον νομό, αξιοποιώντας τις τοπικές εκτροφές και αναδεικνύοντας μάχιμους επιστήμονες, ικανούς να προφυλάξουν το ζωικό κεφάλαιο και τους κτηνοτρόφους μας. Το όραμα ενός αταλάντευτου δεκαετούς αγώνα γίνεται πλέον πράξη, καθιστώντας τον ακριτικό νομό ένα πραγματικό επιστημονικό ανάχωμα, θωρακίζοντας την περιοχή και τον πρωτογενή τομέα απέναντι στις εισαγόμενες εξ Ανατολών απειλητικές ζωονόσους!
Ενα από τα προβλήματα του Εβρου είναι η ερήμωση των χωριών. Πώς θα μπορούσε να τονωθεί η ύπαιθρος με νέους ανθρώπους; Είναι ακατόρθωτο το εγχείρημα αυτό;
Ο ακριτικός Εβρος, ως εκ της γεωστρατηγικής του θέσεως, αποτελεί πυλώνα της άμυνας, του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, με την ενδεχόμενη εγκατάλειψη και ερήμωση των χωριών και των οικισμών της περιοχής να συνιστά «προάγγελο» εθνικού εγκλήματος!
Η αχίλλειος πτέρνα του νομού, το τρίγωνο με τα 17 πονεμένα χωριά, και η νήσος της Σαμοθράκης, με τη Ζουράφα, συνιστούν τους φαροδείκτες της ελληνικής επικράτειας και καθίσταται επιτακτική εθνική ανάγκη να θωρακιστούν και να ζωοδοτηθούν! Η πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης στον κεντρικό και βόρειο Εβρο, με ενισχύσεις έως 10.000 ευρώ για τους νέους κατοίκους που επιλέγουν να μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους στους Δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, αποτελεί ένα πρώτο, θετικό βήμα για την ανάσχεση της δημογραφικής απογύμνωσης της περιοχής! Ωστόσο, όπως υπογράμμισα σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας προϋποθέτει προσεκτικό σχεδιασμό και σαφή αυστηρά κριτήρια για την επιλογή των ωφελουμένων, ώστε το μέτρο να αποδώσει πραγματικά καρπούς! Παράλληλα, διεκδικώ την ίδρυση ενός Υπερταμείου Ακίνητης Περιουσίας για τον Εβρο, μέσω ΣΔΙΤ, ενός θεσμικού φορέα που θα έχει ως «αποστολή» την ορθολογική και αποδοτική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του νομού, διασφαλίζοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία της περιοχής θα παραμείνουν σε ελληνικά χέρια! Θα ήταν σκόπιμο, δε, να αξιοποιηθούν, αφού ανακαινιστούν, τα κενά οικήματα περιμετρικά των οικισμών των Δήμων Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, για τη στέγαση πολιτών που υπηρετούν σε κρίσιμους τομείς, όπως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και για φοιτητές, κυνηγούς, πολυτέκνους και τριτέκνους, ενισχύοντας την αίσθηση ασφάλειας στην περιοχή! Ο Εβρος, με «όχημα» την ιδιαίτερη γεωγραφική του θέση και με «προίκα» το πλούσιο ιστορικό του παρελθόν, βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων και αποκτά νέα δυναμική στη διεθνή σκακιέρα και δεν χάνει τα στρατηγικά του πλεονεκτήματα!
«Σημαντική η επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης»
Σε ερώτησή μας για την επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα, ο βουλευτής υπογράμμισε τα πολλαπλά οφέλη της επαναλειτουργίας του εργοστασίου, αξιοποιώντας τις τοπικές καλλιέργειες και προσδίδοντας νέα δυναμική στον πρωτογενή τομέα της ακριτικής περιοχής!
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η επαναλειτουργία του εμβληματικού εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα συνιστά πάγιο αίτημα, το οποίο διεκδικεί σταθερά και αταλάντευτα εδώ και δέκα χρόνια, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και συσκέψεων και συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα! Η αναβίωση της βιομηχανικής αυτής μονάδας συνδέεται άρρηκτα με τη δυναμική καλλιέργεια τεύτλων στον Εβρο, μια καλλιέργεια που συνεχίζει να ανθεί χάρη στη συνεισφορά περίπου 200 συγκροτημάτων αγροτών, πλήρως εξοπλισμένων με τα απαραίτητα μέσα και τις σύγχρονες υποδομές! Προσφάτως, μάλιστα, ανέδειξε το ζήτημα μέσω του πολιτικού λόγου στο Κοινοβούλιο, όπου και βρήκε θετική ανταπόκριση στον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διερεύνηση του ζητήματος, ανοίγοντας νέους δρόμους!
Προστασία αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων στο Δέλτα
Ο βουλευτής έχει δώσει τον δικό του αγώνα και για την προστασία των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο Δέλτα του Εβρου, αλλά και στις καλύβες τους. Σε ερώτησή μας για την αναγκαιότητα προστασίας των επαγγελματιών του ποταμού ήταν ξεκάθαρος για μία σειρά λόγων, και τόνισε πως η μάχη είναι πολυεπίπεδη και αρχίζει αρκετά χρόνια πριν.
Συγκεκριμένα τόνισε:
«Ο αγώνας για την προστασία των κατασκευών (Καλύβες) στο Δέλτα του Εβρου άρχισε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάθεση γραπτής ερώτησής μου (11/4/2019) σχετικά με τον κίνδυνο κατεδάφισης των “πρόχειρων καταλυμάτων” στην περιοχή Δέλτα του Εβρου, γνωστά σε όλους ως Καλύβες του Εβρου. Δυστυχώς, οι απελθόντες αδιαφόρησαν άλλη μια φορά για τα ζητήματα του Εβρου. Μετά τις εκλογές του 2019 επανέφερα το ζήτημα με επιστολή μου (24/10/2019) προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Εθνικής Αμυνας και Τουρισμού, με αίτημα να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία (παράταση των προβλεπομένων του άρθρου 128 του Ν.4495/2017) έως ότου εκδοθεί το νέο ρυθμιστικό Π.Δ., με το οποίο θα δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα των πρόχειρων καταλυμάτων στην περιοχή του Δέλτα του Εβρου. Τελικά το ζήτημα επιλύθηκε με την ψήφιση του νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος 4643/2019 (άρθρ. 56), δίνοντας ανάσα ζωής στις Καλύβες του Δέλτα, αποσοβώντας τον κίνδυνο κατεδάφισής τους, καθώς και επιβολής επιπλέον ποινικών κυρώσεων… Η περιοχή του Δέλτα του Εβρου είναι εθνικής σημασίας, καθώς αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ παράλληλα είναι ενταγμένη ως προστατευόμενη περιοχή από διεθνείς συνθήκες! Για τον λόγο αυτό θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι όποιες κατασκευές γίνουν για εθνικούς και επαγγελματικούς λόγους να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από αυτές τις διεθνείς συνθήκες, όπως:
– το μέγεθος,
– η αρχιτεκτονική της ήπιας κατασκευής, εναρμονισμένης με το περιβάλλον, που θα εξασφάλιζε την υγεία των φυσικών προσώπων και την προστασία του φυσικού κάλλους,
– τα υλικά κατασκευών,
– η χωροθέτηση κ.λπ.
Οσοι δραστηριοποιούνται στο Δέλτα του Εβρου καλύπτουν μια σημαντική αδυναμία του ελληνικού κράτους, αυτή της καθημερινής και επί εικοσιτετραώρου βάσης ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας. Εν κατακλείδι, η χρήση γης, η αξιοποίηση των λιμνοθαλασσών, η διακίνηση, διαμονή και γενικότερη δραστηριοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα (αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, κυνηγοί, τουρίστες κ.ά.), οι οικοδομικές προδιαγραφές, η ηλεκτροδότηση κ.λπ. πρέπει να προστατεύονται από το ελληνικό κράτος».
Who is who
Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στις 28/2/2006 επιλέχθηκε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και με τη συμπλήρωση της 2ετούς θητείας του 26/2/08 αποστρατεύτηκε, προαγόμενος στον βαθμό του στρατηγού ε.α. Για την ευδόκιμη διαδρομή του ως αρχηγού του Σώματος, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου αρχηγού.