Ξεσηκωμός επικρατεί σε πολλά χωριά του νομού Ηρακλείου που ανήκουν στον Δήμο του Ηρακλείου μετά τη δημοσιοποίηση των νέων τιμών για το νερό της άρδευσης που προέρχεται από τις γεωτρήσεις.
- Του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι πολλών δημοτικών κοινοτήτων καταγγέλλουν τον Δήμο Ηρακλείου για αυξήσεις-φωτιά, που υπερβαίνουν το 70%, στην τιμή του νερού και φτάνουν στο 100% των παγίων. Μάλιστα, κατηγορούν τον δήμο για άνιση κατανομή της τιμολογιακής επιβάρυνσης και θεωρούν πως πίσω από αυτές τις ανισότητες κρύβονται σκοπιμότητες!
Αναλυτικότερα, την κάθετη και ξεκάθαρη αντίθεσή τους με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού άρδευσης εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίου Μύρωνα, Ανω Ασιτών, Αυγενικής, Δαφνών, Κάτω Ασιτών, Πετροκεφάλου, Πυργούς, Σίβας, Σκαλανίου και Σταυρακίων και ζητούν άμεσα συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, όπως και με τους αρμόδιους αντιδημάρχους.
Σκόπιμες διακρίσεις
Οπως αναφέρουν, «η έντονη ανισοκατανομή των τιμών μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων στον ίδιο δήμο μάς δημιουργεί σκέψεις για σκόπιμες διακρίσεις». Ο πρόεδρος της Πυργούς Μιχάλης Χαιρέτης, αναλύοντας τις νέες αυξήσεις, κάνει λόγο για αυξήσεις πάνω από 70%, την ώρα που οι περιοχές αυτές υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή και προσπαθούν να «μαζέψουν τα κομμάτια τους», διασώζοντας τις καλλιέργειες της ελιάς.
Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, το γεγονός ότι στη δική του περιοχή η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί το 90% των συνολικών καλλιεργειών, με ένα 10% να έχουν πλέον μείνει στις αμπελοκαλλιέργειες. Οταν σε παλιότερες δεκαετίες τα ποσοστά ήταν ακριβώς διαφορετικά.
Κυβικό και πάγιο
Στις δηλώσεις του ο Μιχάλης Χαιρέτης εξηγεί: «Στο νερό της άρδευσης από 0,23 ευρώ το κυβικό η τιμή πήγε στο 0,39 ευρώ το κυβικό, που είναι 70% η αύξηση. Και το πάγιο τέλος από 0,12 πήγε στο 0,24 ευρώ το κυβικό. Κατά τη γνώμη μου η δημοτική Αρχή βρέθηκε σε πανικό. Γιατί η αλήθεια είναι ότι τα τέλη είναι ανταποδοτικά. Οι εισπράξεις είναι πολύ μικρές σε σχέση με τα έξοδα. Τα έξοδα ενέργειας είναι περίπου 2 με 2,5 εκατομμύρια ευρώ και πέρυσι -απ’ ό,τι ξέρω- ήταν στα 300.000 με 320.000 ευρώ. Οπότε δεν έβγαινε ο λογαριασμός και θεώρησαν καλό να αυξήσουν την τιμή του νερού και των τελών για να εξισορροπήσουν τα έσοδα – έξοδα»…
Στο σημείο αυτό ο Μιχάλης Χαιρέτης λέει: «Είχαμε κάνει μια συνάντηση πριν από τρεις μήνες με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Σισαμάκη. Είπαμε κάποιες κουβέντες. Κάναμε κάποιες προτάσεις. Οι σκέψεις τους ήταν να αυξήσουν τα τέλη, αλλά δεν περιμέναμε τόσο μεγάλο ποσοστό. Δηλαδή, το λογικό θα ήταν ένα 20% με 30% να αυξηθούν τα τέλη, γνωρίζοντας ότι όλα τα τέλη έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Τώρα προτίμησαν το 70% χωρίς να μας ρωτήσουν. Υπάρχουν μεγάλες διαρροές νερού αρδεύσιμου. Θα μπορούσαν με πολλούς τρόπους να σταματήσουν αυτές οι διαρροές. Δηλαδή, να βάλουν κάποιες ασφάλειες στα ρολόγια, ώστε να μην μπορεί κάποιος να πειράξει το ρολόι. Προτίμησαν την αύξηση»…
Οι δύο κατηγορίες τιμολόγησης
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πυργούς Μιχάλης Χαιρέτης εξηγεί πώς δημιουργούνται οι ανισότητες: «Εχουμε δύο κατηγορίες. Η μία κατηγορία είναι η τιμή για το νερό που προέρχεται από την τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού της ΔΕΥΑΗ, που εδώ έχουμε μια αύξηση από τα 0,14 στα 0,24 ευρώ το κυβικό. Οταν από 0,23 πήγε στο 0,39 η τιμή στο νερό των γεωτρήσεων». Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται, αυτές οι ανατιμήσεις στηρίχθηκαν στην αύξηση του κόστους της ενέργειας. «Εμείς πιστεύουμε ότι οι τιμές στις δύο αυτές κατηγορίες θα έπρεπε να είναι πιο κοντά. Αυτοί σκέφτηκαν “πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι”».
«Να γίνει αντικατάσταση του παλαιού δικτύου»
Κάνοντας αναφορά στο νερό της ύδρευσης, ο Μιχ. Χαιρέτης αναφέρθηκε στην ανάγκη αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, που χρονολογείται από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Τόνισε ότι από το 2014, που ο ίδιος έκανε την έρευνά του, διαπιστώνει ότι για κάθε μήνα τα εκατό σπίτια που υπάρχουν χρειάζονται 1.500 κυβικά νερού. Αλλά ένα κεντρικό υδρόμετρο, που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του χωριού, καταγράφει κατανάλωση 3.000 κυβικών, γεγονός που δείχνει ότι άλλα 1.500 κυβικά χάνονται λόγω των δικτύων.
Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι αγρότες του Ηρακλείου
Σε απόλυτη εναρμόνιση με τους αγώνες και τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων βρίσκεται η νεοσύστατη Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Ηρακλείου, το στέλεχος της οποίας Μανώλης Καρκαβάτσος λέει στον «Ελληνα Αγρότη» ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα αρχίζουν διεργασίες για την οργάνωση κινητοποιήσεων.
«Εμείς καλούμε και τους άλλους αγροτικούς συλλόγους του νομού Ηρακλείου να έρθουν μαζί μας. Αλλά για μας καμία συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με συλλόγους σφραγίδες, ενώ για τις όποιες συνεργασίες μας συζητάμε πάντα στο πλαίσιο συγκεκριμένων αιτημάτων και διεκδικήσεων» σύμφωνα με το Μανώλη Καρκαβάτσο. Εκτός από τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων, του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Καρκαβάτσος, στη νέα ομοσπονδία συμμετέχουν ακόμα οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών, Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.
Τους αγώνες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτρόφων Ηρακλείου στηρίζουν η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου, η Ομάδα Γυναικών Αρχανών και ο Αγροτικός Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Αρχανών. «Ηταν ένα πρώτο βήμα προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας κάτω από κοινά αιτήματα. Συστρατευόμαστε με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και είμαστε σε πανελλαδικό επίπεδο το 14ο μέλος της», σύμφωνα με τον Μανώλη Καρκαβάτσο.
Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, «σήμερα έχουμε το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οι βιοπαλαιστές είναι σε άθλια κατάσταση. Και έχουμε συγκεκριμένα αιτήματα απέναντι στην κυβέρνηση και την Ε.Ε.». Ο Μανώλης Καρκαβάτσος έφερε ως παράδειγμα τον κλάδο της κτηνοτροφίας. «Ενα από τα βασικά αιτήματα είναι αυτό που διατυπώνουμε απέναντι στον ΕΛΓΑ και δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε την ικανοποίησή του. Δηλαδή, στον ΕΛΓΑ να ενταχθούν και άλλες ζωονόσοι και να αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι στο 100% κάθε φορά που παθαίνουν ζημιές».
Στη εισήγησή του ο Μανώλης Καρκαβάτσος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, έκανε λόγο για τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στην προσπάθεια οργάνωσης των αγροτοκτηνοτρόφων του νομού σε ζωντανούς, δραστήριους αγροτικούς συλλόγους, που θα παλεύουν για τη συνεχή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αγροτοκτηνοτρόφων, κάτι που εκφράζεται και σε άρθρα του καταστατικό της ομοσπονδίας.
Μίλησε για τις επιπτώσεις της ΚΑΠ, για τη φτωχή αγροτιά και τους κτηνοτρόφους, και τα καταστροφικά της αποτελέσματα σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., στους μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε όλη την Ευρώπη, την Ελλάδα, αλλά και στο μπλόκο που στήθηκε στα Πεζά ως απάντηση στην πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν, με αποκορύφωμα το μεγαλειώδες Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, που συμμετείχαν μέλη των αγροτικών συλλόγων.
Αναφέρθηκε στους αγώνες που έδωσε το οργανωμένο κίνημα των αγροτών μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με την οποία θα συνταχθεί η ομοσπονδία, και στα αποτελέσματα που είχε, όπως το αφορολόγητο στα 9.500 ευρώ το 2016, καθώς και σε άλλες κατακτήσεις.
Ο Μανώλης Καρκαβάτσος ανέφερε ότι τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων είναι κοινά, όπως το υπέρογκο κόστος παραγωγής, οι ανύπαρκτες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, η λειτουργία του αναχρονιστικού ΕΛΓΑ κ.ά., αλλά και η έλλειψη βασικών υποδομών. Στην ομιλία του τόνισε το οξύτατο πρόβλημα με τη μειωμένη παραγωγή σε ελιά και αμπέλι, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της λειψυδρίας, και στους αγώνες που πρέπει να αναπτυχθούν «για να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και αμπελουργών, που είδαν για άλλη μια χρονιά την παραγωγή τους να μειώνεται έως να εκμηδενίζεται».
Το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο
Η πρώτη ιδρυτική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις Αρχάνες και η ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η συγκρότηση της ομοσπονδίας έπειτα από χρόνια αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην οργάνωση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά τους».
Την έναρξη έκανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου Δ. Καραβιώτης, που αναφέρθηκε στην προσπάθεια συγκρότησης της ομοσπονδίας, που «καρποφόρησε» ως αποτέλεσμα και συνέχεια των τελευταίων αγώνων των αγροτοκτηνοτρόφων πανελλαδικά, σε συντονισμό και με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που έδωσαν ώθηση στην ίδρυση του Αγροτικού Συλλόγου Μαλεβιζίου και την επανασύσταση του Αγροτικού Συλλόγου Αρχανών. Μίλησε, επίσης, για την αναγκαιότητα της ίδρυσης της ομοσπονδίας ως απάντηση στα προβλήματα που βιώνει ο βιοπαλαιστής αγροτοκτηνοτρόφος σήμερα.