Σε συνάντηση μέσω διαδικτύου, που έκαναν κτηνοτρόφοι από πολλές περιοχές της χώρας, μίλησαν για την ευλογιά και τα προβλήματα που τους έχει δημιουργήσει. Βασικό συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να βρίσκονται στα κέντρα αποφάσεων για να έχουν ενημέρωση. Επίσης, θα πρέπει να έχουν σωστή ενημέρωση οι καταναλωτές, γιατί τελευταία υπάρχει πτώση της ζήτησης για προϊόντα ζωικής παραγωγής λόγω των συνεχόμενων κρουσμάτων πανώλης και ευλογιάς.
- Του ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
Ο «Ε.Α.» σάς παρουσιάζει τις θέσεις των κτηνοτρόφων.
Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος»
Δεν έχουμε ενημέρωση από το ΥΠΑΑΤ για τα συμπτώματα της πανώλης και της ευλογιάς. Δεν γνωρίζουμε για τον αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, ούτε για τα απολυπαντικά που πρέπει να χρησιμοποιούμε στους στάβλους. Υπάρχει αναστάτωση στην κοινωνία και αρχίζει να προβληματίζεται ο καταναλωτής για τη χρήση τροφίμων ζωικής παραγωγής λόγω της ευλογιάς. Επίσης, αρχίζει να υπάρχει πτώση των τιμών παραγωγού. Ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε ήταν αρνητικός στον εμβολιασμό, γιατί έλεγε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες και θα χάναμε τη φέτα. Δεν ξέρουμε τι έγινε και αν άλλαξε σήμερα γνώμη.
Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας
Μιλάμε για την ευλογιά αιγοπροβάτων που δεν έχει καμιά επίπτωση στην υγεία του ανθρώπου, αλλά επηρεάζει το ζωικό κεφάλαιο. Επειδή είδαν ότι ήταν εύκολη η αντιμετώπιση της πανώλης, νόμιζαν ότι θα γινόταν το ίδιο με την ευλογιά. Εμείς ξέρουμε όμως ότι η ευλογιά είναι πιο εύκολα μεταδιδόμενη. Μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι διαλυμένες και δεν έχουν πια επαφές με τις μονάδες, όπως γινόταν στο παρελθόν. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή στο ΥΠΑΑΤ δεν γνωρίζουν το πραγματικό ζωικό κεφάλαιο, οπότε δεν γνωρίζουν τι ποσοστό απώλειας έχουμε από τις ζωονόσους. Είναι τραγικό να μην έχουμε κτηνιάτρους στον Εβρο. Οταν ξεκίνησε τον Αύγουστο η ευλογιά θα έπρεπε να την «κρατήσουν» στον Εβρο. Επρεπε να υπάρξουν μέτρα αυστηρά για να περιορίσουν την ασθένεια, να λάβουν κάθετα μέτρα και να δώσουν άμεσα ενισχύσεις για ζωοτροφές, για να κρατήσουν τα ζώα τους μέσα στους στάβλους.
Επίσης, υπάρχει πρόβλημα με όσους έχουν ζωοτροφές που δεν μπορούν να πουλήσουν. Για να προχωρήσουμε σε εμβολιασμό, γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε την ασθένεια, πρέπει να ενημερωθούμε για τις επιπτώσεις. Εμείς στην περιφέρεια λέμε ότι, αν γίνει σε μια περιοχή εμβολιασμός, θα πρέπει να στηριχτούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι. Πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες με βιομηχανίες και η Πολιτεία να βάλει «πλάτη» και να μην καταστραφούν οι παραγωγοί. Οι τάφροι για απολύμανση δεν λειτούργησαν και είδαμε ανθρώπους που δεν έπαιρναν μέτρα βιοασφαλείας όταν επισκέπτονταν τους στάβλους στην περιοχή. Λάθος ήταν που ανακοινώθηκαν αποζημιώσεις εν μέσω επιζωοτίας – έπρεπε να καταβληθούν οι προκαταβολές και μετά να ανακοινώσουν τις νέες τιμές. Επίσης, να μη χρειάζεται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να πάρει την αποζημίωση ο κτηνοτρόφος.
Αργύρης Μπαϊρακτάρης, πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου
Στο ΥΠΑΑΤ αποφασίζουν χωρίς τους κτηνοτρόφους. Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη στην αιγοπροβατοτροφία, που μόνο με ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» μπορεί η κτηνοτροφία να επιβιώσει. Εδώ και έξι μήνες μάς δίνουν από το υπουργείο μόνο διαταγές για το τι πρέπει να κάνουμε. Δεν έχουμε πάρει καμιά οικονομική βοήθεια. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε ζωοτροφές λόγω καραντίνας. Αν δεν πάρουμε ενισχύσεις, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα ζώα μας από ασιτία.
Κώστας Ακριτίδης, πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης
Ταΐσαμε τα κοπάδια μας με ό,τι ζωοτροφή είχαμε. Δεν υπάρχει καμιά στρατηγική για αντιμετώπιση των ζωονόσων. Η κτηνοτροφία είναι λειτούργημα και πρέπει όσοι καταστραφούν να πάρουν πολλά χρήματα για να στήσουν ξανά τα κοπάδια τους. Κάθε 5 χρόνια μια ζωονόσος αποδεκατίζει τα κοπάδια μας.
«Θέλουν να μας βγάλουν από τη μέση»
Ο Βάκης Τσομπανίδης, κτηνοτρόφος από τον Εβρο και πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ, αναφέρει στον «Ε.Α.»: «Μάθαμε το παρασκήνιο, γιατί η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη για το εμβόλιο κατά της ευλογιάς. Η Κομισιόν κάλεσε τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ για να τον ρωτήσει, αν υπάρχει επιζωοτία, γιατί δεν προχωρούν σε εμβολιασμούς. Αυτό τους ανάγκασε να αλλάξουν στάση. Αλλά πρώτα έπρεπε να θανατώσουν χιλιάδες ζώα για να γίνει αυτό. Το έκαναν γιατί πρέπει να μειωθούν τα επίπεδα άνθρακα που εκπέμπουν τα ζώα. Αρχικά, το ΥΠΑΑΤ μάς έλεγε ότι θα χάσουμε τις εξαγωγές στην Αυστραλία – μιλάμε για 12 εκατ. ευρώ εξαγωγές φέτας τον χρόνο. Θέλουν να πιστέψουμε ότι για αυτό το ποσό δεν έκαναν εμβόλιασμό; Μετά είπαν ότι δεν υπάρχουν εμβόλια – ψέματα! Μετά λένε ότι τα εμβόλια θα ρίξουν την τιμή του γάλακτος. Ψάχνουν να βρουν τρόπο να ρίξουν την ευθύνη στους κτηνοτρόφους για την εξάπλωση της ευλογιάς».
Από την πλευρά του, ο Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος από Καστοριά και τεχνικός σύμβουλος στον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), δήλωσε: «Θεωρώ ότι υπάρχει μια ατζέντα στο ΥΠΑΑΤ για μείωση της κτηνοτροφίας. Βρισκόμαστε σε πόλεμο με το ίδιο μας το κράτος. Μας ζητάνε να τηρούμε μέτρα βιοασφαλείας, και όσοι δεν θα τα τηρούν δεν θα αποζημιώνονται. Λένε ότι δεν θέλουν τον εμβολιασμό των ζώων. Τι σημαίνει εμβόλιο; Εμβόλιο είναι να κρατήσεις ένα ζώο υγιές. Αλλά το ΥΠΑΑΤ, αντί να θέλει να έχουμε υγιή ζώα, μας λέει ότι αν θελήσουμε να κρατήσουμε τα ζώα υγιή (να τα εμβολιάσουμε) θα πέσουν οι τιμές. Αν τολμήσει να ρίξει μια εταιρία την τιμή λόγω εμβολιασμού, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε μήνυση για καρτέλ. Η φτηνότερη γη είναι σήμερα τα βοσκοτόπια. Η άλλη χρήση που έχουν τα βοσκοτόπια είναι για φωτοβολταϊκά και αιολικά, για αυτό δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι. Υπάρχει μια πολιτική να φύγουν οι κτηνοτρόφοι από τη μέση και να καταλήξει η Ελλάδα η… μπαταρία της Ευρώπης».
Λόγω τεχνικού συμβούλου δεν μπορούν να προκηρυχθούν οι αυτόχθονες φυλές και χάνονται ενισχύσεις
Το έργο του ΟΣΔΕ θα παραδοθεί ολοκληρωμένο από τον τεχνικό σύμβουλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ τον Νοέμβριο του 2025. Μέχρι τότε θα υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της ΚΑΠ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Κωνσταντίνος Τσιάρας, στους εκπροσώπους της Ενωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών, στη συνάντηση για τα θέματα αυτόχθονων φυλών.
Το βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η καθυστέρηση της προκήρυξης της παρέμβασης Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του ΣΣ-ΚΑΠ 2023-2027. Ο υπουργός εξήγησε ότι το πρόβλημα οφείλεται αποκλειστικά στη μη παροχή του σχετικού πληροφοριακού συστήματος από τον ανάδοχο τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τον οργανισμό. Κάτι το οποίο επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι οι διαχρονικές παθογένειες του συστήματος ανατρέπουν κάθε προγραμματισμό και εν τέλει πληρώνονται από τους παραγωγούς.
Τον περασμένο Μάιο βγήκε η προδημοσίευση της παρέμβασης Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων». Εκεί ανέφερε ότι οι δεσμεύσεις ξεκινούσαν στις 21 Μαΐου 2024 για τους κτηνοτρόφους και ότι από τον Ιούνιο θα γινόταν η δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης. Φτάσαμε Νοέμβριο και ακόμη δεν έγινε. Θα έπρεπε κανονικά μέσα στον Νοέμβριο να πληρωθεί η προκαταβολή της ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους. Ούτε πρόγραμμα προκηρύχθηκε ούτε πληρωμή έγινε…
Οι εκπρόσωποι της ένωσης ζήτησαν την επίσπευση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων για το πρόγραμμα των αυτόχθονων φυλών βοοειδών μέσω της νέας προκήρυξης του προγράμματος, ώστε να γίνουν πληρωμές σύντομα, ενώ έθεσαν το ζήτημα αναγνώρισης της ένωσης ως φορέα τήρησης του γενεαλογικού βιβλίου της φυλής (κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα), αλλά κι αυτό των ελληνοποιήσεων. Τονίστηκε από τους κτηνοτρόφους η αναγκαιότητα χορήγησης με κάθε τρόπο της προκαταβολής για τη δράση, η οποία αποτελεί παράγοντα επιβίωσης για μεγάλο αριθμό εκτροφών.