Άμεσα πρέπει να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι στην περιοχή της Θεσσαλίας για την κατασκευή θερμοκηπίων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει το βάρος στον συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής, προσφέροντας ειδικά κίνητρα σε ιδιώτες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς. Στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει νέες επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ ακόμη και σε εκτάσεις του Δημοσίου.
- Του ΜΠΑΜΠΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) της ΠΕ Λάρισας καλεί όλους τους ενδιαφερομένους -φυσικά, νομικά πρόσωπα, συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες, οργανώσεις παραγωγών)- προκειμένου να ενημερωθούν για την προδημοσίευση του προγράμματος «Παρέμβαση Π3-73-2.9: Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.
Στόχος της προδημοσίευσης είναι η ενίσχυση του προσανατολισμού στην αγορά και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τόσο βραχυχρόνια όσο και μακροπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εστίασης στην έρευνα, στην τεχνολογία και την ψηφιοποίηση.
Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται η παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2024. Δικαιούχοι μπορεί να είναι ενήλικα άτομα έως 60 ετών, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες αγρότες, ως νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες ή ως κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης.
Επιλέξιμες επενδύσεις για την Παρέμβαση Π3-73-2.9 είναι οι εξής:
-Ανέγερση, επέκταση και εκσυγχρονισμός προσπελάσιμων στεγάστρων θερμοκηπίων, κλειστών θαλάμων καλλιέργειας μανιταριών, δικτυοκηπίων και εγκαταστάσεων φυτικής παραγωγής τύπου υψηλού ΤΟΛ.
-Κατασκευές και αγορά γης για την εξυπηρέτηση των παραπάνω κατασκευών, όπως αποθήκες και λοιποί αποθηκευτικοί χώροι, ψυγεία, διαλογητήρια, πλυντήρια, ομβροδεξαμενές κ.ά.
-Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, όπως υδροπονικά συστήματα, συστήματα θέρμανσης και ψύξης, συστήματα σκίασης, αυτοματισμοί, φίλτρα, διαχείριση αποβλήτων κ.ά.
-Δαπάνες που σχετίζονται με την παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της εκμετάλλευσης.
Μη επιλέξιμες δαπάνες είναι οι εξής:
-ΦΠΑ
-δαπάνες φόρων και τελών, απλής αντικατάστασης, απόκτησης, εργασιών και υλικών συντηρήσεων κ.λπ.
-απόκτηση μεταχειρισμένων αγαθών
-αγορά αναλώσιμων εργαλείων και εφοδίων.
Η ένταση στήριξης υπό μορφή επιχορήγησης ορίζεται από 50% έως 65%, ανάλογα με το είδος των δαπανών και την αγροτική ιδιότητα του ενδιαφερομένου (κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, νέος αγρότης, κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης).
Οι αιτήσεις στήριξης για την ένταξη θα αξιολογηθούν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων μοριοδότησης. Το προβάδισμα θα έχουν νέοι γεωργοί ενταγμένοι σε πρόσφατο πρόγραμμα νέων γεωργών, βιώσιμες οικονομικά γεωργικές εκμεταλλεύσεις που ο προσανατολισμός τους είναι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Την προδημοσίευση του προγράμματος μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν από τον διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας (www.thessaly.gov.gr), τον διαδικτυακό τόπο του ΥΠΑΑΤ (www.minagric.gr) και το http://www.agrotkianaptixi.gr.