Η καινοτομία στις υδατοκαλλιέργειες μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα παγκόσμια δύναμη στο πλαίσιο της «μπλε μετάβασης», σύμφωνα με τον εκτελεστικό γραμματέα της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), Μιγκέλ Μπερνάλ.
- Του Μπάμπη Νικολόπουλου – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
Η «μπλε μετάβαση», όπως ορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι η βιώσιμη χρήση των πόρων των ωκεανών για οικονομική ανάπτυξη, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και των θέσεων εργασίας, με υγεία στο οικοσύστημα των ωκεανών.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, ο κ. Μπερνάλ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να καινοτομεί και να αξιοποιήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα νέα εργαλεία για την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, κλάδος στον οποίο η χώρα μας κατέχει εξέχουσα θέση.
Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή και στο κατά πόσο αυτή επηρεάζει τις υδατοκαλλιέργειες, ο κ. Μπερνάλ επισημαίνει ότι η Μεσόγειος αποτελεί εστία κλιματικής αλλαγής. Σημειώνει ωστόσο ότι η υδατοκαλλιέργεια έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μία από τις λύσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα συστήματα τροφίμων.
Τέλος, ο εκτελεστικός γραμματέας της ΓΕΑΜ, μιλώντας για το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας, τόνισε πως οι συμμετέχοντες αποτύπωσαν ένα κοινό όραμα για το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις μείζονες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα θα καθοδηγήσουν τη ΓΕΑΜ και τα μέλη της στον καθορισμό νέων εθνικών και περιφερειακών στρατηγικών δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθούν η μπλε μετάβαση, αλλά και οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη ΓΕΑΜ για το 2030, τόνισε πως η στρατηγική της για το 2030, που εγκρίθηκε από τις χώρες της, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα φιλόδοξο όραμα: παρέχει κατευθυντήριες αρχές, βασίζεται σε συγκεκριμένες δράσεις και συνενώνει τις προσπάθειες για την εκπλήρωση των εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων δεσμεύσεων για βιώσιμη αλιεία και υδατοκαλλιέργεια στην περιοχή.
Η ΓΕΑΜ εργάζεται συστηματικά με εταίρους και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να διασφαλίσει την εφαρμογή της και την επίτευξη αποτελεσμάτων. Ο μετασχηματισμός του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας, ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, είναι ήδη ορατός. Σήμερα, πάνω από το 90% των χωρών της περιοχής έχει αναπτύξει ολοκληρωμένη νομοθεσία για την υδατοκαλλιέργεια.
Κατά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των χωρών της ΓΕΑΜ με προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης αυξήθηκε από 23% σε 60%, ενώ ο αριθμός των χωρών της ΓΕΑΜ που έχουν θεσπίσει ειδικούς μηχανισμούς χωροταξικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας αυξήθηκε από μόλις 30% σε 73%. Επιπλέον, η ΓΕΑΜ έχει εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της διακυβέρνησης, τη διασφάλιση ασφαλούς και ισότιμης πρόσβασης σε χερσαίους και υδάτινους πόρους, τη διευκόλυνση των επενδύσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας και την αξιολόγηση και ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της χρήσης μη ενδημικών ειδών στην υδατοκαλλιέργεια.
Σε ό,τι αφορά στα πρωτεία της χώρας μας σε τσιπούρα και λαβράκι στην Ε.Ε. και στη διατήρησή τους, ο κ. Μπερνάρ φάνηκε αισιόδοξος: «Αυτή είναι μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να επιμείνει σε υπεύθυνες πρακτικές για τη στήριξη και την ανάπτυξη της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας με βιώσιμο τρόπο».