Στη «μάχη» για έργα ψηφιακής επιμόρφωσης ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ όμιλοι-κολοσσοί της Ελλάδας και του εξωτερικού

Στην «κούρσα» παίρνουν θέση ΟΤΕ, Vodafone, Quest, Intrasoft και ξένοι όμιλοι

Must Read

Μία «ανάσα» πριν από την δημιουργία ισχυρών κοινοπρακτικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν έργα τεχνολογίας και προγράμματα ψηφιακής επιμόρφωσης συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκονται ισχυροί όμιλοι της Ελλάδας και του εξωτερκού.

Πρόκειται για κοινοπραξίες που δημιουργούνται με τη συμμετοχή ομίλων-κολοσσών, όπως ο ΟΤΕ, η Vodafone Ελλάδος, η Quest Συμμετοχών, η Intrasoft International του ομίλου Intracom, καθώς και ξένοι όμιλοι από τον χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, όπως η HP. Ενδεικτικό της αγοράς που δημιουργείται είναι πως μόνο για τα έργα ψηφιοποίησης, δηλαδή μετατροπής των χάρτινων αρχείων διάφορων οργανισμών σε  ψηφιακά, θα απαιτηθούν περισσότερο από 1 δισ. ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως το πρώτο που θα βγει στον αέρα τις επόμενες εβδομάδες από την Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε., με προϋπολογισμό άνω των 300.000.000 ευρώ, είναι το έργο ψηφιοποίησης 630.000.000 σελίδων που είναι σήμερα αποθηκευμένες στα Υποθηκοφυλακεία.

Ιατρικός φάκελος πολίτη

Αντίστοιχος θα είναι και ο προϋπολογισμός για τη δημιουργία του ιατρικού φακέλου κάθε πολίτη, που θα συνδυάζει την ψηφιοποίηση του σημερινού αρχείου με την τεχνολογική αναβάθμιση των νοσοκομειακών μονάδων. Μέσω των μεγάλων έργων, τα οποία θα αναλαμβάνουν κοινοπραξίες ισχυρών και μικρότερων επιχειρήσεων, θεωρούν πως θα επιταχυνθούν οι διαγωνισμοί, ενώ τα τεχνολογικά συστήματα θα παραδίδονται ταχύτερα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε πως για να προχωρήσουν ταχύτερα τα έργα, καθώς υπάρχει και η απαίτηση του Ταμείου Ανάκαμψης για ολοκλήρωσή τους μέχρι τα τέλη του 2026, θα εφαρμοστούν ευρέως οι συμφωνίες-πλαίσιο. Με τον τρόπο αυτό, καθορίζονται οι όροι που διέπουν τις συμβάσεις που πρόκειται να συναφθούν στη διάρκεια προκαθορισμένης περιόδου, όπως οι τιμές, οι ποσότητες των υλικών, ενώ οι υποψήφιοι ανάδοχοι γνωρίζουν εκ των προτέρων τους βασικούς όρους για συμβάσεις που θα υπογραφούν στο μέλλον.

Τα πρώτα έργα

Αρχικά, μέσω της συμφωνίας-πλαίσιο προωθείται το έργο ψηφιοποίησης των Υποθηκοφυλακείων, που εντάσσονται σταδιακά στην Ελληνικό Κτηματολόγιο. Το τεύχος δημοπράτησης που είναι σε διαβούλευση προβλέπει πως το έργο των 310.000.000 ευρώ θα μοιραστεί μέχρι και σε τέσσερις μεγάλες κοινοπραξίες. Οι υψηλές απαιτήσεις του διαγωνισμού οδηγούν αναγκαστικά στη δημιουργία μεγάλων σχημάτων για τη διεκδίκηση της συμφωνίας- πλαίσιο.

Με αντίστοιχο μοντέλο η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.) προκηρύσσει διαγωνισμό, που μπορεί να φτάσει τα 55.800.000 ευρώ, για την αναβάθμιση των τεχνολογικών συστημάτων του Δημοσίου, ώστε να επιτυγχάνεται η μεταξύ τους διαλειτουργικότητα. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα οδηγήσει στην υπογραφή
συμφωνίας-πλαίσιο με μέχρι 10 επιχειρήσεις που θα αναλάβουν να αναπτύξουν λύσεις, ώστε να διασυνδέονται καλύτερα τα τεχνολογικά συστήματα του Δημοσίου και να διευκολύνονται αφενός η συναλλαγή μεταξύ φορέων του κράτους και αφετέρου η συναλλαγή μεταξύ φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και πολιτών, καθώς και μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων.

Σε εξέλιξη είναι και ο διαγωνισμός της ΚτΠ Α.Ε. για τη συμφωνία- πλαίσιο που αφορά την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΚτΠ. Πρόκειται για σύμβαση που μπορεί να φτάσει τα 4.000.000 ευρώ και αφορά στον σχεδιασμό των έργων και των διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν το προσεχές διάστημα, καθώς και στην υποστήριξη του υπουργείου κατά την υλοποίηση των εν λόγω έργων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν όμιλοι, όπως ο ΟΤΕ και η Vodafone, για τα εκατοντάδες εκατ. ευρώ που θα δαπανηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων, ανέργων, σπουδαστών κ.ά. Οι δύο τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, καθώς και άλλοι ισχυροί από τον χώρο της τεχνολογίας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης λαμβάνουν θέση για τα δεκάδες προγράμματα επιμόρφωσης που θα υλοποιηθούν.

Πνίγονται στη χαρτούρα εφορίες και νοσοκομεία

Παράλληλα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει εντάξει πλήθος αντίστοιχων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, εκείνοι που παραμένουν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά στον κυβερνητικό σχεδιασμό υποστηρίζουν ότι αντίστοιχα έργα είχαν αρχίσει και στο παρελθόν χωρίς ποτέ να ολοκληρωθούν. Ειδικά για τα νοσοκομεία έχουν δαπανηθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε προηγούμενα ΕΣΠΑ, χωρίς ποτέ να αποκτήσουν σύγχρονη τεχνολογική υποδομή. Την τελευταία δεκαετία, πάντως, και λόγω της κρίσης προχώρησαν ελάχιστα έργα ουσιαστικού τεχνολογικού εκσυγχρονισμού στο Δημόσιο.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι εφορίες τώρα προσπαθούν μάται να βρουν σύγχρονους υπολογιστές, αφού υπάρχουν διεθνώς ελλείψεις λόγω της πανδημίας. «Είναι η πρώτη φορά που προχωρούν τόσο εκτενή έργα ψηφιοποίησης» εξηγούν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προσθέτουν ότι με τη μετατροπή της αχανούς χαρτούρας του Ελληνικού Δημοσίου σε ψηφιακά αρχεία θα μπορούν να αναπτυχθούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, να επιταχυνθούν διαδικασίες αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα από το λαθρεμπόριο μέχρι τη φοροδιαφυγή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This