Η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν ασφάλισε το πλοίο για μόλις 3.000 ευρώ!
Για μόλις 3.000 ευρώ η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν ασφάλισε το υπό σημαία Τόγκο εφοδιαστικό πλοίο “Στέλιος Κ” στο οποίο επέβαιναν πέντε Έλληνες ναυτικοί, τρεις από τους οποίους είναι στα χέρια πειρατών στη Νιγηρία.
Αυτό καταγγέλλει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) η οποία καλεί την πλοιοκτήτρια εταιρεία να αναλάβει εξ ολοκλήρου την οικονομική κάλυψη που θα συμφωνηθεί με τους ενόπλους που κρατούν ομήρους τους τρεις Έλληνες ναυτικούς.
Το “Στέλιος Κ” αναχώρησε ανασφάλιστο από τον Πειραιά με προορισμό την Νιγηρία, παρά το γεγονός ότι η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο πειρατικών επιθέσεων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν από το τελευταίο report του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο εννεάμηνο του 2020 καταγράφηκαν 134 πειρατικές επιθέσεις με επίκεντρό τον κόλπο της Γουϊνέας στην Δυτική Αφρική. Την ίδια περίοδο σημειώθηκαν 85 απαγωγές μελών πληρωμάτων (αυξημένες κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019), ενώ έγιναν και 31 καταγγελίες για ομηρία ναυτεργατών πάνω σε πλοία.
Διαπραγματεύσεις με πειρατές για την απελευθέρωση τριών Ελλήνων ναυτικών του πλοίου «Stelios K»
Και όμως η πλοιοκτήτρια εταιρεία του “Στέλιος Κ” δεν ασφάλισε το πλοίο και τους ναυτικούς αν και θα εισέρχονταν στην επικίνδυνη ζώνη των πειρατικών επιθέσεων.
Η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει ως προς το ότι το πλοίο ταξίδευε ανασφάλιστο:
“Αυτό δείχνει την απίστευτη ανευθυνότητα της ναυτιλιακής εταιρείας η οποία για μερικές χιλιάδες ευρώ (περίπου 3.000 ευρώ) απέφυγε να ασφαλίσει το πλοίο αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό δραματικά τους κινδύνους για τους Ναυτεργάτες που επέβαιναν σε αυτό.
… Η ασφάλεια των πλοίων έναντι πειρατικής επίθεσης προφανώς δεν προστατεύει τα πλοία από τις επιθέσεις όμως, εάν λάβουν χώρα αυτές, πίσω βρίσκονται ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν τις οικονομικές απαιτήσεις έναντι των ένοπλων ομάδων, διαθέτουν εξειδικευμένους και έμπειρους διαπραγματευτές και οι υποθέσεις ομηρίας κατά κανόνα καταλήγουν να έχουν αίσιο αποτέλεσμα με την απελευθέρωση των πληρωμάτων”.
Και συμπληρώνει στην ανακοίνωση-καταγγελία η διοίκηση του σωματείου των ναυτών:
“Το πλοίο “Στέλιος Κ” που έφυγε χωρίς ασφάλεια για τον κίνδυνο πειρατείας, είχε ακόμη περισσότερους λόγους να το πράξει αυτό ο πλοιοκτήτης, αφού επρόκειτο για ένα πολύ μικρό σκάφος (μόλις 36 μέτρων) όπου το μέγεθός του, η ταχύτητά του και η δυνατότητα πρόσβασης στο πλοίο από πλευράς ενόπλων στην επιχείρηση κατάληψης πλοίου ήταν κυριολεκτικά παιχνιδάκι στα χέρια τους”.
Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλεται για τυχοδιωκτισμό ο φερόμενος ως πλοιοκτήτης, καθώς στο 20ήμερο ταξίδι Πειραιάς -Νιγηρία, δεν εξασφαλιζόταν η στοιχειώδη ανάπαυση του πληρώματος επί 20 συνεχόμενες μερόνυχτα. “Για 20 μέρες Πλοίαρχος και Μηχανικός ήταν διαρκώς στο πόδι εκτός εάν πιστέψουμε ότι το πλοίο κάθε 24ωρο έριχνε άγκυρα στο πέλαγος… για να εξασφαλιστεί ο χρόνος εργασίας και ανάπαυσης που προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας!!!
Το γεγονός ότι απέφυγε η εταιρεία να βάλει στο πλοίο 2-3 επιπλέον άτομα λέει πολλά για την αντίληψή της που σχετίζεται με την ασφάλεια του πληρώματος…” επισημαίνει η ΠΕΝΕΝ.
Έκρυβαν ότι είχε γίνει πειρατική επίθεση στις οικογένειες των ναυτικών!
Το ναυτεργατικό σωματείο καταγγέλλει, επίσης, πως η εταιρεία επί 13-14 μέρες “παραπλανούσε και κορόϊδευε αισχρά τις οικογένειες των απαχθέντων Ναυτεργατών αποκρύπτοντας ότι στο πλοίο έγινε πειρατική επίθεση και απαγωγή, θεωρούμε πλέον ότι έχει απολέσει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας”.
Για το λόγο αυτό ζητά την ευθύνη για την διαχείριση της απελευθέρωσης των ομήρων, να αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι ελληνικές κρατικές αρχές και υπηρεσίες ΥΕΝ – ΥΠΕΞ -Πρεσβεία στην Νιγηρία οι οποίες πρέπει να ενεργήσουν με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία και την ασφάλεια της ζωής των Ελλήνων ναυτικών και τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα.