Χρονιά ξεκαθαρίσματος για ιστορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας θα είναι το 2021, καθώς για τα ανοιχτά μέτωπα των υπερχρεωμένων εταιριών αναζητείται πλέον επιτακτικά η «επόμενη μέρα».
Το ξεκαθάρισμα του τοπίου των προβληματικών δανείων μάλιστα, το οποίο ήδη εξελίσσεται με πιεστικό τρόπο και με πρωταγωνιστική συμμετοχή των funds, αναμένεται να πυροδοτήσει και νέο κύκλο εξαγορών «κόκκινων» επιχειρήσεων, που θα αλλάξουν χέρια στους επόμενους μήνες, καθώς θα βγει στην επιφάνεια μια νέα φουρνιά υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στο έδαφος της πανδημικής κρίσης.
Ταυτόχρονα υπάρχει και το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, όπου, μετά την «ανάσχεση» του προγράμματος λόγω της πανδημίας, διαγράφονται νέες εξελίξεις για ελληνικούς και ξένους ομίλους που θέλουν να αποκτήσουν ελληνικές εταιρίες που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου.
Προσφερόμενο τίμημα με «αντάλλαγμα»
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η πώληση της Eθνικής Aσφαλιστικής, όπου οι συζητήσεις με το CVC Capital είναι στο πιο κρίσιμο στάδιο. Το αμερικανικό fund αναμένεται να ανεβάσει ελαφρά τον πήχη του προσφερόμενου τιμήματος για το 80% της εταιρίας -στα 460.000.000 με 480.000.000 ευρώ-, με «αντάλλαγμα» την πρόβλεψη αναδρομικού «κουρέματος» σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι του bancassurance.
Η εισηγμένη Γ.Ε. Δημητρίου βρίσκεται στο στόχαστρο άλλης εισηγμένης (Quest), καθώς εμφανίζει προοπτικές. Tο ενδιαφέρον της Quest (Φέσσας) δεδηλωμένο, ωστόσο θα εξαρτηθεί από την πορεία του σχεδίου εξυγίανσης.
Εξελίξεις αναμένονται και στη Notos Com. Η συμφωνία με το αγγλικό fund M&G απέτυχε, τα 13.500.000 δεν έφτασαν ποτέ και τώρα οι τράπεζες αναζητούν διάδοχη λύση συζητώντας με δύο επενδυτικά σχήματα.
Τέλος εποχής για τη Χαλυβουργική του ομίλου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση για την υπαγωγή της εταιρίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Η αίτηση αναφέρει ότι η Χαλυβουργική είναι αποδεδειγμένα σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών της ήδη από τα τέλη του 2015. Το σύνολο των υποχρεώσεων της βιομηχανίας υπερβαίνει τα 562.000.000 ευρώ.
Για τον όμιλο Χαλυβουργία Ελλάδας, συμφερόντων της οικογένειας Mάνεση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μένουν μόνο διαδικαστικές λεπτομέρειες προκειμένου να κλείσει η συμφωνία μεταξύ του αμερικανικού fund HIG Capital με Eθνική και Πειραιώς, που έχουν οφειλόμενες απαιτήσεις ύψους 55 + 30 εκατομμύρια ευρώ.
Πολλοί «σκελετοί» στα ντουλάπια της
Στη πολύπαθη Eλληνική Bιομηχανία Zάχαρης η περιπέτεια θα συνεχιστεί για 9η χρονιά. Το μοναδικό εργοστάσιο που λειτουργεί είναι αυτό των Σερρών, με περιορισμένο προσωπικό και έργο, καθώς στο Πλατύ η ΔEH έκοψε το ρεύμα λόγω οφειλών, με τον Xρ. Kαραθανάση να μιλά για πολλούς σκελετούς που υπάρχουν στα ντουλάπια της EBZ. H εξυγίανση της EBZ που «κουβαλά» δανειακά «βάρη» 174.000.000 ευρώ και τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της στον βασικό πιστωτή της, την Tράπεζα Πειραιώς, παραμένει ζητούμενο.
Άδηλο είναι το μέλλον και για την εισηγμένη Shelman, καθώς το μείζον ερώτημα αν θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο στη Pοδόπη παραμένει αναπάντητο. Η προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης να έρθει σε επαφές με τους ιδιοκτήτες EPS Woods, την Παρευξείνια Tράπεζα και την Eλληνική Aναπτυξιακή Tράπεζα Eπενδύσεων για ολοκλήρωση του χρηματοδοτικού σχήματος, εξασφάλιση των απαιτούμενων εγγυήσεων και νομοθετική διεκπεραίωση δεν έχει βρει ακόμη τον δρόμο της επίλυσης για να επαναλειτουργήσουν τα δύο εργοστάσια σε Ροδόπη και Χαλκίδα.