Άδειασε η κλεψύδρα για το μέλλον της Χαλυβουργικής, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου κρίνεται εάν θα διασωθεί με νέους ιδιοκτήτες ή θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία και τη λήθη.
Ειδικότερα, εκείνη τη μέρα θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση της Εθνικής Τράπεζας για την υπαγωγή της ιστορικής βιομηχανίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Σύμφωνα με την ΕΤΕ, το σύνολο των υποχρεώσεων της Χαλυβουργικής (συμπεριλαμβανομένων και οφειλών σε ΔΕΚΟ) ανέρχεται στο ποσό των 562.000.000 ευρώ με στοιχεία Δεκεμβρίου 2018. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων της Χαλυβουργικής στην Εθνική Τράπεζα ανέρχεται στο ποσό των 344.000.000 ευρώ με στοιχεία Νοεμβρίου 2020, πλέον τόκων.
Η Χαλυβουργική σταμάτησε να εξυπηρετεί τις δανειακές υποχρεώσεις της στην Εθνική Τράπεζα τον Νοέμβριο του 2015 και σήμερα αποτελεί το, μακράν, μεγαλύτερο μη εξυπηρετούμενο δάνειο στον ισολογισμό της ΕΤΕ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018 ο ΑΔΜΗΕ κατέβασε τον διακόπτη ηλεκτροδότησης της Χαλυβουργικής, γράφοντας έτσι ουσιαστικά τους τίτλους τέλους στην ιστορική βιομηχανία. Το τέλος της είχε προεξοφληθεί από την αγορά από το 2015, οπότε και η επιχείρηση, αδύναμη να αντιμετωπίσει την κρίση που χτύπησε τον κλάδο, αφέθηκε ουσιαστικά στην τύχη της.
Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη Χαλυβουργική, γιατί το παραθαλάσσιο ακίνητο στον Ασπρόπυργο διαθέτει δικές του αδειοδοτημένες λιμενικές εγκαταστάσεις και έτσι θεωρείται ιδανικό για την ανάπτυξη εμπορευματικού πάρκου.
Στην αγορά πολλοί γνωρίζουν τουλάχιστον έναν Έλληνα εφοπλιστή και ένα ξένο επενδυτικό κεφάλαιο που ειδικεύεται στα ακίνητα και κινείται ήδη στην περιοχή που προτίθενται να το «χτυπήσουν» στον διαγωνισμό που θα κάνει ο ειδικός διαχειριστής εντός δύο ετών από την τοποθέτησή του.