Ένα βήμα πιο κοντά στο ξεπούλημα βρίσκεται ο ΔΕΔΔΗΕ, καθώς ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ τα σχήματα που περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το 49% του διαχειριστή.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε εννέα από τους 11 υποψηφίους, αποκλείοντας τα δύο κινεζικά σχήματα λόγω ασυμβατότητας, αφού διαθέτουν κοινό μέτοχο με τη State Grid, μέτοχο του ΑΔΜΗΕ.
Οι εννέα επενδυτικοί οίκοι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία είναι οι εξής:
- Ardian Infrastructure Funds (μεγάλο γαλλικό fund, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 103 δισ. δολ.).
- BCI – British Columbia Investment Management Corporation (με διαχείριση συνταξιοδοτικών κεφαλαίων του δημόσιου τομέα στη Βρετανία, ύψους 112 δισ. δολ.).
- Blackrock – Blackrock Alternatives Management LLC (αμερικανικό fund, με διαχείριση κεφαλαίων που φτάνουν τα 8,67 τρισ. δολ.).
- Η αμερικανική KKR, η οποία διεκδικεί και το 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ).
- CVC Capital Partners – Advisers Company, S.a.r.l. (επίσης αμερικανικό fund, με διαχείριση κεφαλαίων 117,8 δισ. δολ.). Πριν από λίγες μέρες έκλεισε τη συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για την Εθνική Ασφαλιστική, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε την εξαγορά της Vivartia.
- F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A. (ιταλική επενδυτική εταιρία).
- MACQUARIE Group Limited (αυστραλιανό fund που διαχειρίζεται 420 δισ. δολ. και διεκδικεί το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών).
- First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l. (επίσης από την Αυστραλία, που ελέγχεται από την Τράπεζα της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας).
- OHA – Oak Hill Advisors LLP (πολυεθνικό fund, με διαχείριση κεφαλαίων 49 δισ. δολ.). Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ, η συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας δείχνει εμμονή και επιμονή σε μια καταστροφική πορεία πώλησης – απώλειας όχι μόνο κρίσιμων υποδομών για τη χώρα αλλά και εγγυημένων εσόδων για το Δημόσιο.