Αλαζονεία ή απληστία θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη στρατηγική που αναπτύσσει στη χώρα μας το αμερικανικό private equity fund CVC Capital, αφού πληροφορίες το φέρνουν να είναι ο νέος μεγαλομέτοχος της ΔΕΗ και εταίρος του Δημοσίου στον εθνικό ενεργειακό φορέα.
Θα αποκτήσει περίπου 10% των μετοχών της εταιρίας, καταβάλλοντας 150.000.000 ευρώ, συμμετέχοντας έτσι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη θέση του Δημοσίου, το οποίο θα πάρει μόνον όσες μετοχές χρειαστούν, ώστε να μη μειωθεί το ποσοστό του κάτω από 33,4%.
Πριν από λίγα 24ωρα ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, έχοντας «σκουπίσει» μέσω εξαγορών πλειάδα εταιριών (Εθνική Ασφαλιστική, Vivartia, Νοσοκομεία Υγεία, Metropolitan, Μητέρα, Ιασώ General), βρέθηκε πάλι στο προσκήνιο της δημοσιότητας, με αφορμή την είδηση ότι προσέλαβε την κόρη του πρωθυπουργού Σοφία Μητσοτάκη ως επικεφαλής του τμήματος σχέσεων με τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό (investors relation manager).
Η Σοφία Μητσοτάκη αποχώρησε, σύμφωνα με το βιογραφικό της, από την Goldman Sachs τον Ιούνιο του 2021 και πρόσφατα προσλήφθηκε στη CVC Capital Partners.
Η πρόσληψη της Σοφίας Μητσοτάκη γνωστοποιήθηκε από τον σύλλογο υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία», ο οποίος διερωτάται σκωπτικά σε σχετική ανακοίνωσή του «πόσο ηθικά είναι άραγε όλα στον χώρο των business».
Επισημαίνεται ότι το πολυεθνικών συμφερόντων private equity fund είχε ενδιαφερθεί να εξαγοράσει και το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά η οικονομική προσφορά του ήταν πολύ χαμηλότερη της αυστραλιανής Macquarie, στην οποία τελικά περιήλθε το πακέτο μετοχών.
Παραβίαση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού
Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει βρεθεί η εξαγορά της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής της χώρας μας, της Εθνικής Ασφαλιστικής, από το CVC Capital στις 26 Μαρτίου 2021, ύστερα από καταγγελίες περί παραβίασης των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και στην αγορά υγείας. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν υποχρεωμένη να διερευνήσει τις καταγγελίες περί αθέμιτου ανταγωνισμού, για το οποίο έχει ενημερώσει την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να ελέγξει κυρίως το ζήτημα που σχετίζεται με τις συμβάσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής με νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα όπου η CVC είναι μέτοχος, δηλαδή τα Υγεία, Μητέρα, Metropolitan και άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.