Περίπου 1.000.000 είναι πλέον οι κλίνες σε καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ιωάννη Χατζή.
Μιλώντας στο πρώτο περιφερειακό συνέδριο της ΠΟΞ, που πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι, τόνισε ότι τα καταλύματα αυτά λειτουργούν χωρίς στοιχειώδες νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς στοιχειώδεις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, κάτω από τον μανδύα της οικονομίας του διαμοιρασμού εις βάρος των ξενοδοχείων, εις βάρος του κρατικού Προϋπολογισμού και, το σημαντικότερο, εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών που καλούνται να καταβάλουν διπλάσια και τριπλάσια ενοίκια για να βρουν στέγη. «Αναμένουμε το Yπουργείο Τουρισμού να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη λειτουργία της εν λόγω δραστηριότητας» σημείωσε ο κ. Χατζής.
Αναφέρθηκε επίσης στο τέλος ανθεκτικότητας, λέγοντας πως αποβαίνει εις βάρος της προσπάθειας ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης, καθώς είναι ποσοστιαία πολύ μεγαλύτερο στις περιόδους και τις περιφέρειες χαμηλής ζήτησης. «Αγκάθι» για τους επιχειρηματίες του κλάδου αποτελεί και ο ΦΠΑ στη διαμονή, που έχει υπερδιπλασιαστεί εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, η μείωση του οποίου είχε αποτελέσει προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Οπως είπε, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας επιβαρύνει τους πελάτες των ελληνικών ξενοδοχείων με ένα ποσοστό το οποίο είναι υψηλότερο από όλους τους διεθνείς ανταγωνιστές τους.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ χαρακτήρισε επίσης ως ένα από τα βασικότερα εμπόδια στην ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τη διαχρονική απουσία στήριξης των ξενοδοχείων έως τριών αστέρων, που σε αριθμό δυναμικότητας ξεπερνούν τα 200,000 δωμάτια. «Ο ποιοτικός και βιώσιμος τουρισμός προϋποθέτει πως όλα τα καταλύματα έχουν την απαραίτητη χρηματοδοτική στήριξη, ώστε να εκσυγχρονίζουν τις εγκαταστάσεις τους τόσο ενεργειακά όσο και σε επίπεδο υποδομών», προσέθεσε.