Τα «φέσια» μπλοκάρουν τις πωλήσεις ακινήτων στη Θεσσαλονίκη

Αν και υπάρχει ζήτηση, οι ενδιαφερόμενοι σπάνια προχωρούν σε αγορά

Must Read

Τουλάχιστον τα μισά από τα ακίνητα που βγαίνουν, πλέον, στη Θεσσαλονίκη προς πώληση «συνοδεύονται» από διάφορες οφειλές (προς τράπεζες, servicers, ΔΟΥ, Ταμεία), με αποτέλεσμα είτε να καθυστερεί για μήνες η ολοκλήρωση της συναλλαγής είτε να μην πραγματοποιείται ποτέ, με τους ενδιαφερομένους να στρέφονται σε άλλες επιλογές.

«Οσο μειώνονται τα ακίνητα τόσο το πρόβλημα θα διογκώνεται, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνει εντονότερο. Εξαιτίας των οφειλών, κάποιες αγοραπωλησίες σέρνονται για μήνες, μπορεί να φτάσουν και το οκτάμηνο, ενώ κάποιες άλλες δεν ολοκληρώνονται. Οι μεσίτες αναλαμβάνουν ένα ακίνητο και στην πορεία προκύπτουν σειρά προβλημάτων, με συνέπεια να μη γνωρίζουν ποτέ και αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η συναλλαγή» αναφέρει o μεσίτης Κώστας Γεωργάκος, που είναι και πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας. Τα προβλήματα, όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων, είναι εντονότερα αν οι οφειλές προέρχονται από δάνεια, οι οποίες έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες σε servicers, με συνέπεια, σύμφωνα με τους ίδιους, να υπάρχει δυσκολία συνεννόησης.

«Πρόκειται για μάστιγα»

Για «μάστιγα» κάνει λόγο ο Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, που τονίζει ότι «οι οφειλές που μπορεί να συνοδεύουν ένα ακίνητο λειτουργούν αποτρεπτικά για τον ενδιαφερόμενο, καθώς δεν μπορεί να έχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπει στο σπίτι που θα αγοράσει. Αν, μάλιστα, θέλει να κάνει και ανακαίνιση, τότε το τοπίο γίνεται θολό για το πότε θα μπορεί να κάνει χρήση της κατοικίας. Το αποτέλεσμα είναι ο ενδιαφερόμενος, συχνά, να στρέφεται σε άλλο ακίνητο».

Παράλληλα με τις τιμές πώλησης των κατοικιών που συνεχίζουν να επιδίδονται σε συνεχή «σπριντ», το τελευταίο τρίμηνο μία νέα… τάση αρχίζει να προβληματίζει τους εκπροσώπους του real estate της πόλης, καθώς, όπως λένε, αν και υπάρχει ζήτηση, οι ενδιαφερόμενοι περισσότερο κοιτούν, παρά προχωρούν σε αγορά, ακόμη και αν το ακίνητο είναι της αρεσκείας τους και έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσουν.

Σε κατοικίες που το ποσό απόκτησης δύσκολα ξεπερνά τα 150.000 ευρώ εντοπίζεται το όποιο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, που επισημαίνει πως έχει περιοριστεί η ρευστότητα των δυνάμει αγοραστών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This