Το μεγάλο «κανόνι» στην αγορά των λιπασμάτων – «Βόμβα» με ακάλυπτες επιταγές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

Πώς η χρεοκοπία της της New Trade Fertilizers του Τιμ Πουρνάρα απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το επιχειρηματικό οικοσύστημα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας

Must Read

Μπορεί να θυμίζει κακόγουστο ανέκδοτο, πρόκειται όμως για μια οικονομική βόμβα που απειλεί να προκαλέσει ένα ντόμινο χρεοκοπίας στον αγροτικό κόσμο του τόπου. Η στάση πληρωμών της εταιρίας λιπασμάτων New Trade Fertilizers έχει αφήσει εκτεθειμένους δεκάδες πιστωτές με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μία χρεοκοπία που επηρεάζει συθέμελα όλο το επιχειρηματικό οικοσύστημα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Οι πιστωτές, μάλιστα, ήδη έχουν κινηθεί στη Δικαιοσύνη των προσώπων που φέρεται ότι είναι άμεσα σχετιζόμενα με το μεγάλο κανόνι: των μετόχων της ελληνικής εταιρίας (Νew Trade) Τιμ Πουρνάρα και Λάμπρου Ζαχάκου.

Τιμ Πουρνάρας: Ο άρχοντας των ελιγμών

Τίμης Πουρνάρας

Ο Ευθύμιος Πουρνάρας -για τους φίλους του Τιμ ή Τίμης-, όταν έπαιζε χάντμπολ ως μαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών, είχε μια ιδιαίτερη ικανότητα: να ελίσσεται στις φάσεις. Το χάντμπολ παρέμεινε μία από τις αγαπημένες ασχολίες του Τίμη Πουρνάρα. Μόνο που ως γόνος μιας εύπορης επιχειρηματικής οικογένειας, που μεσουράνησε στη βιομηχανική Ελλάδα μέχρι τη χρεοκοπία της το 1983, δεν μπορούσε να αντισταθεί και στο πιο ευγενές άθλημα, το τένις. Στα γήπεδα του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών ο Τίμης ελίσσεται μέχρι σήμερα αριστοτεχνικά.

Την τέχνη των ελιγμών ο Τίμης τη χρησιμοποίησε κατά κόρον και στη δουλειά του. Δεν ασχολήθηκε με την καλτσοβιομηχανία που έκανε γνωστό το επίθετό του και μεγαλούργησε εντός και εκτός Ελλάδος από το 1932 μέχρι το 1983. Τότε που εμφάνισε τα πρώτα σημάδια κρίσης που οδήγησαν στη χρεοκοπία της γνωστής καλτσοβιομηχανίας. Παρότι η οικογένειά του τού παρέδωσε ως κληρονομιά ένα όνομα και μια ιστορική χρεοκοπία, ο Τίμης αποφάσισε να κάνει την εμπειρία του «κεφάλαιο» και ασχολήθηκε με τη ναυτιλία.

Μόνο που πλέον το όνομά του συνδέεται τις τελευταίες εβδομάδες με μια άλλη χρεοκοπία, της εταιρίας του New Trade Fertilizers Ltd, που απειλεί να προκαλέσει ένα ασύλληπτο ντόμινο στον τομέα της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα. Η εταιρία δήλωσε σε πιστωτές της αδυναμία να καλύψει επιταγές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πιστωτές που με τη σειρά τους είναι στο χείλος της χρεοκοπίας από το «κανόνι» της εταιρίας του Πουρνάρα.

Του ανθρώπου που ξεκίνησε αρχικά ως ναυλομεσίτης και στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στον εφοπλισμό. Το 1998 ο Τίμης ίδρυσε την Primal Marine Ltd., εταιρία που χρησιμοποιήθηκε για να εξυπηρετεί τη μεταφορά ξηρών φορτίων και κυρίως λιπασμάτων.

Στη συνέχεια ίδρυσε τη New Trade Ship Management, η οποία έχει την έδρα της στα γραφεία της Primal Marine Ltd. με το ίδιο αντικείμενο. Μέχρι τότε οι δραστηριότητες του κ. Πουρνάρα κινούνταν εντός των ορίων του υγιούς επιχειρείν. Μέχρι που συνεταιρίστηκε με τον Λάμπρο Ζαχάκο.

Λάμπρος Ζαχάκος: Από υπάλληλος, μεγαλοφειλέτης

Ο Λάμπρος Ζαχάκος ξεκίνησε στην αρχή ως ένας απλός υπάλληλος. Ηταν ο άνθρωπος που έφερνε πρώτες ύλες για λογαριασμό ελβετικής εταιρίας, οι οποίες διατίθεντο στην Ελλάδα. Tις μεταφορές είχαν αναλάβει οι εταιρίες του Τ. Πουρνάρα.

Ήταν η περίοδος που η Ελλάδα βρισκόταν στα άδυτα της οικονομικής κρίσης το 2012. Ο Πουρνάρας είχε την ευελιξία, και ο Ζαχάκος την προθυμία.

Όλοι πρόθυμοι να εισαγάγουν νέους όρους στην αγορά, πέρα από τους μέχρι τότε υγιείς επιχειρηματικούς κανόνες. Αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ιδρύσουν τη New Trade Fertilizers Ltd, μια εταιρία εμπορίας λιπασμάτων και πρώτων υλών που τις τελευταίες εβδομάδες προκαλεί τεράστια αναστάτωση στην αγορά με το «κανόνι» που φέρεται ότι έριξε.

Ένα κανόνι που αφήνει εκτεθειμένους όσους κατείχαν επιταγές της με ποσά που ξεπερνούν όπως λένε στην αγορά τα 30.000.000 ευρώ. Η εταιρία που δημιουργεί πρωτόγνωρη κρίση στην ελληνική αγορά έχει έδρα την ίδια διεύθυνση με τη New Trade Ship Management και την Primal Marine Ltd.

Μεγαλομέτοχος με 1.020 μετοχές από τις συνολικά 1.700 είναι ο Τιμ Πουρνάρας και με 340 μετοχές και διαχειριστής ο Λάμπρος Ζαχάκος και ίσο αριθμό μετοχών (340) και ο Δημήτρης Σωτηρίου.

Η ελληνική εταιρία New Trade Fertilizers άφησε εκτεθειμένους με χρέη εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πιστωτές κάνουν λόγο για μια καλοστημένη και μεθοδευμένη εγκληματική πράξη και έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Αναφέρουν ότι οι Τιμ Πουρνάρας και Λάμπρος Ζαχάκος, έχουν διαπράξει σωρεία παραβάσεων, όπως απάτη κατά συρροήν, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και υπεξαίρεση.

Οι εταιρίες που φεσώθηκαν

  • Agrola SA: Στυλιανός Παπαστεργίου
  • Fertikom: Σπαθάρας Ταρσούλης
  • Teofert: Kίμων Θεοφανόπουλος
  • Φυτοθρεπτική: Νίκος Κουτσούγερας
  • BHP Organic Fertilizers: Σταύρος Τσολάκος
  • ΑΦΟΙ Ν. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ ΑΒΕΕ
  • Μποζατζίδης-Μητσιολίδης ΑΕ
  • Λιπάσματα Χαλκιδικής ΑΒΕΕ: Σταύρος Βογιατζής
  • Medilco HELLAS AE
  • Magma-Agro AEBE: Βασίλης Παϊσιος
  • ΖΙΚΟ ΑΕ: Πάνος Κοντός
  • ΓΕΩΛΙΧ / Agriferm: Παντελής Παναγιώτης και Συνεργάτες
  • Αυγερινός Κωνσταντίνος
  • AFCO: Χρήστος Σπανός

Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Το αλλαξανε το αρθρο τα φυντανια της πληρωμενης δημοσιογραφιας…..
    Πανε τα μουσουλμανικα λιπασματα., παει και η συνομωσια ξενης εταιρειας και η κωμικη εμπλοκη των ιδιοκτητων της, παει και ιστορια με την ομορφη ξανθια.
    Τωρα φταιει ο Πουρναρας που εχει προσωπικες εγγυησεις να τρεχουν στις τραπεζες και εμπλεξε σε αυτη την ιστορια για να κερδισει χανοντας την περιουσια του. Ολη η αγορα ξερει οτι ο Ζαχακος εξαπατησε (με την βοηθεια αλλων του χωρου) τους παντες για ιδιον οφελος αλλα καποιοι εκδοτες φαινεται οτι εξυπηρετουν, με το αζημιωτο βεβαια, συμφεροντα τριτων του χωρου που προσπαθουν να εμπλεξουν αθωους μπας και τους ψυρισουν με τα ψεματα.

  2. Ψεύτικο άρθρο, αρθρογράφος φάντασμα, προφανης πληρωμένη ανάρτηση πιστωτών.

    Τόσο ανακριβες που ο αρθρογράφος το άφησε ανυπόγραφο και ισχυρίζεται ψευδως ότι είναι αναδημοσίευση από άρθρο της εφημερίδας “Δημοκρατία”.

    Η εφημερίδα “Δημοκρατία” δεν έχει αναρτήσει ποτέ αυτό το άρθρο.

    Πραγματικα Αισχος.

  3. Απόδειξη των ψευδών της ομάδας ¨κάλτσα” και της απόλυτης ταύτισης Ελβετών και Ελλήνων είναι ο τρόπος που δούλευαν. Οι άνθρωποι του Πύργου (όχι της Ηλείας) έπαιρναν απλή προμήθεια από τους Ελβετούς και όχι κέρδος αγοραπωλησίας εμπορεύματος. ΕΝΑ μαγαζί ήταν.
    Αλήθεια, ο Μέγας Παίκτης των Λιπασμάτων τι θα κάνει τώρα; Οι άνθρωποι του Πύργου ήσαν οι βασικοί του προμηθευτές και τα …ελληνικά λιπάσματα ήσαν σε μεγάλο βαθμό και αυτά “μουσουλμανικά” αρθρογράφε. Εκτός αν αλλάξει ο Μανωλιός …για μιά ακόμη φορά από το 2009 που κορυφώθηκαν οι ακατανόητες αποφάσεις διαφόρων κυβερνήσεων που κατέστρεψαν την Ελληνική Βιομηχανία Λιπασμάτων, στο σύνολό της.

  4. Αστεία η προσπάθεια των υπευθύνων να τα ρίξουν όλα στον Ζαχάκο. ΟΛΟΙ στην αγορά ξέρουν ότι ο Ζαχάκος ήταν πιόνι, πλασιέ όπως σωστά λέει το άρθρο.
    Η υπόθεση έχει άσχημο και πολύ μέλλον, εταιρείες κλείνουν ήδη ή αλλάζουν χέρια και η Δικαιοσύνη θα πρέπει να φροντίσει να μην φορτωθούν οι Τράπεζες, δηλαδή εν τέλει όλοι εμείς, τις μαγκιές των αποτυχημένων “επιχειρηματιών”. Ένας λόγος παραπάνω που παριστάνουν τους “ήδη εξαιρετικά εύπορους”. Αν είναι “ήδη εξαιρετικά εύποροι” ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ τις υποχρεώσεις της εταιρείας. Αλλιώς θα είναι “εξαιρετικά εύποροι” εις βάρος των πιστωτών τους.

  5. Όλα είναι ανακρίβειες και πληρωμένο άρθρο πιστωτών που αντί να βάλουν κατά Ζαχάκου, καθότι διαχειριστής της εταιρείας, που είναι ο ενορχήστρωτής όλης αυτής της κατάστασης μαζί με διάφορους του χώρου, που ανταλλάζαν παρέα επιταγές ευκολίας, προσπαθούν να εμπλέξουν τον Πουρνάρα χωρίς να εχει καμία σχέση που είναι απλα και αυτος εξαπατημένος έτερος.

    Κωμικοτραγικό μέσω του άρθρου να προσπαθείτε η σπίλωση μιας ελβετικής εταιρείας με 30 χρονια αρίστης διαδρομής στον παγκόσμιο χώρο με ιδιοκτήτες ήδη εξαιρετικά εύπορους ταχα μου ψάχνοντας να κάνουν απατη στην ελληνική αγορά.

    Γελάει ο κόσμος, τραγική δημοσιογραφία.

  6. Θεος o αρθρογραφος!!!!

    Αυτο με τα “μουσουλμανικα λιπασματα” ειναι κορυφαιο.
    Τα λιπασματα ειναι πολυγαμα, προσευχονται 5 φορες τη μερα, και νηστευουν το ραμαζανι.

    κλαιω με το επιπεδο γραφης!

      • Άσχετος στον χώρο της δημοσιογραφίας;
        Καθόλου άσχετος.
        Την διδάσκω 35 χρόνια.

        Για αυτό και κρίνω το επίπεδο γραφής του “δημοσιογράφου”.
        Δεν έχει ιδέα από γραφή.
        Είναι πολωμένο, προκατειλημμένο και με άκυρες λέξεις όπως το “μουσουλμανικό λίπασμα”.
        Τέτοια άρθρα -στον νοήμονα αναγνώστη- προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσπαθεί.
        Δεν κρίνω την εταιρία, ή τι έκανε. Κρίνω τον συγγραφέα ως δημοσιογράφο.

        Στο χώρο των λιπασμάτων, ναι είμαι άσχετος.
        Δεν ξέρω τη διαφορά μεταξύ μουσουλμανικών, χριστιανικών, βουδιστικων και ζωροαστρικων λιπασμάτων.
        Θέλετε να μου εξηγήσετε τι είναι το μουσουλμανικό λίπασμα και πως συγκρίνεται με το βουδιστικό;

  7. Το άρθρο είναι φυτευτο, πληρωμένο και γεμάτο ανακρίβειες.

    Για παράδειγμα ο κος Πουρνάρας ουδεμία σχέση έχει ούτε με την οικογένεια, ουτε την καλτσοβιομηχανια Πουρνάρα.

    Η δημοσιογραφία έπιασε πάτο.

    • Φυτευτο από ποιους? Μπορείς να γίνεις λίγο πιο σαφείς. Εδώ χάνουμε τις δουλειές μας και τις ζωές μας.

      • Μαλλον φυτευτό ειναι το άρθρο δεν εχει ακουστει πουθενά τιποτα και ξαφνικα τσουπ πετάγονται τα μουσουλμανικά λιπάσματα. Καποιος μίλησε. Αν ειναι αλήθεια θα φανει σε λιγες μερες. Παντως κάποιος ρουφιανεψε.

        • Πως δεν έχει ακουστεί? Όχι μόνο έχει ακουστεί το νιώθουμε στο πετσί μας. Ρώτησε με να σου πω πως ζω τις τελευταίες 20 ημέρες. Ρώτησέ με να σου πω τι Πάσχα έκανα.

      • Δεν γνωρίζω ποιος το φυτεψε.
        Εσεις ίσως με τον τρόπο που το στηριζετε;

        Πραγματικά λυπάμαι για το δράμα σας, και το Πάσχα που περάσατε, και ελπίζω να λυθεί το θέμα σας.

        Αλλά σας παρακαλώ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ να εμπλέκεται και να θιγετε την οικογένεια μου.

        ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχει ο Κος Πουρνάρας με την οικογένεια Πουρνάρα της καλτσοβιομηχανιας.

        Είναι απλή συνωνυμία.
        Καταλάβατε;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This