«Φρένο» στους περιορισμούς, που προσπάθησε να επιβάλει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας στα ενοικιαζόμενα επιβατικά Ι.Χ. στα νησιά, και μάλιστα στην αρχή της τουριστικής περιόδου, έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (ΣτΕ 656/2024 Δ΄ Τμ. 7μ.) έκρινε μη νόμιμη τη ρύθμιση που προσπάθησε να επιβάλει το υπουργείο σχετικά με τις συμβάσεις ολικής εκμίσθωσης ΕΙΧ αυτοκινήτων με οδηγό, οι οποίες συνάπτονται για την εξυπηρέτηση μεταφορικών αναγκών στα νησιά της χώρας, πλην Κρήτης και Εύβοιας, την περίοδο από την 1η Απριλίου έως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, θα έπρεπε να αναρτώνται τα στοιχεία της σύμβασης ολικής εκμίσθωσης του Ι.Χ. στο Ψηφιακό Μητρώο του άρ. 20 ν. 4530/2018 τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την έναρξή της, προκειμένου «να διασφαλιστεί επαρκώς η διάκριση των δραστηριοτήτων της ολικής εκμίσθωσης ΕΙΧ αυτοκινήτων με οδηγό, από την εκτέλεση μεταφορικού έργου από τα ΕΔΧ αυτοκίνητα». Στο σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το θεσπιζόμενο για την προκράτηση χρονικό διάστημα πρέπει να είναι εύλογο, να τελεί δε σε αντιστοιχία τόσο προς τον επιδιωκόμενο σκοπό όσο και προς τις συνθήκες μεταφοράς επιβατών από τα ΕΙΧ αυτοκίνητα στα νησιά κατά την τουριστική περίοδο».
Το ΣτΕ χαρακτηρίζει το μέτρο του υπουργείου «δυσανάλογο περιορισμό στην άσκηση της οικείας οικονομικής δραστηριότητας, κατά παράβαση των άρθρων 5 παρ. 1 και 25 παρ. 1 του Συντάγματος».
Επιπλέον, επισημαίνει ότι με δεδομένες την «έλλειψη μέσων μαζικής μεταφοράς και τις αυξημένες μεταφορικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση των τουριστών, δεν τεκμηριώνεται επαρκώς ότι η θέσπιση του ανωτέρω χρόνου προκράτησης ανταποκρίνεται στις προαναφερθείσες συνθήκες εκτέλεσης του μεταφορικού έργου στα νησιά κατά την επίμαχη περίοδο». Και καταλήγει: «Συνεπώς, εφόσον δεν προκύπτει ότι με την προσβαλλόμενη απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών υπηρετείται κατά τρόπο αναλογικό ο επιδιωκόμενος σκοπός, η ρύθμιση αυτή δεν έχει τεθεί νομίμως».