ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την ακρίβεια: Καρτέλ στις τιμές καταγγέλλουν 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το 83,8% των ΜμΕ θεωρεί ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης δεν έχουν συμβάλει καθόλου

Must Read

Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η Ετήσια Έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το 2023. Το 87,3% των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) θεωρεί πως ολιγοπώλια ελέγχουν μεγάλο μέρος της αγοράς και διαμορφώνουν τις τιμές και την ακρίβεια.

Επιπλέον, εννέα στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι πεπεισμένες ότι υπάρχουν καρτέλ και διαμορφώνουν την λιανική αγορά.

Το 83,8% των ΜμΕ θεωρεί ότι οι εφαρμοζόμενες μέχρι σήμερα πολιτικές της ΝΔ δεν έχουν συμβάλει καθόλου στην προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού και την αποφυγή αθέμιτων ολιγοπωλιακών πρακτικών.

Όπως προκύπτει από την εξέταση του μεριδίου των 5 μεγάλων επιχειρήσεων κάθε κλάδου στο σύνολο, στην ελληνική οικονομία επικρατεί ένας βαθύτατος διχασμός. Στους κλάδους της μεγάλης βιομηχανίας δεσπόζουν μονοπώλια ή μονοπωλιακές τάσεις ενώ στους κλάδους που κυριαρχούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κυριαρχούν συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού.

Η δεινή εικόνα που εμφανίζει ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα αποτυπώνεται και στα ευρήματα από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη το 2022 με θέμα «Οι αντιλήψεις των πολιτών για την πολιτική ανταγωνισμού».

Στο ερώτημα «πόσο σημαντικές πιστεύετε ότι είναι οι παρακάτω βελτιώσεις στον ανταγωνισμό», η απάντηση που συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις ήταν «να καταπολεμηθούν τα καρτέλ».

Το 76% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μέτρο πολύ σημαντικό και το 17% αρκετά σημαντικό. Αθροιστικά, το 93% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκρίνει την καταπολέμηση των καρτέλ. Ακολουθεί η «αποτροπή κατάχρησης της δύναμης που κατέχουν στην αγορά οι παράγοντες σε διάφορους τομείς της αγοράς».

Όσον αφορά στο κόστος λειτουργίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με βάση την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, αυτό έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 35% το διάστημα 2021-2023.

Σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργώντας πιεστικό περιβάλλον αύξησης τιμών στις υπηρεσίες και τα αγαθά που εμπορεύονται.

Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. Συγκεκριμένα, το 25,5% των πολύ μικρών επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και ότι έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα ενώ το 25,1% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δηλώνει ότι διαθέτει ρευστότητα μόλις για ένα μήνα.

Δείτε την έκθεση

imegsevee_2023

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This