Θεσσαλονίκη: Τρέχουν οι διαδικασίες για τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων

Ο ΦοΔΣΑ αναλαμβάνει τις διαδικασίες συμβασιοποίησης

Must Read

Στην τελική ευθεία για την κατασκευή των δύο Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στην Θεσσαλονίκης μπήκαν οι διαδικασίες, μετά και την κατάθεση προσφοράς για την Μονάδα που θα κατασκευαστεί στον δυτικό τομέα, στην περιοχή της Μαυροράχης. Η δεύτερη ΜΕΑ, του ανατολικού τομέα, θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου, στον δήμο Θέρμης.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, μέσω του makthes «πρόκειται για δύο πολύ σημαντικά έργα τα οποία θα παίξουν καταλυτικό ρόλο όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς θα μειώσουν σημαντικά τα υπολείμματα τα οποία καταλήγουν στους ΧΥΤΑ».

Πλέον, ο ΦοΔΣΑ αναλαμβάνει να τρέξει τις διαδικασίες συμβασιοποίησης των δύο έργων προκειμένου να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η κατασκευή τους. «Εμείς θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συμπτύξουμε τους χρόνους που απαιτούνται. Πρόκειται για δύο διαφορετικά έργα, τα οποία θα κατασκευαστούν μάλιστα με διαφορετικό τρόπο. Η ΜΕΑ δυτικού τομέα θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, ενώ αυτή του Αγίου Αντωνίου θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο», σημειώνει ο κ. Γεράνης. Προσθέτει πως «οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν και στη μία περίπτωση και στην άλλη είναι αρκετές, φιλοδοξούμε να τις έχουμε ολοκληρώσει το αργότερο ως το πρώτο τρίμηνο του 2025 ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια η κατασκευή των δύο Μονάδων».

Την περασμένη Δευτέρα η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για τη ΜΕΑ δυτικού τομέα, έργο προϋπολογισμού περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ήταν η μοναδική που υποβλήθηκε παρότι κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον άλλα τέσσερα σχήματα (ΑΒΑΞ-Θαλής-MORE), Metlen – Μεσόγειος, IΝΤΡΑΚΑΤ, ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις).

Όπως εξηγεί ο κ. Γερνάνης την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά, την τεχνική και την οικονομική προσφορά που έχει καταθέσει η κοινοπραξία προκειμένου να γίνει η αξιολόγηση. Στη συνέχεια, και εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα θα γίνει η ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου (Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης – ΙΦΣ) ο οποίος θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας. Το τρίτο βήμα είναι η αποστολή του σχεδίου σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση καθώς και η έκδοση απόφασης για τη διάθεση μέσω ΕΣΠΑ, ποσού 60 εκατ. ευρώ για το έργο.

Αφού ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες θα υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσει η κατασκευή του. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του κ. Γεράνη, η έναρξη των εργασιών θα γίνει προς το τέλος της άνοιξης του 2025. Το έργο θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο.

Η ΜΕΑ δυτικού τομέα θα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα, δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων κοντά στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Θα εξυπηρετεί εννέα δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.

Η ΜΕΑ ανατολικού τομέα η οποία πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου της δημοτικής ενότητας Βασιλικών του δήμου Θέρμης έχει προσωρινό ανάδοχο, ήδη από τον περασμένο Μάιο. Για το έργο του οποίου ο προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και του ΦΠΑ ανέρχεται σε περίπου 242 εκατ. ευρώ, είχαν κατατεθεί δύο προσφορές.

Προσωρινός ανάδοχος ανακηρύχθηκε η σύμπραξη εταιριών ΤΕΡΝΑ – ΗΛΙΟΧΩΡΑ, η οποία προσέφερε μέσο ποσοστό έκπτωσης 3,63% για το πρώτο σκέλος του έργου που αφορά στη μελέτη – κατασκευή του και ποσοστό έκπτωσης 10,62% για το δεύτερο σκέλος που αφορά στη λειτουργία του. Αυτό της έδωσε συνολική βαθμολογία 47.9106.

Η δεύτερη προσφορά κατατέθηκε από την κοινοπραξία Ηλέκτωρ (όμιλος Ελλάκτωρ) της οποίας η προσφορά προέβλεπε ποσοστό έκπτωσης 0,30% και για τα δύο σκέλη του έργου που της έδωσε συνολική βαθμολογία 46.25. Κατόπιν αυτών η Εκτελεστική Επιτροπή του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας έκανε δεκτή την προσφορά των εταιριών ΤΕΡΝΑ – ΗΛΙΟΧΩΡΑ που ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ μέσα στον Σεπτέμβριο πρόκειται να σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο το σχέδιο σύμβασης ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υπογραφεί η οριστική σύμβαση με τον ανάδοχο. Και αυτό το έργο, σύμφωνα με τον κ. Γεράνη, θα ξεκινήσει κάποια στιγμή την άνοιξη του 2025. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των δύο ΜΕΑ είναι τα δύο χρόνια.

Η ΜΕΑ Αγίου Αντωνίου η οποία θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο θα επεξεργάζεται 150.200 tn/a, εκ των οποίων 128.200 tn/a σύμμεικτων αποβλήτων και 22.000 tn/a προδιαλεγμένων αποβλήτων. Η μονάδα θα εξυπηρετεί τους δήμους, Θέρμης, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, το 40% του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και τους δήμους της Π.Ε. Χαλκιδικής και ειδικότερα τους δήμους Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Πολυγύρου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This