ΕΣΠΑ: Νέο πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Θα αντλήσει κονδύλια ύψους 30.000.000 ευρώ και θα ενισχύσει επενδυτικά σχέδια από 25.000 έως και 130.000 ευρώ

Must Read

Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης αντοπλη μέσω του ΕΣΠΑ βρίσκεται στα σκαριά.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Αφορά την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυναμικότητας 20-50 απασχολουμένων για την ανάπτυξη και την εφαρμογή σχεδίων προσαρμογής τους σε απαιτήσεις σύγχρονης οργανωτικής λειτουργίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων του προσωπικού τους, με έμφαση σε θέματα επιλογών «πράσινης» διαχείρισης, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση, το πρόγραμμα θα αντλήσει από το ΕΣΠΑ κονδύλια ύψους 30.000.000 ευρώ και θα καλύπτει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους από 25.000 έως και 130.000 ευρώ και απευθύνεται σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, πλην του πρωτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το έτος 2023 είχαν τουλάχιστον 20 Eτήσιες Mονάδες Eργασίας (ΕΜΕ) απασχόλησης (οι ΕΜΜΕ αντικατοπτρίζουν τον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται σε μια επιχείρηση).

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά, χωρίς την προσκόμιση φυσικού φακέλου δικαιολογητικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ). Με την αίτηση χρηματοδότησης θα επιλέγονται (από λίστα προεπιλογής) τα αναγκαία στοιχεία, όπως οι ενέργειες που θα περιλαμβάνει το σχέδιο, οι θεματικές περιοχές κατάρτισης, το πλήθος των συμμετεχόντων ανά ενέργεια, η μέση διάρκεια κατάρτισης και το πλήθος των πιστοποιητικών. Η μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί για την αξιολόγηση της δράσης είναι η άμεση αξιολόγηση. Η προθεσμία και ο τρόπος υποβολής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων και οι λοιποί όροι υλοποίησης θα περιγραφούν στην Αναλυτική Πρόσκληση της δράσης.

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων είναι:

1. Να πραγματοποιήσουν το επιχειρηματικό σχέδιο αποκλειστικά σε μία Κατηγορία Περιφέρειας,

2. να έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης,

3. να μη δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ μεγαλύτερων εσόδων) σε έναν μη επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης,

4. να έχουν τουλάχιστον 20 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) εξαρτημένης εργασίας το έτος 2023. Τούτο θα επιβεβαιώνεται βάσει των δηλωθέντων στοιχείων που τηρούνται για την επιχείρηση αυτή στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ,

5. να λειτουργούν νόμιμα,

6. να λειτουργούν αποκλειστικά ως επιχειρήσεις εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα και

7. να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Καν. ΕΕ 2023/2831 (De Minimis) στον οποίο στηρίζεται η δράση.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επιχειρηματικού σχεδίου δεν δύναται να υπερβαίνει τον υψηλότερο κύκλο εργασιών που επιτεύχθηκε σε μία από τις τρεις τελευταίες (ή λιγότερες, εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) διαχειριστικές περιόδους που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, με ανώτατο όριο το ποσό των 130.000 ευρώ. Ως επιλέξιμες δαπάνες ορίζονται οι εξής:

1. Λήψη υπηρεσιών συμβούλου (διάγνωση αναγκών, συμβουλευτικές υπηρεσίες),

2. δαπάνες επιμόρφωσης για ανάπτυξη «soft» δεξιοτήτων των εργαζομένων,

3. δαπάνες κατάρτισης (με απλοποιημένο κόστος – εφαρμογή μοναδιαίου κόστους καν. Ε.Ε.),

4. δαπάνες πιστοποίησης μαθησιακών αποτελεσμάτων (αναγνωρισμένα πιστοποιητικά) και

5. μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων (1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας – ΕΜΕ).

Σημειώνεται ότι το κόστος διαχείρισης των επιχειρηματικών σχεδίων δεν αποζημιώνεται στο πλαίσιο της δράσης.

Στα σκαριά δράσεις για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και υδρονομίας

Παράλληλα, ετοιμάζονται προγράμματα του ΕΣΠΑ για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και έργων υδρονομίας. Το πρώτο αφορά τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, όπως καταγράφονται από Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Ανατολικής και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας περιοχών από καταστροφές πλημμυρών. Η δράση θα περιλάβει ένα εύρος πράξεων για την αποφυγή των κινδύνων από πλημμύρες (έργα διαχείρισης ομβρίων, χωματουργικές εργασίες κ.λπ.) σε συμφωνία με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει στις 2 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου 2025. Με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ, το πρόγραμμα απευθύνεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε δήμους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σε Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) με αρμοδιότητα στην εν λόγω περιφέρεια και σε τοπικούς ή και περιφερειακούς φορείς και υπηρεσίες με αρμοδιότητα πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Προτεραιότητα αποδίδεται στις περιοχές της Εύβοιας που επλήγησαν από πυρκαγιές και περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Ανατολικής Στερεάς.

Το έτερο πρόγραμμα δίνει τα δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν έργα Ορεινής Υδρονομίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα οποία κρίνεται αναγκαίο να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των μέτρων «Εφαρμογή δασοτεχνικού συστήματος ορεινών υδρονομικών έργων» καθώς και «Αξιολόγηση και συντήρηση υφιστάμενων ορεινών υδρονομικών έργων». Τα συγκεκριμένα έργα ορίζονται στην 1η αναθεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, που βρίσκεται σε διαβούλευση και πρόκειται άμεσα να εγκριθεί, λαμβάνοντας υπόψη την ένταση και τις συνέπειες των θεομηνιών «Daniel» και «Elias».

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις σε ορεινές λεκάνες στις οποίες κρίνεται απαραίτητο, όπως π.χ. σε ορεινές λεκάνες απορροής που επηρεάζουν μεγάλες πόλεις (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Βόλος) και παράκτιες τουριστικές περιοχές, σε ορεινές λεκάνες ποταμών και σε ρέματα, σε ορεινές λεκάνες 1ης ή 2ης τάξης.

Με προϋπολογισμό 90.000.000 ευρώ, η δράση του ΕΣΠΑ απευθύνεται σε Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες χωρικής αρμοδιότητας Θεσσαλίας της Γενικής Γραμματείας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Πέρα από αυτά, ετοιμάζεται ένα… μικρό «Ερευνώ – Καινοτομώ» αποκλειστικά για νεοφυείς επιχειρήσεις και ειδικά για όσες δεν κατάφεραν να μπουν στο τρέχον πρόγραμμα λόγω ειδικών όρων. Το φθινόπωρο αναμένεται επίσης η προδημοσίευση του προγράμματος για υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν εντονότερο εξαγωγικό προσανατολισμό, με πόρους από αδιάθετα κονδύλια άλλων δράσεων. Τέλος, ετοιμάζονται το Ταμείο Πατεντών για τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και η στήριξη Δομών Μεταφοράς Τεχνολογίας 2021-2027 για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των ικανοτήτων της έρευνας και της καινοτομίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. ..
    Θα αντλήσει κονδύλια ύψους 30.000.000 ευρώ και θα ενισχύσει επενδυτικά σχέδια από 25.000 έως και 130.000 ευρώ..

    ..
    Και θα τους φορολογήσει και θα συνεχίζει να τους φορολογεί με 70%!..

    ~~~~~~~

    ..ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΟΙ ΓΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This