Οι Έλληνες ξενοδόχοι «κηρύσσουν πόλεμο» στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων!

«Παίρνουμε την πρωτοβουλία, για να καταδείξουμε την αναγκαιότητα μιας δίκαιης ρύθμισης...» τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ

Must Read

Με αφορμή τη μείωση της διαθεσιμότητας ακινήτων με συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους στέγασης, στα οποία έχει οδηγήσει η επέλαση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (και) στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες ξενοδόχοι αποφάσισαν να αναλάβουν δράση, στρεφόμενοι κατά της Airbnb και των αντίστοιχων εταιριών που έχουν κάνει τη ζωή δύσκολη σε όλους όσοι αναζητούν μόνιμη στέγη και όχι μόνο σε αυτούς.

Ως εκ τούτου, οι ξενοδόχοι ζητούν από τους πολίτες να τούς στηρίξουν στο εγχείρημά τους και πιο συγκεκριμένα στην πρωτοβουλία με τον τίτλο «Μιλάμε για τη Ζωή μας», η οποία θα διαρκέσει από σήμερα και για δυο μήνες, περιλαμβάνοντας μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης, καμπάνιες στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και θεσμικές συναντήσεις με φορείς και διαμορφωτές πολιτικής, με βασικό στόχο την ανάδειξη των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που συνεπάγεται -αναπόφευκτα- η ανεξέλεγκτη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Βασικό χαρακτηριστικό της πρωτοβουλίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) είναι το ότι οι ίδιοι οι πολίτες παίρνουν το λόγο, προκειμένου να περιγράψουν τα προσωπικά βιώματά τους, τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους από την ανεξέλεγκτη επέκταση του φαινομένου. Ο τίτλος της πρωτοβουλίας «Μιλάμε για τη Ζωή μας» έχει διαμορφωθεί ανάλογα και χρησιμοποιείται ως hashtag #Milame_gia_ti_zoi_ mas, συνοδεύοντας κάθε αναφορά στο περιεχόμενο και τις δράσεις της.

Επίσης, δημιουργήθηκε και η ιστοσελίδα milamegiatizoimas.gr, η οποία θα λειτουργεί ως διαδικτυακός κόμβος πληροφόρησης για όλες τις δράσεις της πρωτοβουλίας. Κεντρικό μήνυμα που αναδεικνύεται μέσα από όλες αυτές τις δράσεις και τα εργαλεία της πρωτοβουλίας, είναι πως η δίκαιη ρύθμιση του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, έγινε παρουσίαση επικαιροποιημένης μελέτης της Grant Thornton για τις βασικές τάσεις, και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία αποτελεί και το εναρκτήριο λάκτισμα της πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη:

  • Οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό ~18% κατά την περίοδο 2019 – 2023.
  • Μέσα στην πενταετία (2019-2023) οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 100%, όταν οι κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων κινήθηκαν ανοδικά μόλις κατά 3,5%.
  • Η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι από 200% έως 900% υψηλότερη σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.
  • Μείωση διαθεσιμότητας ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης και εκτοπισμός μακροχρόνιων ενοικιαστών. Το περιορισμένο απόθεμα ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης συνεπάγεται την αύξηση του κόστους στέγασης.
  • Πρόκληση προβλημάτων θορύβου και ασφάλειας. Υπέρχρηση και επιβάρυνση τοπικών υποδομών. Διατάραξη της αίσθησης της κοινότητας, μετασχηματισμός γειτονιών.
  • Η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεπάγεται μεγαλύτερο παραγόμενο όγκο απορριμμάτων ανά επισκέπτη (+20%) σε σύγκριση με μακροχρόνιους ενοικιαστές.
  • 40% χαμηλότερη αξιοποίηση λύσεων ανακύκλωσης στη βραχυχρόνια μίσθωση σε σχέση με ξενοδοχειακά καταλύματα.
  • Η πλειοψηφία κατοικιών της χώρας (66,8%) είναι ακίνητα παλαιού τύπου και μειωμένηςενεργειακής απόδοσης. Αντίθετα, το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας αποτελείται κατά >70% από ακίνητα υψηλής ενεργειακής κλάσης.

«Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα οφείλει να εργάζεται για ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στην κοινωνία που δραστηριοποιείται. Αυτό ο ξενοδοχειακός κλάδος το έχει αποδείξει με πράξεις και διαχρονική προσφορά. Γι’ αυτό και όταν η συζήτηση περί “υπερτουρισμού” έτσι όπως γίνεται σήμερα μπορεί να καταλήξει στον αντιτουρισμό, είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή θέση τους. Παίρνουμε την πρωτοβουλία “ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ”, δίνοντας φωνή στους ίδιους τους πολίτες, όχι για να βάλουμε απέναντι τη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά για να καταδείξουμε την αναγκαιότητα μιας δίκαιης ρύθμισης, προκειμένου ο τουρισμός να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του, στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή συνέντευξή τύπου ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός.

*φωτό αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. ότι ενδιαφέρονται οι ξενοδόχοι για την κοινωνική συνοχή και για τον καϋμένο τον λαό και όχι για την τσέπη τους και μόνο. Με τις τιμές των ξενοδοχείων τους στα ύψη είναι αυτοί οι ίδιοι εκείνοι που χτυπούν την κοινωνία όταν δεν επιτρέπουν σε αυτήν να κάνει διακοπές με συμφέρουσες τιμές. Οι πλατφόρμες τύπου airbnb που πλέον λειτουργούν σε όλες τις χώρες έδωσαν την ευκαιρία και στον φτωχό λαό να κάνει διακοπές με την οικογένειά του και χάρισαν δημόσια έσοδα στο κράτος. Επίσης έδωσαν ανάσα στις επιχειρήσεις εστίασης και τα σούπερ μάρκετς ενώ τα ξενοδοχεία με τα περιβόητα βραχιολάκια παρείχαν δική τους εστίαση εμποδίζοντας τις μικρές ανάλογες επιχειρήσεις να ζήσουν. Το συμπέρασμα είναι ότι οι ξενοδόχοι τα θέλουν όλα δικά τους και αδιαφορούν για την κοινωνία προσπαθώντας να εμποδίσουν τους νέους να αποκτήσουν με κόπο ένα μικρό, έστω και σκληρά φορολογούμενο εισόδημα, μια και οι μεγάλης ηλικίας δεν ασχολούνται με τις πλατφόρμες. Άρα τα κροκοδείλια δάκρυά τους δεν πείθουν πλέον την κοινωνία.

  2. Η βαρυά βιομηχανία του ελληνικού κατσαπλιαδισμού/πρακτικά συμβουλίου προ(κ)τωκόλλου 1224/2: Η βαρυά βιομηχανία του ελληνικού κατσαπλιαδισμού/πρακτικά συμβουλίου προ(κ)τωκόλλου 1224/2:

    Αλμπάνηδες,αγύρτες,κακοδιαχειριστές των επιχειρήσεών τους και μαλακισμένα νεόπλουτα λιγούρια,ικανοποιούν το κάθε αίτημα της κάθε παρανοικής κυβέρνησης με στόχο μόνο την αισχροκέρδεια και τις δημόσιες σχέσεις τους με τους κρατικούς φορείς.
    ..
    ..Από κοντά κι ο μικρός ιδιοκτήτης κάποιων δωματίων λιγούρης μικρομεσαίος αχαίρευτος στο κυβερνητικό δόγμα:

    ..
    Αρπάχτε τους όσα μπορείτε,όπως μπορείτε,και γράψτε τους στα …pos σας..
    Η κυβέρνηση είναι εδώ για να σας στηρίζει.
    ..

  3. ΟΛΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ είναι επίσημοι κλέφτες του εισοδήματος των κοινων. ανθρώπων, πανάκριβοι και απαράδεκτοι και στις τιμές και στην εξυπηρέτηση. Δεν μπορείς με τέτοιες τις τιμές που τις αυξάνουν κάθε χρονιά, μα κάθε χρονιά κυριολεκτικά, να ταξιδέψεις πουθενά πια. Ούτε μέσα στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό. Ειδικά για την Ελλάδα αυτοί οι κλέφτες ξενοδόχοι, έχουν τις ίδιες τιμές με τα ξενοδοχεία του εξωτερικού (ίσως και ακριβότερα!!) με τέτοιους βουλγαρομισθούς πείνας και τις πάμφτωχες συντάξεις που υπάρχουν εδώ μέσα στην Νέα Ψωροκώσταινα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τάτση Μήτση Κώτση τα έχουν κάνει μαζί του. Ποιός νοιάζεται για το καϋμένο πόπολο? Κανείς!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This