Με βάση τα νεότερα επίσημα στοιχεία. Στα φυσικά καταστήματα επιστρέφουν για τις αγορές τους οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις e-shop, ενδυμάτων και υποδημάτων να βαίνουν συνεχώς μειούμενες. Εξέλιξη που δείχνει ότι η «ισορροπία μετά την πανδημία της covid-19 έχει αποκατασταθεί». Αυτό σημειώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ), επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη αγορά κατατάσσεται στο νούμερο 3 παγκοσμίως, μετά τις Κίνα και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε ο ΣΕΠΕΕ, η αγορά ενδυμάτων και υποδημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, ανήλθε το 2023 σε 57,92 δισ. λίρες (67,54 δισ. ευρώ), εκ των οποίων οι 29,4 δισ. λίρες αντιστοιχούσαν σε αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, λιγότερες κατά 3,5 δισ. λίρες έναντι του 2021, οπότε και είχαν ανέλθει σε 32,9 δισ. λίρες. Τα ενδύματα αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών ετήσιων δαπανών και ανήλθαν πέρυσι σε 21,7 δισ. λίρες, μειωμένες έναντι του 2021, οπότε και διαμορφώθηκαν σε 23,9 δισ. λίρες.
Σχετικά με τις διαδικτυακές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ΣΕΠΕΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι παρατηρείται αυξανόμενη χρήση του κινητού τηλεφώνου για την πραγματοποίηση αγορών. «Οι αγορές των καταναλωτών επηρεάζονται από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, και ιδιαίτερα από το Facebook, με τη χρήση του TikTok να παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Μια άλλη τάση που παρουσιάζει ανοδική πορεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων. Με το 41% των καταναλωτών να δηλώνει ότι πέρυσι προχώρησε στην αγορά μεταχειρισμένων ρούχων. Από τις συνολικές ηλεκτρονικές πωλήσεις ενδυμάτων που έγιναν πέρυσι και ανήλθαν σε 21,7 δισ. λίρες, ποσό ύψους 11 δισ. λιρών αντιστοιχούσε σε γυναικεία ενδύματα και 6,4 δισ. λίρες σε ανδρικά.
Οι πωλήσεις γυναικείων ενδυμάτων παρουσίασαν πέρσι πτώση κατά 9%, έναντι του 2022, υποχωρώντας σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ κατά ένα δισ. λίρες. Αντίστοιχα, μείωση εμφάνισαν και οι δαπάνες που έγιναν πέρυσι για την αγορά ανδρικών ενδυμάτων, οι οποίες σύμφωνα με τον σύνδεσμο μειώθηκαν κατά 1,2%. Πτωτικά κινήθηκαν το 2023 και οι πωλήσεις παιδικών ρούχων, υποχωρώντας σε ποσοστό 1,3% και διαμορφώθηκαν σε 2,85 δισ. λίρες, από 2,88 δισ. λίρες το 2022.