Ξεκίνησε η γεώτρηση στο τεμάχιο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία της EXXONMOBIL και της QATAR ENERGY, όπως ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Χ ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Όπως σημειώνει ο κ. Χριστοδουλίδης, «η Κύπρος φιλοδοξεί να γίνει η εναλλακτική πηγή παροχής φυσικού αερίου για τις ανάγκες της ΕΕ».
Η Navtex που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ισχύ μέχρι τον Ιούνιο. Θα ακολουθήσουν διάφορες μελέτες και μετρήσεις ώστε να γίνουν τα επόμενα βήματα, τα οποία εξαρτώνται από την ποιότητα και την ποσότητα του κοιτάσματος.
Η Τουρκία παρά τα προβλήματα που δημιουργούσε σε άλλες περιπτώσεις, αυτή τη φορά έχει αναφέρει πως το σημείο της γεώτρησης δεν βρίσκεται σε περιοχή που επηρεάζονται τα δικαιώματα της αλλά παρακολουθεί στενά την εξέλιξη.
Commencement of drilling this morning by @exxonmobil and @qatarenergy in Block 5 of Cyprus’ EEZ. Cyprus progresses exploration activities, aiming to be an alternative and reliable source of Natural Gas for the EU, 🇨🇾 pic.twitter.com/JoaDx3WM5R
— NikosChristodoulides (@Christodulides) January 24, 2025
Ποιος μου λέει ότι δεν βάλανε μέσα το Κατάρ ώστε να δίνει μερίδιο στην Τουρκία μέσω τριγωνικής συλλογής. Και ότι δεν θα γίνει το ίδιο και εδώ. Έτσι σε Ελλάδα και Κύπρο θα νομίζουμε ότι δεν παίρνει τίποτα η Τουρκία ενώ στην ουσία τα μοιραζόμαστε με Αμερικανούς, Καταριανούς και Τούρκους. Ακόμη και σε άγνοια Κύπρους Ελλάδας μπορεί να έγινε μια μυστική συμφωνία Κατάρ Τουρκίας. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στο Κατάρ. Δίνουν δις στην Τουρκία. Στην ουσία αυτοί τους κρατάνε εκτός ΔΝΤ να μην καταστραφούν. Δίνουν τεράστια ποσά στην Τούρκικη αμυντική βιομηχανία.
Και μόνο που επιλέχτηκε Καταριανή εταιρία από το πουθενά βρώμα η δουλειά. Μόνο βρομοδουλειές με την Τουρκία είναι. Αμέσως βγήκαν οι Τούρκοι και λένε δεν παραβιάζεται η αοζ μας οπότε όλα καλά. Πολύ βρώμα η δουλειά.