Νέες δικαστικές περιπέτειες για την επένδυση στο Ελληνικό φέρνει η πρόσφατη τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την χωρική οργάνωση στο οικόπεδο της ανάπτυξης.
- Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου
Οι Δήμοι Γλυφάδας και Αλίμου αποφάσισαν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ΚΥΑ, υποστηρίζοντας ότι οι νέες παρεμβάσεις που προβλέπει, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα παραλία για τους επισκέπτες των δύο υπό ανάπτυξη παραθαλάσσιων ξενοδοχείων, θα οδηγήσουν σε δραστική αλλοίωση του θαλάσσιου μετώπου.
Τονίζουν επίσης ότι καταστρατηγείται η αρχική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ η ΚΥΑ δεν συμβαδίζει με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί για το έργο και έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ. Παράλληλα, με την ΚΥΑ προστίθενται νέες χρήσεις, καθώς προβλέπεται η αύξηση των υπαίθριων χώρων στάθμευσης κατά 20%, θέσεις εμπορίου (λ.χ. καντίνες), διαφημιστικές κατασκευές και οθόνες, λυόμενες κατασκευές που εξυπηρετούν τη διοργάνωση εκδηλώσεων και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός νόμος (4062/12) για την επένδυση του Ελληνικού έχει μέχρι σήμερα τροποποιηθεί νομοθετικά 23 (!) φορές, ενώ συνεχώς αλλάζουν και οι υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός για τα επιμέρους τμήματα της επένδυσης.
Η νέα ΚΥΑ αφορά την τροποποίηση της πολεοδομικής οργάνωσης των Ζωνών Ανάπτυξης «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά» και «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού. Με τίτλο «Τροποποίηση της υπό στοιχεία 96572ΕΞ2019/3-9-2019 απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, έγκριση χωρικής οργάνωσης των ζωνών Ανάπτυξης ΠΜ-Α1 “Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά” και ΠΜ-Α2 “Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά” του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και των περιβαλλοντικών όρων αυτών» είχε υπογραφεί από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη και Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 4 Δεκεμβρίου (ΦΕΚ Β’ 6627).
Προβλέπει τη δημιουργία πρόσθετων οδικών συνδέσεων, με στόχο, όπως επισημαίνει, τη βελτίωση της πρόσβασης στη Μαρίνα και στο καταφύγιο τουριστικών σκαφών. Το τουριστικό καταφύγιο σκαφών (μικρή τουριστική μαρίνα) μειώνεται και θα μπορεί να δεχτεί 30 σκάφη, έναντι 113 του αρχικού σχεδιασμού. Από 16,5 στρέμματα σε 5 στρέμματα μειώνεται και η επίχωση στην οποία θα κατασκευαστεί το ενυδρείο, ενώ η μεγάλη παραλία του Αγίου Κοσμά μειώνεται κατά 150 μέτρα (από 900 μ. στα 750 μ.). Στους ανοιχτούς χώρους των ζωνών της μαρίνας και του ενυδρείου επιτρέπεται το 20% να μετατραπεί σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης. Στο υπόλοιπο προστίθενται μια σειρά από νέες χρήσεις, όπως προσωρινές κατασκευές για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, θέσεις άσκησης εμπορίου (λ.χ. καντίνες), προσωρινές εγκαταστάσεις, όπως λούνα παρκ και παγοδρόμια, κατασκευές για τη στάθμευση ποδηλάτων και οχημάτων μικροκινητικότητας και διαφημιστικές κατασκευές, όπως επιγραφές και οθόνες.
Η τεχνητή παραλία που άναψε φωτιές
Η ΚΥΑ προβλέπει επίσης ότι η υφιστάμενη σήμερα χερσόνησος στον Αγιο Κοσμά που συνορεύει με τη Γλυφάδα ενισχύεται, αποκτά χώρους πεζοπορίας αλλά και μια τεχνητή παραλία. Διάταξη που άναψε φωτιές στους Δήμους Γλυφάδας και Αλίμου, με τους δημάρχους των δύο περιοχών να αποφασίζουν να προσβάλλουν νομικά την υπουργική απόφαση.
Πριν από δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 28 Ιανουαρίου τα μέλη που εκλέχτηκαν από τα Δημοτικά Συμβούλια Γλυφάδας και Αλίμου ως αντιπρόσωποι στον Σύνδεσμο Δήμων Μητροπολιτικού Πόλου (Συ.Δ.Μη.Π.) συνεδρίασαν και αποφάσισαν να αναθέσουν σε δικηγόρο την άσκηση του ενδίκου βοηθήματος της αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αίτηση που κατέθεσαν λίγες ημέρες μετά ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης.
Οπως επισημαίνουν στην προσφυγή μετά την έκδοση της προσβαλλόμενης ΚΥΑ είναι ορατός ο κίνδυνος να καταστεί το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Γλυφάδας αποδέκτης δυσμενών, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, συνεπειών, που θα απορρέουν από την έντονη ανάπτυξη εν όψει της επένδυσης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Υποστηρίζουν ότι για να δημιουργηθεί εκ του μηδενός η νέα παραλία θα πρέπει να γίνουν εκτεταμένες επεμβάσεις επί του βραχίονα, στα ανατολικά της ελεύθερης παραλίας της Γλυφάδας, με τεχνική προέκταση και μπάζωμα της θάλασσας με τεχνητές προσχώσεις. Κάτι που συνιστά δραστική αλλοίωση του θαλάσσιου μετώπου. Μάλιστα, το έργο αυτό εντάσσεται σε ένα σύνολο βαρέος τύπου τουριστικών εγκαταστάσεων και καλείται να εξυπηρετήσει τη δημιουργία δύο ξενοδοχείων ενταγμένων στον πόλο του Ελληνικού.
Στην προσφυγή τονίζεται ακόμη ότι η ΚΥΑ παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, καθώς οι αλλαγές που προβλέπει αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της περιοχής, εισάγοντας έντονες τουριστικές και εμπορικές χρήσεις σε μια ζώνη που μέχρι πρότινος προοριζόταν για ήπια εκμετάλλευση και ελεύθερη χρήση από το κοινό.
Η ΚΥΑ πριμοδοτεί με ακόμα περισσότερα μπόνους τα υπό ανέγερση κτίρια
Πέρα από τις επίμαχες αλλαγές στο παραλιακό τμήμα της επένδυσης η ΚΥΑ πριμοδότησε με ακόμα περισσότερα μπόνους τα υπό ανέγερση κτίρια, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν σχεδιαστεί βάσει των ευνοϊκών διατάξεων του ΝΟΚ. Συγκεκριμένα, πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων επιτρέπονται πλέον και τα εξής:
1) Καπνοδόχοι, αγωγοί αερισμού, εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων, με τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό, πύργοι ψύξης και δοχεία διαστολής, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συστήματα διαχείρισης νωπού αέρα, ανεμιστήρες εξαερισμού και αντλίες θερμότητας.
2) Απολήξεις κλιμακοστασίων με στάση ανελκυστήρα στο δώμα (φυτεμένο ή μη) και φρεάτων ανελκυστήρων με τις ελάχιστες αναγκαίες διαστάσεις και μέγιστο εξωτερικό ύψος 4,20 μ. από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου. Σε αυτήν την περίπτωση ο χώρος κύριας χρήσης δύναται να έχει μέγιστο εξωτερικό ύψος 4,20 μ. από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου. Πάνω στις απολήξεις αυτές απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιασδήποτε κατασκευής ή εγκατάστασης. Απολήξεις κλιμακοστασίων χωρίς στάση ανελκυστήρα στο δώμα και μέγιστο εξωτερικό ύψος 3,40 μ. από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου. Πάνω στις απολήξεις αυτές απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιασδήποτε κατασκευής ή εγκατάστασης. Στο ίδιο δώμα επιτρέπεται η κατασκευή περισσοτέρων της μίας απόληξης κλιμακοστασίου με στάση ή μη ανελκυστήρα, ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
3) Περισσότερα του ενός υπόγεια για βοηθητικές χρήσεις, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και χώρους στάθμευσης.
Πηγή: Κυριακάτικη δημοκρατία