Η ΕΥΔΑΠ έχει εντάξει την εξοικονόμηση ενέργειας στους κεντρικούς πυλώνες της στρατηγικής της, και αξιολογεί και αναπροσαρμόζει τις διαδικασίες παρακολουθώντας τις τρέχουσες εξελίξεις, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη του εθνικού στόχου αύξησης της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Προκειμένου να ενισχυθεί η εταιρική ανθεκτικότητα, αλλά και με γνώμονα πάντα το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, η ΕΥΔΑΠ έχει σχεδιάσει και ακολουθεί συγκεκριμένη εταιρική στρατηγική για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα έως το 2030, μέσω τριών αξόνων δράσεων:
• εξοικονόμηση ενέργειας κατά την παραγωγική διαδικασία,
• παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς και Μικρούς ΥδροΗλεκτρικούς Σταθμούς),
• προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με το 50% πράσινης προέλευσης.
Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας κατά την παραγωγική διαδικασία, έχει ήδη ξεκινήσει η νέα 5ετής σύμβαση λειτουργίας και συντήρησης του ΚΕΛ Ψυττάλειας η οποία προβλέπει συγκεκριμένο ποσοστό εγγυημένης ενεργειακής βελτιστοποίησης μέσω της εκτέλεσης εργασιών που αφορούν στην προμήθεια και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού, και μέσω λειτουργικών ρυθμίσεων επί των υφισταμένων και των προβλεπόμενων νέων εγκαταστάσεων και μονάδων εξοπλισμού. Στο τέλος του 5ου έτους προβλέπεται συνολική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του ΚΕΛΨ της τάξεως του 34,78% (κατ’ ελάχιστον). Επιπλέον, έχουν ενταχτεί στο επενδυτικό πρόγραμμα έργα περαιτέρω ενεργειακής αξιοποίησης του παραγόμενου βιοαερίου στο ΚΕΛ Μεταμόρφωσης με εγκατάσταση μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας (ΣΗΘΕ).

Ταυτόχρονα, έχουν ήδη δρομολογηθεί σημαντικές δράσεις στις ΜΕΝ, μέσω των οποίων, πέραν της ασφάλειας και της λειτουργικότητας, θα επιτευχθεί περαιτέρω μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Οι συνεχόμενες δράσεις αντικατάστασης ή προμήθειας νέων σύγχρονων μηχανημάτων και συστημάτων υψηλής απόδοσης και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, επέφεραν στις ΜΕΝ μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης του ενεργειακού της ισοζυγίου και της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει αναπτύξει:
• Φωτοβολταϊκό σταθμό, ισχύος 1,9712 ΜW στις εγκαταστάσεις της στο Δήμο Αχαρνών ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία στις 03-10-2019, με σκοπό την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας
• 5 Μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς (ΜΥΗΣ) κατά μήκος των εξωτερικών υδραγωγείων που μεταφέρουν το νερό από τους ταμιευτήρες στα διυλιστήρια, των οποίων η ενέργεια πωλείται από την ΕΥΔΑΠ. Το νερό των υδραγωγείων εκτρέπεται σε παράπλευρο κανάλι, όπου με τη λειτουργία υδροστροβίλου, η υδραυλική ενέργεια μετατρέπεται σε μηχανική και κατόπιν, μέσω γεννήτριας, σε ηλεκτρική. Ακολούθως, το νερό διοχετεύεται ξανά στο κεντρικό υδραγωγείο, συνεχίζοντας τη ροή του. Για το 2023, η συνολική παραγωγή ενέργειας από τους ΜΥΗΣ ήταν 19.154,888 KWh
• Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό στο ΚΕΛ Ψυττάλειας, εγκατεστημένο στον αγωγό εκροής, που λειτουργεί από το 2015 και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται ιδιοκαταναλώνεται. Η ιδιοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το 2023, έφτασε τα 2.154.998kWh. Η διακύμανση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη μονάδα αυτή στον αγωγό εκροής του ΚΕΛ Ψυττάλειας οφείλεται στην ετήσια μεταβολή της παροχής των λυμάτων.
• Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση νέων Φ/Β σταθμών στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ συνολικής ισχύος 11,6 MW.
Επιπλέον, προχωράει η σταδιακή μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση με την αντικατάσταση οχημάτων και δίκυκλων με ηλεκτροκίνητα, καθώς και η εγκατάσταση δικτύου για τη φόρτισή τους.
Τέλος, ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης σε υπαίθριους χώρους της Εταιρείας.
Στον τομέα της πράσινης ενέργειας, ολοκληρώθηκε και είναι στο στάδιο υπογραφής σύμβασης ο διαγωνισμός για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ με απαίτηση το 50% αυτής να είναι με εγγυήσεις προέλευσης από ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο της ορθολογικότερης και φιλικότερης προς το περιβάλλον διαχείρισης των οχημάτων και μηχανημάτων, η ΕΥΔΑΠ προχώρησε σε πιλοτική εφαρμογή ενός καινοτόμου υλικού, το Περιβαλλοντικό Πρόσθετο Καυσίμων, το οποίο προέρχεται από τον τομέα της τεχνολογίας ορυκτών καυσίμων, με σκοπό την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος που προέρχεται από κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η χρήση του Περιβαλλοντικού Πρόσθετου Καυσίμων θα επιφέρει βελτίωση των ρύπων και εκπομπών καυσαερίων, μείωση του καυσίμου και μείωση του λειτουργικού κόστους.
Όλες οι δραστηριότητες αυτές κατατάσσουν την ΕΥΔΑΠ ως την Εταιρεία που πρωταγωνιστεί στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, βάζοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της την προστασία του περιβάλλοντος.
Με εκείνη την τρυπα στην λίμνη του Μαραθώνα, τι κάνανε? Την έκλεισαν? Καλο θα ήταν να δουμε τι έγινε με αυτό…