Μετά το «λουκέτο», τον Απρίλιο του 2024, η έκταση και το βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρίας «Βαρβαρέσος», στη Νάουσα, έχουν προγραμματιστεί να βγουν σε πλειστηριασμό τον ερχόμενο Οκτώβριο, ρίχνοντας τίτλους τέλους σε μια διαδρομή 117 ετών, από το 1908.
Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες και σημαντικότερες εταιρίες του πολύπαθου κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας. Υπενθυμίζεται ότι έναν χρόνο πριν, το Πάσχα του 2024, η διοίκηση ανακοίνωσε την απόλυση των τελευταίων εργαζομένων και την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου.
Για τις 29 Οκτωβρίου 2025 έχει προγραμματιστεί -εκτός εάν μεσολαβήσουν κινήσεις αναστολής- το ηλεκτρονικό «σφυρί» για την έκταση και τα βιομηχανικά ακίνητα της «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα.
Επισπεύδουσα είναι η Τράπεζα Πειραιώς, με την ιδιότητά της ως εκπρόσωπος και διαχειρίστρια πληρωμών των ομολογιούχων δανειστών, που είναι η SUNRISE II NPL FINANCE DAC, η GALAXY IV FUNDING DAC και η LOUSIOS LIMITED. Η κατάσχεση έγινε για 500.000 ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στο ποσό των 7.110.180 ευρώ.
Η «Βαρβαρέσος Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία» ιδρύθηκε το 1974 με βάση την «Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης Κλωστήρια – Βαφεία Ναούσης Γρηγόριος Βαρβαρέσος και Σια ΕΠΕ», που υπήρχε από το 1964, ενώ η αφετηρία δραστηριοποίησης της οικογένειας στον κλάδο βρίσκεται στο μακρινό 1908, με το πρώτο κλωστήριό της στη Νάουσα.
Κατά τη μακρά διαδρομή της η εταιρία έζησε περιόδους «δόξας», αλλά και έντονων προβλημάτων. Η είσοδος ωστόσο της χώρας στην παρατεταμένη οικονομική κρίση την οδήγησε σε αδιέξοδο, καθιστώντας απαραίτητη την εύρεση συμμάχου.
Και πυρκαγιά
Παρά την υψηλή ποιότητα των προϊόντων, τον εξαγωγικό προσανατολισμό και το ισχυρό brand name της, όποιες προσπάθειες και συζητήσεις με επενδυτικά funds δεν είχαν αποτέλεσμα.
Στα μεγάλα προβλήματα ήρθε να προστεθεί και μια πυρκαγιά, τον Ιανουάριο του 2018, που λόγω των καταστροφών στον μηχανολογικό και κτιριακό εξοπλισμό προκάλεσε απώλεια μέρους της παραγωγής και καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων.
Το 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ανήλθε σε 7,03 εκατ. ευρώ με λειτουργικές ζημιές (EBITDA) ύψους 5,69 εκατ. ευρώ και τελικές ζημιές 8,57 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,47 εκατ. ευρώ, έναντι 4,46 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, μειωμένος κατά 66,95%, με τελικά αποτελέσματα ζημιές 4,54 εκατ. ευρώ.
Τη Μεγάλη Δευτέρα 30 Απριλίου 2024, η διοίκηση ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας επ’ αόριστον της κλωστοϋφαντουργίας και την απόλυση των εναπομεινάντων εργαζομένων.
*Εφημερίδα «δημοκρατία»