* Το άρθρο είναι διορθωμένο σύμφωνα με τις πολιτικές του Facebook
Δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στον ελληνικό και ξένο τύπο κάνουν λόγο για «διαρροή απόρρητης έκθεσης» του Γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία, τα μέτρα ενάντια στον νέο κορωνοϊό ήταν υπερβολικά. Ωστόσο η εν λόγω “απόρρητη έκθεση του Γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών” ήταν στη πραγματικότητα ένα κείμενο το οποίο περιείχε τις προσωπικές απόψεις υπαλλήλου του Υπουργείου.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Stephan Kohn, υπάλληλος στο Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας και μέλος στην ομάδα ΚΜ4, δημοσιοποίησε μία απόρρητη «έκθεση 93 σελίδων με τίτλο Ανάλυση διαχείρισης της κρίσης, την οποία εκπόνησαν με εντολές του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών πανεπιστήμια της χώρας και επιστήμονες». Σε αυτή αναφέρεται ότι «η επικινδυνότητα της Covid-19 υπερεκτιμήθηκε, καθώς σε καμιά στιγμή της πορείας εξάπλωσης της ο κίνδυνος δεν ξεπέρασε τα φυσιολογικά επίπεδα».
Αναδημοσίευση από Ellinika Hoaxes
Η «απόρρητη έκθεση» συντάχθηκε από υπάλληλο
Η “απόρρητη έκθεση” είναι ένα κείμενο που συνέταξε και κοινοποίησε ο Stephan Kohn στις αρχές Μαΐου. Η “έκθεση” αμφισβητεί τις αποφάσεις που πάρθηκαν για το lockdown και τα δεδομένα που παρέχει το Ινστιτούτο Robert Koch, βάση των οποίων χαράσσει την πολιτική της η γερμανική κυβέρνηση. Το περιστατικό έλαβε μεγάλες διαστάσεις καθώς χρησιμοποιήθηκε το επιστολόχαρτο του Υπουργείου και διαμοιράστηκε από τα επίσημα κανάλια του.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου και η επίσημη μελέτη για τη διαχείριση της πανδημίας
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στις 10 Μαΐου 2020, τονίζει ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του υπαλλήλου και οι αναλύσεις που υπάρχουν στο έγγραφο έγιναν χωρίς την ανάθεση και την εξουσιοδότηση του Υπουργείου. Ακόμη, αναφέρεται ότι πράγματι ο υπάλληλος χρησιμοποίησε το επιστολόχαρτο και τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Υπουργείου για να κοινοποιήσει τις απόψεις του και να τις κάνει ευρέως γνωστές. Το περιστατικό απασχόλησε μεγάλα μέσα της χώρας όπως η Deutsche Welle (DW) και το Spiegel. Λόγω του περιστατικού το Υπουργείο έθεσε τον υπάλληλο σε διαθεσιμότητα.
Τα ελληνικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι:
“Αρχικά, η κυβέρνηση προσπάθησε να απορρίψει την έκθεση ως «έργο ενός υπαλλήλου», και το περιεχόμενό της ως «τη δική του γνώμη». Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης εξέδωσαν ήδη κοινό δελτίο τύπου ήδη στις 11 Μαΐου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αγνόησε τις συμβουλές εμπειρογνωμόνων και ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών να σχολιάσει επίσημα την κοινή δήλωση των εμπειρογνωμόνων:”
Όμως, το κοινό δελτίου τύπου στο οποίο γίνεται αναφορά, είναι μια επιστολή στήριξης συγκεκριμένων ερευνητών, το υλικό των οποίων χρησιμοποίησε ο Kohn για τη σύνταξη της έκθεσης του.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο:
Αρχικό κείμενο: “Der BMI Mitarbeiter hat anhand unserer Arbeit eine Einschätzung vorgenommen und das Ergebnis an die zuständigen Stellen weitergeleitet.”
Μετάφραση: “Ο υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών συνέταξε την ανάλυση του βασιζόμενος στη δουλειά μας και τα αποτελέσματα προωθήθηκαν στους αρμόδιους φορείς.”
Οι επιστημονικοί συνεργάτες που αναφέρονται στα ελληνικά δημοσιεύματα δε συμμετείχαν στη σύνταξη της έκθεσης. Ο Kohn απλώς επικοινώνησε μαζί τους και τους συμβουλεύτηκε προκειμένου να συντάξει την αναφορά. Κανένας εξ αυτών δεν είναι μέλος του Υπουργείου Εσωτερικών ούτε συνεργάζεται με το Υπουργείο ως επιστημονικός σύμβουλος. Κατά συνέπεια ο ισχυρισμός ότι ο Kohn λειτούργησε αυτοβούλως στο πλαίσιο σύνταξης της υπό εξέτασης αναφοράς είναι πλήρως αληθής.
Όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, πράγματι το Υπουργείο Εσωτερικών διενήργησε μία μελέτη για την οποία εργάστηκαν ειδικοί από Ινστιτούτα και πανεπιστήμια της Γερμανίας κι άλλων χωρών. Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα σεναρίων εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 που βασίζονται στα χαρακτηριστικά της χώρας. Αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου στις 28 Απριλίου 2020 και είναι προσβάσιμη από όλους. Τα δεδομένα που υπάρχουν σε αυτήν καταδεικνύουν ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί μία πολιτική που στοχεύει στους συνεχείς ελέγχους και στο lockdown, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Γερμανία θα μολυνθούν και θα υπάρξουν 12,000 θάνατοι. Αντιθέτως, σε περίπτωση που το κράτος δεν λάβει αρκετά μέτρα οι θάνατοι υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσουν και το ένα εκατομμύριο.
Συμπερασματικά, η “απόρρητη έκθεση” για την οποία γίνεται λόγος στα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης είναι στη πραγματικότητα ένα κείμενο στο οποίο ο Stephan Kohn, υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, παρουσίαζε τις προσωπικές του απόψεις. Τα συμπεράσματα της επιστημονικής μελέτης που διενήργησε το Υπουργείο αποδεικνύουν ότι για την καλύτερη διαχείριση της κρίσης απαιτείται η εφαρμογή αυστηρών μέτρων και ελέγχων.