Το μικρότερο μέλος της ΕΕ, η Μάλτα κινείται ενάντια στα ευρωπαϊκά συμφέροντα για χάρη της Τουρκίας

Must Read

Η Μάλτα μπορεί να είναι το πιο μικρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά οι κινήσεις της τελευταία την καθιστούν ικανή να κάνει τεράστια ζημιά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν είναι κρυφό ότι οι κινήσεις αυτές είναι υποκινούμενες από την Τουρκία και αν οι πληροφορίες για τον τελικό στόχο των δύο χωρών επιβεβαιωθούν, τότε θα μιλάμε για καίριο χτύπημα στην -ήδη τσαλακωμένη- αξιοπιστία της ΕΕ.

Ας δούμε όμως λίγο το πλαίσιο των σχέσεων της Μάλτας με την Τουρκία, εδικά το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη Λιβύη.

Ραντεβού στην Τρίπολη

Τουρκία, Μάλτα και Λιβύη συμφώνησαν την Πέμπτη να προωθήσουν την κοινή συνεργασία, να διευκολύνουν την επιστροφή μαλτέζικων και τουρκικών εταιρειών στη Λιβύη και να συνεχίσουν τις πτήσεις μεταξύ των τριών χωρών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Μαλτέζος ομόλογός του Έβαριστ Μπαρτόλο και ο επικεφαλής του GNA (Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας) Φαγιέζ αλ Σάρατζ  συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη για να συζητήσουν την κοινή συνεργασία.

Εκεί τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης των νότιων συνόρων της Λιβύης και η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, σημειώνοντας ότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί απειλή όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά και για τη Λιβύη.

Η ευρωπαϊκή Επιχείρηση «IRINI» στο τουρκικό στόχαστρο με σιγόντο τη Μάλτα (μέλος της ΕΕ)!

Τουρκία και Μάλτα εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης κατά της παράνομης μετανάστευσης, ενώ τόνισαν μεν  τη σημασία της συμμετοχής της ΕΕ στην «αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της παράνομης μετανάστευσης βοηθώντας την ανάπτυξη των χωρών προέλευσης», αλλά δεν παρέλειψαν να καταφερθούν εναντίον της ευρωπαϊκής Επιχείρησης «Ειρήνη» (IRINI)!

Η επιχείρηση IRINI υπονομεύει την προμήθεια τουρκικών όπλων δια θαλάσσης στη Λιβύη με τα «τουρκικά πλοία φαντάσματα».

Ο Τσαβούσογλου επέκρινε τη Γερμανία ότι συμμετέχει σε μια «μεροληπτική» πρωτοβουλία της ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι στέλνοντας φρεγάτες στην Επιχείρηση «Irini», η Γερμανία έθεσε σε κίνδυνο την αμεροληψία της στη σύγκρουση (!!!), καθώς και τη νομιμότητα της Διάσκεψης του Βερολίνου για τον τερματισμό των μαχών στη χώρα της Βόρειας Αφρικής .

Πρόσθεσε ότι η Επιχείρηση Irini υποστηρίζει τον Χαλίφα Χαφτάρ και τους χορηγούς του, για τους οποίους η ΕΕ ενεργούσε ως εργαλείο. Μάλιστα, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τις τρεις χώρες αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι αποστολές των τριών χωρών εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την επιχείρηση».

Θυμίζουμε ότι η ευρωπαϊκή επιχείρηση έχει ως στόχο:

να εξασφαλίσει ότι όλες οι χώρες σέβονται το εμπάργκο όπλων στις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη, ενώ παρακολουθείται επίσης (υποτίθεται) η παράνομη εξαγωγή πετρελαίου,

την αποτροπή της εμπορίας ανθρώπων και τη συμβολή στην εκπαίδευση της τοπικής ακτοφυλακής και του ναυτικού ως συμπληρωματικό έργο.

Υποθέτοντας ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν αντιτάχθηκαν στην πρωτοβουλία για να επωφεληθούν από τα κονδύλια της ΕΕ, ο Τσαβούσογλου επαίνεσε τη Μάλτα για «την ανδρεία της» να εγκαταλείψει την επιχείρηση.

Η παρουσία του Μπαρτόλο ήταν ουσιαστικά διακοσμητική, καθώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ έδινε τον τόνο σε όλες τις δηλώσεις. Ο Μαλτέζος ΥΠΕΞ απλά ψέλλισε: «Οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως εκείνες που γειτνιάζουν με τη Μεσόγειο, πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους με τη Λιβύη, διότι οι εξελίξεις εδώ πάντα αντηχούν στην Ευρώπη, ιδίως εκείνες που βρίσκονται στα βόρεια της Μεσογείου».

Κατακερματισμένη ΕΕ

Ορισμένοι αναλυτές επιλέγουν να δουν τη σύσφιξη των σχέσεων Μάλτας-Λιβύης ως ένα άλλο παράδειγμα περαιτέρω κατακερματισμού της πολιτικής της ΕΕ – ενώ άλλοι βλέπουν τη Μάλτα ως βολική εκπρόσωπο για την ΕΕ διασφαλίζοντας ότι η πολιτική της δεν αγνοηθεί πλήρως από την Τουρκία (σ.σ. ο απόλυτος ξεπεσμός).

Δείτε ακόμα: Γιατί η ΕΕ (ουσιαστικά) νομιμοποιεί τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη;

Η αναφορά της παράνομης μετανάστευσης (σ.σ. για να έχουμε να λέμε και κάτι με όντως κοινό ενδιαφέρον) στις συναντήσεις θεωρείται ως απόδειξη αυτού.

Ο τελικός στόχος-μαχαιριά στην ΕΕ με την Τουρκία να αποκτά περαιτέρω ισχύ!

Η Μάλτα είναι παράξενα ενεργή βέβαια εδώ και μήνες στη Λιβύη μέσω επανειλημμένων επισκέψεων αξιωματούχων της στην Τρίπολη και αντίστροφα, με τουρκική διαμεσολάβηση. Μέσω αυτής της τουρκικής διαμεσολάβησης, η Μάλτα σχεδιάζει να «κλέψει» την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης παρά την απόφαση του Res Judicata ICJ του Απριλίου 1981*.

Δύο πηγές, μία από το Προεδρικό Δικαστήριο και η άλλη από την παράλληλη μη αναγνωρισμένη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Τρίπολη, ανέφεραν στο Al-Marsad ότι η Βαλέτα επιδιώκει, μέσω Τουρκίας, να υπογράψει ναυτική συμφωνία με το GNA, παρόμοια με εκείνη που συνήψε η Τουρκία.

Η δεύτερη πηγή πρόσθεσε ότι ο εκπρόσωπος της παράλληλης Βουλής των Αντιπροσώπων, ένας από τους φίλους του Σάρατζ, ο πρόσφατα αποστάτης και πρώην βουλευτής, περιμένει το GNA, εάν συμφωνήσει και υπογράψει συμφωνία με τη Μάλτα, να την παραπέμψει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για υπογραφή, «νομιμοποιώντας την», με την Άγκυρα να υποστηρίζει σθεναρά αυτό το βήμα.

Όσον αφορά την Τουρκία, επιδιώκει σθεναρά να επιτύχει το συμφέρον της Μάλτας για να κερδίσει ένα «βέτο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σε βάρος των Λιβύων) για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή. Η Μάλτα φαίνεται να είναι σε πλήρη αρμονία με αυτήν την απαίτηση.

Στις 8 Μαΐου, καταψήφισε την Επιχείρηση IRINI πριν ανακοινώσει την απόσυρσή της την επόμενη μέρα. Όσον αφορά την Άγκυρα, συνεχίζει σχεδόν καθημερινά να υπενθυμίζει στο στρατόπεδο του GNA την εύνοιά της.

Ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Μάλτα είχε παραβιάσει τη θέση της Ιταλίας και της Γαλλίας σε αυτό το θέμα, πριν γίνει απόλυτα σαφές ότι επιδιώκει να καταλάβει μια οικονομική περιοχή σε υφαλοκρηπίδα στην οποία δεν δικαιούται, με την υποστήριξη και τη διαμεσολάβηση των Τούρκων.

Η Μάλτα κατέφυγε στην Τουρκία επειδή είναι βέβαιο πως είναι η μόνη πλευρά που έχει επιρροή και έλεγχο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του αλ Σάρατζ και της συνοδείας του.

*Το 1981, το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) αποφάσισε σε υπόθεση μεταξύ της Μάλτας και της Λιβύης υπέρ της Τρίπολης. Η διαμάχη αφορούσε την ίδια υφαλοκρηπίδα, η οποία προκάλεσε σχεδόν έναν πόλεμο μεταξύ της Μάλτας και της συμμάχου της Ιταλίας, αφενός, και της Λιβύης αφετέρου.

Πριν από αυτό το 1980, η Μάλτα είχε ξεκινήσει γεώτρηση πετρελαίου με την αμερικανική Texaco Company, η οποία με τη σειρά της ανέθεσε στη Saipem 2 Company, θυγατρική της ιταλικής ENI, να κάνει γεώτρηση στην υφαλοκρηπίδα.

Αυτό έκανε τον συνταγματάρχη Muammar Gaddafi να απειλήσει να βομβαρδίσει οποιαδήποτε εξέδρα είναι εγκατεστημένη σε αυτά τα νερά. Διέταξε ακόμη και δύο πολεμικά πλοία της Λιβύης να κινηθούν προς την εξέδρα γεώτρησης.

Η Ιταλία μετακίνησε τα πολεμικά της πλοία προς την υφαλοκρηπίδα και η Μάλτα διέταξε την αεροπορία  της να είναι έτοιμη. Οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν και η ιταλική εξέδρα αποσύρθηκε απο την περιοχή προς τη Μάλτα, η οποία στη συνέχεια παρέπεμψε την υπόθεση στο ICJ πιστεύοντας ότι θα αποφανθεί υπέρ της. Ωστόσο, το αντίθετο συνέβη. Τον Απρίλιο του 1981, το ICJ εξέδωσε την απόφασή του υπέρ της Λιβύης.

Σήμερα, μετά τη νομική και στρατιωτική αποτυχία της πριν από δεκαετίες, η Μάλτα επιστρέφει μέσα από την πύλη του χάους, της ταπείνωσης και της τουρκικής επιρροής στη Λιβύη, στοχεύοντας σε μια συμφωνία με μια αδύναμη κυβέρνηση που στερείται νομιμότητας.

Ο Σάρατζ φαίνεται έτοιμος να διακινδυνεύσει τα πάντα, σε αντάλλαγμα την πίστη των Τούρκων σωτήρων του, ακόμα κι αν αυτό κοστίζει στη Λιβύη τα γεωγραφικά κέρδη της στη θαλάσσια επικράτειά της – περιοχή με πετρελαϊκό πλούτο και αλιεία που θεωρεί η Βαλέτα ως θησαυρό και πηγή εισοδήματος .

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This