Αυξάνονται επικίνδυνα και προβληματίζουν οι στρατιωτικές «εντάσεις» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσία

Must Read

Η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πια ωστόσο η Ρωσία έχει υιοθετήσει εξ ολοκλήρου την εξωτερική πολιτική της προκατόχου της. Και ακόμη και αν μέχρι πριν λίγα χρόνια η Ρωσία σταμάτησε να αποτελεί την μεγάλη υπαρξιακή απειλή των ΗΠΑ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κάνει ξανά την Ρωσία μεγάλο ανταγωνιστή της Αμερικής.

Η πρόσφατη αύξηση των στρατιωτικών εντάσεων ΗΠΑ-Ρωσίας σε Αλάσκα, Ευρώπη και Μέση Ανατολή αναθερμαίνει σε επικίνδυνο βαθμό την κόντρα των δύο υπερδυνάμεων. Μόνο στα τελευταία 24ωρα ρωσικά πολεμικά τζετ έκαναν εναέριες μανούβρες μπροστά από ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό στη μαύρη θάλασσα ενώ άλλα 6 ρωσικά μαχητικά έφτασαν τόσο κοντά σε Αμερικανική βάση στην Αλάσκα έτσι ώστε οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να στείλουν F-22 για να αναχαιτίσουν τα ρωσικά μαχητικά. Ταυτόχρονα στη μέση Ανατολή 7 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν το όχημα τους συγκρούστηκε με ένα ρωσικό τεθωρακισμένο στη Βόρεια Συρία.

Βέβαια η μάχη ΗΠΑ-Ρωσίας δεν περιορίζεται μόνο στον αέρα και στην ξηρά. Χρόνια τώρα Ρώσοι και Αμερικανοί χάκερ διεξάγουν έναν άτυπο κυβερνοπόλεμο μεταξύ των δύο χωρών. Αποκορύφωμα του οποίου φυσικά αποτελεί η επιρροή που άσκησε η Ρωσία μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην Αμερική κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016. Βέβαια υπάρχουν και πιο πρόσφατα συμβάντα όπως η απόσπαση απόρρητων πληροφοριών αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών αναφορικά με το εμβόλιο για το Covid-19 από ρώσους χάκερ.

Πολύ χαρακτηρίζουν την στάση της Αμερικής απέναντι στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια ως παθητική. Ο υποψήφιος πρόεδρος των δημοκρατικών και πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα «Δεν έχει υπάρξει ποτέ πρόεδρος των ΗΠΑ που να έχει αφήσει την Ρωσία να βλάψει την χώρα μας όσο ο Ντόναλντ Τραμπ». Επιπλέον ο Μπάιντεν δήλωσε πως « Ακόμη και οι στρατιώτες μας δεν νιώθουν ασφαλείς υπό τον Τραμπ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πολλές φορές την επιθυμία του για καλές σχέσεις με την Ρωσία, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να συμβαδίζει με τα αμερικανικά συμφέροντα. Και ακόμη και αν ο ίδιος ο Τραμπ έχει αποφύγει τόσο δημόσια όσο και σε ιδιωτικές συζητήσεις να αναφερθεί στα κακώς κείμενα των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων ο υπουργός εξωτερικών του και οι στρατηγοί του δεν φοβούνται να μιλήσουν έξω από τα δόντια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ζήτημα των επικηρύξεων αμερικανικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν από τη Ρωσία. Ο Τραμπ αρνήθηκε να θίξει το ζήτημα και να απαιτήσει απαντήσεις από τον Ρώσο ομόλογο του ενώ ο υπουργός των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν λάβει το ζήτημα υπόψιν τους και προειδοποιούν την Ρωσία πως οποιαδήποτε μελλοντική εχθρική κίνηση θα έχει συνέπειες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων δεν φαίνεται να βελτιώνονται σύντομα…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This